home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A tudás fája — a fa tudása
Szerda Zsófi
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
A tudás fája — a fa tudása

13. VMTDK Újvidéken — A 13. VMTDK átlépte a bűvös számot, elmúltak a 13-as számhoz kapcsolódó viharfelhők, a babonások megnyugodhatnak. És az idén is jó hangulatban, fontos vitákkal, izgalmas és kevésbé izgalmas előadásokkal telt.

Sokszor elhangzott a hétvégén a gyökér szó Újvidéken, a 13. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián. Természetesen nem pejoratív értelemben — érdekes, hogy egy nyelvésznek sem jutott eszébe kielemezni a szlengben használatos, fához kapcsolódó szavakat vagy például a jaj de gyökér vagy mondatot. A FA volt ugyanis az idei VMTDK toptémája, a fiatal tudósok tehát ehhez kapcsolódtak, ki-ki saját szakterülete szerint. A fa mint az élet fája, mint az építészetben használatos anyag, családfa, mesefa, és sorolhatnánk. A konferencia végére rá kellett jönnünk, hogy nincs is élet a fa nélkül. Ezt eddig is tudtuk, mondhatnánk, mégis folyamatosan kivágjuk az élet fáját, a mesefát, és lassan építeni sem lesz miből. De térjünk vissza a konferenciához.

A 13. VMTDK átlépte a bűvös számot, elmúltak a 13-as számhoz kapcsolódó viharfelhők, a babonások megnyugodhatnak. És az idén is jó hangulatban, fontos vitákkal, izgalmas és kevésbé izgalmas előadásokkal telt.

A kezdetekben három napig tartó konferencia immár két napra csökkent, s ez jót is tett neki, sűrűbb lett a lombja, vastagabb a törzse, a gyökerei pedig terjeszkednek határon innen és túl. Mintegy 140 fiatal kutató, egyetemi hallgató és doktorandusz mutatta be munkáját a szakmai zsűrinek, illetve egymásnak, és tudott vitázni, hozzászólni mások előadásához.

Pénteken a sötét park kivilágított szélén, azaz az Újvidéki Egyetem rektorátusának épületében kezdődött a tanácskozás a művészeti konferenciaprogramokkal. Hat fiatal művész alkotott fa tematikában. A különböző képzőművészeti technikák alkalmazásával készült művek között volt képregény, papírmasé szobor, akvarell, kollázs, miniatűr grafika, vegyes technika. A tárlatot mgr. Lázár Tibor festőművész nyitotta meg, Kiss Natália a Fa mint önismereti szimbólum című rajzai, Horvát Lívia Farakás grafikái, Vass Szabolcs Fészek című akvarelljei pedig személyes kedvenceimmé is váltak, és a másnap előadott magyarázatukat is rokonszenvesnek találtam. Szalma Gábor Kidcomic címmel olyan képregényeket rajzolt, amelyeket általános iskolás fogalmazásokra alapozott, Szenti Lilla pedig papírszobrokkal érkezett, melyek a Részletek fantázianevet viselték, és a fa terméseinek felnagyított változatát mutatták be.

A képzőművészek után a többi négy művészeti programot tekinthettük meg, Szokola Igor kisfilmjét a Fa generációja címmel, valamint Maletaški KrisztinaRistić Anita és Léphaft Ágnes Fisz-Fa(sz) című performance-szát, Sóti Juli saját dalaival érkezett, az összeállításnak a Vegetálni a napfényben címet adta, az Újvidéki Művészeti Akadémia színésznövendékei (Berta Csongor, Ricz Ármin, Molnár Gábor Nóra és Blaskó Lea) pedig a Székek és Villámok performance-szal érkeztek. Sűrű volt tehát a művészeti szekció lombkoronája, de változatos is, és szinte minden művészeti ág képviseltette magát.

A szombati nap programja teljes egészében a tudomány, a kutatások jegyében telt, s A VMTDK fája című performance bemutatása után kezdődött a rektorátus épületében. A részvevőket dr. Kiss Ferenc, a 2013. évi Kristálygömb díj nyertese köszöntötte, majd dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnöke, a rendezvény fő szervezője, dr. Bosnyák Zita rektorhelyettes, Gara Katalin konzul asszony, dr. Zavargó Zoltán, a Technológiai Kar dékánja, a rendezvény másik házigazdája, valamint Lepeš Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja köszöntötte a jelenlévőket. A plenáris előadások sorát prof. dr. Kövecses Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia tanára nyitotta Fák és metaforák címmel. Ezután következtek a fiatal kutatók. Hat diák prezentálta a kutatását: Surányi Lea, Győri Norbert, Romoda Renáta, Szabó Erna, Vass Dorottea és Zaj András. A program 13.30-kor folytatódott a tudományos diákköri szekcióülésekkel az újvidéki Technológiai Kar épületében, kilenc szekcióban. Az élő természettudományok szekcióelsői Valent Veronika (Komárom), Gulyás Viktor (Szeged) és Czékus Borisz (Belgrád, Topolya), az élettelen természettudományok legjobbjai Mátéffy Kornél (Újvidék), Kovács Ildikó (Újvidék) és Papp Zoltán (Újvidék) lettek, a műszaki tudományokban Pecze Anna (Budapest), Kóródi Attila—Milošev Denis (Szabadka) és Fejes Szilveszter (Szabadka) volt a legeredményesebb. A társadalomtudományokat két részre osztották, az első szekcióban Varga Dénes (Újvidék), Koós Gabriella (Pécs) és Palusek Erik (Újvidék), a másodikban pedig Jávor Rebeka (Pécs), Csíkos Tímea (Pécs) és Basity Gréta (Szabadka) volt a legjobb. A humán tudományokat még több, azaz három részre osztották, hiszen itt volt a legtöbb jelentkező. Az eredmény: humán tudományok I.: Pápista Zsolt (Újvidék), Pásztor Kicsi Gergely (Újvidék) és Antalovics Péter (Újvidék), humán tudományok II.: Tirinda Katalin (Nyitra), Balog Anikó (Szabadka, Szeged) és Ferenczy Nikolett (Pécs), humán tudományok III.: Mészáros Anikó (Újvidék), Papp Katinka (Pécs) és Szalma Judit (Pécs). A művészeti szekció kiemelt művészei: Berta Csongor—Ricz Ármin—Molnár Gábor Nóra—Blaskó Lea (Újvidék), Sóti Julianna (Újvidék) és Vass Szabolcs (Újvidék). A sorrendben tizenharmadik konferencia keretében az idén kilencedik alkalommal adták át a Kristálygömb díjat Beretka Sándornak, akinek a fő kutatási területe a rendszerirányítás és az épületek energiafelhasználásának összehangolása, illetve optimalizálása, valamint az ehhez szükséges szoftvereszközök és keretrendszerek fejlesztése. 

Az estet egy jó hangulatú TDK-buli zárta, melyen lehetett ismerkedni, koccintani, megpihenni, táncolni, tovább vitázni — kinek mi tetszett.

Magyarországon az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, az OTDK kiemelt jelentőségű rendezvény, az ott megszerzett díj a tudományos karrier első lépcsőfoka. A VMTDK is haladhatna ezen az úton, reméljük, fog is, és bízunk benne, hogy nemcsak a diákoknak lesz fontos a részvétel, hanem a többi egyetem, illetve az oktatók is észreveszik ennek fontosságát.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..