home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
A túlgondolás pszichológiája
Pap Ágota pszichológus
2024.05.30.
LXXIX. évf. 21. szám
A túlgondolás pszichológiája

Az overthinking, vagyis a túlgondolás sokszor bénítóan hathat az életünkre. Amikor egy régebbi hibán töprengünk vagy a jövőbeli események miatt aggódunk, az állandó gondolatfolyam leállítására való képtelenség szorongáshoz vezethet. A túlgondolkodás a múltbeli események folyamatos felelevenítése, miközben állandó aggodalommal párosul a jövő negatív előrejelzéseivel.

A túlgondolkodás három fő veszélye közül az első a mentális egészségre tett hatás. A túlzásba vitt „agyalás” növeli a mentális betegségek kialakulásának kockázatát, és könnyen ördögi körhöz vezethet, melyet nehéz megfékezni. A második veszély a problémamegoldás zavara, mivel a túlelemzés inkább gátolja, mint segíti a jó döntések meghozatalát. Végül a harmadik veszély az alvási zavarok előidézése, mivel a túlgondolkodók nehezen tudnak elaludni és nyugodtan aludni.

A túlgondolás lehetőséget teremt saját gondolataink kritizálására és felnagyítására, ami szorongást okozhat. Az agyunk nem tud különbséget tenni a valóság és a fantázia között, így a negatív gondolatokat felnagyítja, hogy ezáltal megvédjen bennünket a veszélytől. Egyúttal eltávolíthat minket a kapcsolatainktól, és akadályozhatja a mindennapi életünket. Ennek ellenére sokszor mégis túlgondolunk dolgokat, mert megpróbálunk megoldást találni olyan gondokra, amelyek nincsenek jelen. Ez ellentétes reakciót eredményez, azaz folyamatosan visszatart bennünket a problémák valódi megoldásától, mivel a mentális kijelzőnk rendre arra figyelmeztet, hogy még mindig nem oldottunk meg egy dolgot.

Bizonyos helyzetekben a túlgondolás hasznos lehet, például egy előadás/prezentáció megtartása esetén vagy egy állásinterjúra való felkészülés során. Leginkább azonban olyan problémáknál jelentkezik, amelyekre nem lehet felkészülni vagy kontrollálni, és amelyeket nem tudunk fejben megoldani.

Ezért fontos, hogy megtanuljunk elszakadni a túlgondolástól, és képesek legyünk más szemszögből nézni a helyzetet. A kognitív viselkedésterápia segíthet felismerni és kezelni a negatív automatikus gondolatokat, valamint azokat valóságosabbakkal helyettesíteni. Emellett humorral is ellensúlyozhatjuk a negatív gondolatokat, és gyakorolhatjuk a jelenben tartózkodást a mindfulness és a meditáció segítségével.

Ha krónikus túlgondolással küzdünk, fontos felismerni, kezelni, és szükség esetén szakember segítségét kérni. A halogatás és az önbizalomhiány hátterében is gyakran a túlgondolás áll. A cél az, hogy koncentráljunk a cselekvésre és a pozitív hatásokra, és ne hagyjuk, hogy a túlgondolás korlátozza életünket, álmainkat. Az elménk lecsendesítésének számos módja létezik, mint például a túlzott gondolatok észlelése, azok értelmezése, a jelenben való élés gyakorlása, az aktív problémamegoldásra való összpontosítás, a megfelelő időpont kijelölése az elmélkedésre. Fontos felismerni és újrakeretezni a túlgondolkodás mintáit, valamint az alapértékeket használni cselekvési szűrőként a nehéz helyzetekben.

A leghasznosabb megoldás az áramlás élményének megélése lehet, mely a jelen pillanatban való teljes elmerülést jelenti. A flow élménye olyan időtlen és boldog állapot, amely ellentétben áll a túlgondolkodással. A gyerekek jól ismerik ezt az állapotot, amelyet a játék során tapasztalnak meg, és amelynek például a már említett mindfulness és az értékeink felhasználása lehet a felnőttek számára elérhető módszere. A túlgondolkodás tehát akkor baj, ha visszatart bennünket a produktív élettől, de az öntudatosság és a megfelelő technikák segíthetnek kilépni belőle.

Sokan azt hiszik, hogy meg kell várniuk az önbizalmuk felépülését vagy a változtatásra való készenlét állapotát, mielőtt nekivágnának valaminek. A várakozás azonban csak időt vesz el, és így sosem fogunk teljesen készen állni. Van értelme a tervezésnek, de az életben való előrehaladás gyakran azzal jár, hogy anélkül vágunk bele a dolgokba, hogy minden részletet tökéletesen kigondolnánk. Az önbizalmat és képességeinket csak cselekvéssel tudjuk fejleszteni, ezért fontos lépni még akkor is, ha bizonytalanok vagyunk. Ne féljünk beszélni másoknak a terveinkről, álmainkról. A külső támogatás, bátorítás segíthet abban, hogy merjünk lépni, még akkor is, ha bizonytalanok vagyunk. Keressünk olyan embereket, akik hasonló gondolkodásúak, és akikre bátran támaszkodhatunk. Egy inspiráló közösség nagy erőforrást nyújthat, és segíthet átlépni a komfortzónánkon.

Érdemes tudatosan kipróbálni lépéseket ahhoz, hogy megszabadulhassunk ezektől a negatív gondolatoktól. A múltbeli hibák miatti önostorozás helyett koncentráljunk arra, hogy milyen aktív cselekedetekkel tudjuk javítani a jövőnket. A döntésekkel kapcsolatban is fontos tudatosítani, hogy a túl sok választási lehetőség vagy a döntés halogatása csak stresszt, bizonytalanságot okozhat. Inkább tegyünk aktív lépéseket a célok felé, és koncentráljunk az aktuális napi eseményekre.

Ezek az egyszerű, de hatékony stratégiák segíthetnek abban, hogy ne gondoljunk túl mindent, és bátrabban neki merjünk vágni dolgoknak. A cselekvés, az aktív gondolkodás kulcsfontosságú a boldog és kiegyensúlyozott élethez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..