home 2024. október 16., Gál napja
Online előfizetés
A természet lenyomatai
Miskolci Krisztina
2024.10.16.
LXXIX. évf. 42. szám
A természet lenyomatai

Október 15-én nyitották meg a 13. Ex Libris Kiállítást Szabadkán, a Népkör Magyar Művelődési Központ Oláh Sándor Körgalériájában. A tárlat az ex libris pályázatra érkezett nyertes művekből tevődött össze, melyeket szakmai zsűri válogatott ki. A pályázat és a kiállítás témája a Zöld szemmel címet viselte, és számos országból érkeztek alkotások, a többi közt Lengyelországból, Norvégiából, Argentínából, Törökországból, Olaszországból, Belgiumból, Romániából, Szerbiából, Magyarországról, Indiából, Fehéroroszországból, Montenegróból, Litvániából.

Az ex libris latin kifejezés, mely azokat az aprólékosan kidolgozott, kis méretű grafikai alkotásokat jelöli, amelyeket könyvekbe ragasztanak. Ezek arra valóak, hogy egyedi módon, különböző szimbólumokkal jelöljék meg a könyv tulajdonosát. Mivel a művek a Green Ethics projektum keretében valósultak meg, így tükrözniük kellett a természet szépségeit, és valamilyen formában rá kellett irányítaniuk a figyelmet megőrzésének jelentőségére.

Az eseményt Boros György, a Népkör MMK Oláh Sándor Képzőművészeti Szakosztályának vezetője, Jasmina Jovančić Vidaković, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora és Ágoston Pribilla Valéria magyartanár nyitotta meg.

— Egy grafikai alkotás csak akkor lehet ex libris, ha oda van írva, hogy ex libris, és annak a neve, akinek a nevére szól az a bizonyos alkotás. Ez a sorrendben a 13. Ex Libris Kiállítás, az összes eddigi nemzetközi jellegű volt, és én nagyon örülök, hogy a Népkör felkarolt bennünket, grafikusművészeket, és lehetővé tette az anyagi támogatás mellett, hogy ezt a kiállítást létrehozzuk. 14 országból jöttek az alkotások, a kiállításon 170-et láthatnak az érdeklődők — hangsúlyozta Boros György.

— Ha a kezünkbe vesszük a kiállítás katalógusát, amit először meglátunk, az a 13-as szám, melyet mindenki valamilyen rossz szerencséhez köt, és igyekeznek kerülni. Eközben, ebben az esetben, minden akadály ellenére vannak, akik látják ennek az értékét. Ezt a 13-as számot ünnepelni kellene, mert nagy dolog, hogy 13 éve csinálják ezt a programot, amely logisztikát és kapcsolatfelvételt igényel a művészekkel, majdnem minden kontinensről. Nagyon nehéz volt kiválasztani a legjobb alkotásokat és a díjazottakat. Tisztában kell lennünk azzal — és ezt mindig elismétlem az új grafikai kiállításokon —, hogy a mai idők nagyon felgyorsultak, az élet minden területe széles körű digitalizációra épül, és ez a művészetben is megtörténik. Örültem, hogy ezen a kiállításon megjelent a szimbiózis a két munkamódszer között, vannak olyan grafikák, amelyek digitálisan készültek, és olyanok is, amelyek a klasszikus módon. Igazán lenyűgöző, hogy mennyi részletet és milyen sokféle poétikát ismerhetünk fel itt — mondta Jasmina Jovančić Vidaković.

— Hivatásos művészek és gyermekek által készített ex libriseket tekinthetünk meg. Boros György grafikust, festőművészt dicséri, hogy a kisgrafikai alkotások műfaját gazdagítva, évről évre a folytonosság és a műfaj iránti elköteleződés jegyében hívja életre és ad bemutatkozási lehetőséget a több országból jelentkező alkotóknak. A téma aktualitása vitathatatlan, hiszen az ember kapcsolata a természettel megannyi gondolattársításra alkalmas, és olyan sugalló erőt közvetít, amely sokunkat továbbgondolásra késztet. Nagyon jó lenne, ha a jövőben, egy kiadvány formájában, az elmúlt évek gazdag termése egybegyűjtve a közönség kezébe kerülne — emelte ki Ágoston Pribilla Valéria.

A megnyitó diplomaosztóval ért véget, a jelenlévőknek a szervezők forralt borral és apró finomságokkal kedveskedtek.

Fényképezte: Miskolci Krisztina

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..