home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A tű, a cérna és a szép minták jegyében
(Tha)
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám
A tű, a cérna és a szép minták jegyében

Zenés teadélutánnal ünnepelte meg fennállásának 15. évfordulóját a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Százszorszép kézimunkacsoportja.

Az egybegyűlteket Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke köszöntötte, majd a csoportok alkalmi összeállítása következett. Az ajándékműsorban fellépett a gyermekekből álló Füzike csoport, a Pöngettyű citerazenekar, a Sóvirág népi tánccsoport, a Csalogány asszonykórus és a Pilike leánykórus, a Kék cinkék irodalmi csoportból Beszedics Adrienn és Szabó Regina, valamint Huszák Hédi, Marx Éva és Csipak Noémi énekes lányok.
A csókai „százszorszépek”-nek az önkormányzat nevében Balázs Ferenc polgármester és Pintér Csaba, a községi képviselő-testület alelnöke kívánt további sikeres munkát, és a megjelentek közül is sokan ajándékkal kedveskedtek a csoportnak. A legnagyobb meglepetést minden bizonnyal az a kis füzet szerezte, amely az elmúlt másfél évtized tevékenységét foglalja össze. A Harmónia a világban és a lélekben című kiadvány a csókai Művelődési és Oktatási Központ, valamint a Móra Ferenc MME támogatásával jelenhetett meg. A nem mindennapi eseményre a kézimunkacsoport tagjai munkáikból színpompás kiállítást válogattak össze.
A csoport megalakítását Vass Erzsébet kezdeményezte, aki már sajnos nincs az élők sorában. Maga köré gyűjtötte azokat az érdeklődőket, akik kedvtelésből kézimunkáztak, minden héten egyszer összejöttek és felelevenítették a lassan feledésbe merülő mintákat és öltési technikákat. A Százszorszép kézimunkacsoport ma 52 lelkes tagot számlál, a vezetőjük Fehér Piroska. Az ügyes kezű asszonyok, (körükben egy férfitárssal) munkájának minőségét a MIRK-en kapott elismerések, Nagymesteri és Nívódíjak igazolják. A hímzésen, horgoláson kívül üvegfestéssel, batikolással, kosárfonással, gyöngyfűzéssel, csuhézással, selyemfestéssel, szövéssel is foglalkoznak. A csoport tagjai szívesen kapcsolódnak be az egyesület és a község rendezvényeibe, utazni is nagyon szeretnek meg barátkozni a hozzájuk hasonló érdeklődésű csapatokkal. A törökkanizsai Muhi Viktória a babagyűjteményét, valamint régi konyhai felszerelést és bútorokat adományozott az egyesületnek. A csoport felvállalta ennek a páratlan kincsnek a gondozását és bemutatását a látogatóknak.
Kézimunkáik Európa számos országába, valamint Amerikába és Ausztráliába is eljutottak. Nekik ez a legszebb ajándék, hiszen minden darabba belevarrják a legszebb gondolataikat, álmaikat is.
Az asszonyok szerint sokszor megkérdezik tőlük, hogy ez számukra munka vagy kikapcsolódás, szórakozás.
— Aki egyszer kezébe veszi a tűt, cérnát, ollót, és kivarrja a virágos rét legszebb virágait, az nehezen tudja abbahagyni ezt. Az életünk részévé vált, hozzátartozik a napjainkhoz — mondják. — A színek összhangjának, a jól megválasztott és elhelyezett motívumoknak üzenete van: széppé tenni a környezetünket, és harmóniát teremteni a lelkünkben.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..