home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A vajdasági szakemberek jelentkezését is várják
Tóth Lívia
2021.02.25.
LXXVI. évf. 8. szám
A vajdasági szakemberek jelentkezését is várják

A Segítség.ma egy hiánypótló, Kárpát-medencei online felület, mely a határon túli magyaroknak segít anyanyelvű egészségügyi ellátáshoz jutni a szülőföldjükön. A platformon, egyedülálló módon, hely és szakterület alapján válnak kereshetővé a magyar anyanyelvű egészségügyi, mentálhigiénés és gyógypedagógus szakemberek.

A Segítség.ma közösségi startup igazi Kárpát-medencei együttműködés, mely 2020-ban a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) és külhoni magyar szakmai partnereinek az összefogásával, online formában jött létre. A felület legfontosabb célja, hogy a határon túli és a diaszpórában élő magyar betegek a lehető legkönnyebben és leggyorsabban találjanak maguknak vagy a környezetükben élőknek az anyanyelvükön beszélő szakembert. A szakma véleménye szerint ugyanis a határon túl a magyar nyelven történő egészségügyi szolgáltatás továbbra is nagy gondot okoz, különösen a speciális ellátást igénylő gyermekek, fiatalok esetében.

A Segítség.ma működését nemrégiben online sajtótájékoztatón mutatták be, melyen Veres Márton, a MIK elnöke, a projektum alapítója mellett részt vett Gulyás Tibor, a magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, dr. Grezsa István miniszteri biztos, valamint Pazaurek Piros, a HungarianHub — Magyarok Amerikában elnöke, a közép-floridai régió magyarországi tiszteletbeli konzulja.


Veres Márton

— Nagyon sajnálatos, hogy a más nyelvű környezetben élő emberek kiszolgáltatott helyzetben, amikor egészségügyi problémájukkal szakemberhez kell fordulniuk, nem tudják az anyanyelvükön kifejezni magukat. Ezt a gondot felismerve, melyet elsődlegesen Kárpátalján tapasztaltunk, kerestük meg az elmúlt két évben a határon túli szakembereket, így a szakmai stábunk tagjait is, akikkel közösen megalapítottuk a Segítség.ma projektumot — ismertette a kezdeteket Veres Márton, majd bemutatta a honlapot is. — Jelenleg magán a felületen három fontos funkció működik. Egyrészt rá lehet keresni a regisztrált szakemberekre, kapcsolatba léphetnek velük azok, akik a segítségükre szorulnak, sőt, a páciensek értékelhetik is őket. Másrészről a szakemberek egymás között is kereshetnek, illetve kapcsolatot teremthetnek, ami azért fontos, mert eddig nem látták át, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában kik a szakmai társaik. Emellett a fiataloknak, akik hallgatói jogviszonnyal bírnak, és egy-egy szakterületen folytatják a tanulmányaikat, lehetőségük van, hogy otthon, a szülőföldjükön keressenek maguknak szakmai gyakorlati helyet. Az is hatalmas hiányosság, hogy elképesztően alacsony az anyanyelvű betegedukáció szintje, ezért fontos, hogy kiemelkedő szakemberek által adjunk közre tartalmakat. Heti-kétheti rendszerességgel online edukációs tanfolyamokat tartunk, melyekre bárki ingyen regisztrálhat.

A Segítség.ma szakmai csapata egyelőre a Kárpát-medence három régiójából, Erdélyből, a Felvidékről és Magyarországról állt össze, ám a többi határon túli területről is várják a szakemberek jelentkezését, így Vajdaságból is. Ahogyan Veres Márton hangsúlyozta, ez egy nyitott halmaz, és mindazokat, akik szeretnének hozzájuk csatlakozni, hatalmas örömmel fogadják.

A projektumot számos magyarországi és a határon túlról származó híresség is támogatja, többek között a Bagossy Brothers Company, Pál István — Szalonna, PIXA, Gundel Takács Gábor, Dér Heni, ifj. Vidnyánszky Attila, Bugár Anna.

Elérhetőségek:
E-mail: kapcsolat@segitseg.ma
Telefonszám: +36-30-552-51-05
Honlap: www.segitseg.ma
Facebook-oldal: www.facebook.com/Segitseg.ma
YouTube-csatorna: bit.ly/segitsegma

Fotók forrása: A Segítség.ma Facebook-oldal

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..