home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A vajdasági magyar közösség szolgálatában
Szakáll Laura
2023.11.25.
LXXVIII. évf. 47. szám
A vajdasági magyar közösség szolgálatában

Iskolanapot ünnepelt a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

A szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra, amely 17 éve kezdte meg működését az úgynevezett Sárga házban, egész Vajdaságból érkeznek a hallgatók.  Ezt megelőzően a pedagógiai pálya iránt érdeklődők Zomborban tanulhattak.

A kar épületét az elmúlt évek során az anyaország jelentős támogatásának köszönhetően teljesen felújították, korszerű berendezésekkel látták el. Az óvodapedagógiai, tanítói és nevelői szakok mellett az új irányzatokat is egyre több fiatal választja. Az okleveles kommunikátor szak beindítása lehetővé tette, hogy más profilú, magyar szakembereket is képezzen az intézmény. Jelenleg 243 hallgatóval dolgoznak, akik négy szak közül választhatnak. Az alap- és mesterképzés mellett egyéb programokat is szervez az intézmény.

A kar napja alkalmából alkalmi ünnepséggel készültek. Dr. Pintér Krekić Valéria dékán kielemlte, az MTTK fontos küldetésének tekinti a magyar fiatalok magas színvonalú képzését.

–17 év áll intézményünk, kollektívánk mögött, sok száz diplomát osztottunki ki, kijelenthetem, van mire emlékeznünk, van honnan erőt merítenünk a további munkához. A szabadkai tanítóképzésnek egyébként gazdag hagyománya van, és hosszú múltra tekint vissza. A levéltári adatok tanúsága szerint 1871. november 25-én nyitotta meg kapuit az itteni tanintézet. Göröngyös és kihívással teli út volt az is, amelyet 2006 októberétől máig megtettünk. A vajdasági magyar közösség életében sokat jelentett ez. Szinte a semmiből indultunk, és az elmúlt 17 év alatt a vajdasági magyar felsőoktatás megbecsült oktatási intézményévé nőtte ki magát a karunk. Elnyerte önállóságát, új képzési programokat indított be, épületének infrastrukturális felújítása és felszereltsége pedig, amelyre az anyaország támogatásával, valamint hazai hozzájárulással került sor, teljes egészében eleget tesz a legigényesebb elvárásoknak is.

–A vajdasági magyar fiatalok az anyanyelvükön tanulhatnak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Az intézmény nem csak Szabadka számára fontos, hanem az egész vajdasági magyar közösség javát szolgálja – emelte ki dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke az ünnepségen. – Hatalmas küzdelem volt az elmúlt években, hogy a szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar az Újvidéki Egyetem teljes jogú kara lehessen. Sikerült kijárnunk, elintéznünk, emellett megújult az épület is, Szabadka egyik ékkövévé vált újra a Sárgaház. A város és  mindannyiunk számára jelentős, hogy megfelelő színvonalon oktató intézmények legyenek, és az is fontos, hogy a Tanítóképző Kar a kor kihívásait figyelembe véve, nyit más szakok felé is.

Az ünnepségeb elismerésben részesültek az MTTK jubiláló dolgozói, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatói, valamint az intézmény partnerei, támogató is. Az alkalmi rendezvényeb a kar tehetséges tanulóinak összeállítását is megtekinthette a közönség.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..