home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A vadászat múltjától a természeti és társadalmi témákig
Miskolci Krisztina
2024.07.29.
LXXIX. évf. 30. szám
A vadászat múltjától a természeti és társadalmi témákig

A Bácsország folyóirat mindig arra volt hivatott, hogy amatőr és hivatásos kutatók munkáit mutassa be, melyekben szakavatott emberek számolnak be környékünk múltjáról és jelenéről. A vajdasági honismereti szemle 2024-ben megjelent két száma is erről tanúskodik.

Az egyik lap különszám, mely tematikusan a vajdasági vadászattal kapcsolatos emlékeket, információkat sorakoztatja fel az olvasó számára, míg a 2024. év első száma vegyesen válogat a környezetünket érintő történelmi témák tárházából.

A folyóirat különszáma igyekszik betekintést adni a vajdasági vadászat múltjába. Azt gondolná az ember, környékünkön nincsenek említésre méltó, elejtendő nagyvadak vagy kiemelkedő vadászok, de a folyóirat által betekinthetünk ebbe a világba. Bemutatja a feledés homályába veszett vadászokat, akik útleírásaikkal, expedícióikkal, eszközeikkel, trófeáikkal hozzájárultak vadászkultúránk gazdagításához, és persze a jelenkor vadászatának képviselőit is.

A különszám létrejöttét a 2021-beli, budapesti Vadászati Világkiállítás ihlette, amikor a Vajdasági Magyar Vadászok Társasága a világkiállításra való készülődés során elkezdte kutatni, gyűjteni a délvidéki vadászkultúra történetéről felmutatható anyagokat.

A folyóirat csaknem száz oldalán húsz értekezés olvasható. A történelmünk jeles alakjaitól kezdve a vadállományon, a vadászfegyvereken, solymászaton, agarászaton, vadásztörténeteken, vadászsajtón át a receptekig nagyon széles skálán mozognak az írások.

Nagy vadászaink, Vojnich Oszkár, Fernbach Bálint, Tallián Emil és végül, de nem utolsósorban Damaszkin Arzén feljegyzései, fényképei, távoli kontinensekről hozott trófeái mind szervesen hozzájárultak hírnevünk öregbítéséhez. Munkásságuk a történelem viszontagságai közepette sajnos sokáig feledésbe merült.

Elkobzott és kámforrá vált zsákmányállatok trófeái, pusztulás áldozatává vált vadászkastélyok, emberi sorsok, ősi mesterségek megőrzése, megismertetése, környezetünk vadvilágának védelme — egyebek között ezeknek az összefoglalása lenne a célja a kiadványnak, mely a vadászat szerelmeseinek biztosan kiváló információforrás.

A Bácsország 2024/1. száma nem fókuszál körülhatárolhatóan csak egy témakörre. A folklórral kapcsolatban olvashatunk rövid összefoglalót az Erdélyi magyar hiedelemmonda-katalógusról. Ha a természeti témakörök foglalkoztatnak bennünket, többet megtudhatunk a Vajdaságban megjelenő invazív növényfajokról, valamint az Aranka folyó menti szikesek élővilágáról, a sport témakörben pedig a délvidéki labdarúgás kialakulásáról. Ha emberi sorsokra vagyunk kíváncsiak, a folyóirat betekintést enged Thurzó Lajos életútjába, Kemény Géza magyarkanizsai építész két világháború közötti tevékenységébe, tájékozódhatunk az I. világháborús, szilágyi emlékműről és a település hősi halottairól, szabadkai hegedűművészek, Kramer Imre és a Hauser fivérek munkásságáról, Duna menti németek sorsáról, továbbá elmélkedhetünk temetőkről és származási helyek elnevezéséről.

A kiadványokat számos, a témákkal kapcsolatos fotóillusztráció gazdagítja, színesebbé téve az olvasási élményt annak, aki a Bácsországot forgatja.

Fényképezte: Miskolci Krisztina

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..