home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A teázás története
Szakáll Laura
2023.10.08.
LXXVIII. évf. 40. szám
A teázás története

Az ősz beköszöntével jólesik egy forró tea. Vannak, akik évszaktól függetlenül rendszeresen teáznak, míg mások a hidegebb hónapokban kortyolnak szívesen a meleg italból. Sokan az aromás, gyümölcsös ízeket kedvelik, de a gyógynövények főzete is hasznos lehet.

Érdemes azonban figyelmet fordítani arra, hogy a teához a napszaknak megfelelő füveket válasszuk. A zöld vagy a fekete tea például élénkítő hatású, így az esti órákban fogyasztva megzavarhatja az alvást. Lefekvés előtt kiváló lehet a hárs, a kamilla vagy a levendula. A listavezető pedig világszerte a valódi tea, mely a kávét is helyettesítheti. A klasszikus fekete tea tejjel is fogyasztható.

 

A tea eredete

A tea a teacserje szárított leveléből vagy rügyeiből készült főzet. Maga a növény Ázsiában honos, innen terjedt el az egész világon. Az angolok hajókkal szállították be a növényt. A britek hatalmas teakereslete nagy kereskedelmi hiányt okozott Kínában, így a Brit Birodalom az általa meghódított Indiában megkezdte a saját teafeldolgozását. A tea sokáig luxuscikknek számított.

A bostoni teadélután
„1773-ban a bostoniak az angol teaszállítmányokat a tengerbe dobták, így tiltakoztak a tea adója miatt. Ezután született meg az úgynevezett teatörvény.
A tea számunkra többet jelent, mint az ivásnak — mint olyannak — puszta idealizálása: a tea számunkra valósággal vallás, az életművész vallása.”
(Okakura: A tea könyve)

 

Termesztése és feldolgozása

Elsősorban Kínában, Indiában, Srí Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztenek teacserjét. Maga a növény humuszos talajt igényel, a trópusi és a szubtrópusi éghajlat kedvez neki leginkább. Az ültetés helye is nagymértékben befolyásolja a minőséget. A szakértők szerint legjobb a hegyoldalra telepíteni az ültetvényt.

A teát színek szerint több csoportba osztják. A fekete és a zöld tea ugyanarról a növényről származik. A különböző feldolgozási módoknak köszönhetően jön létre a két változat. A fekete tea előállítása során erőteljes oxidációs folyamatnak teszik ki a leszedett leveleket, így azok elveszítik antioxidáns tulajdonságaik jelentős részét, az ízük pedig karakteresebb lesz, míg a zöld tea esetében a folyamat rövidebb, érintetlenek maradnak az antioxidáns összetevők. Ennek köszönhetően több jótékony hatással bír az emberi szervezetre. A klasszikus fekete tea reggel is fogyasztható, a kávét is helyettesítheti. Mindkét változat elérhető tisztán — mely nem tartalmaz hozzáadott aromát, növényeket —, de ízesített és keverék formában is.

Fehér tea: nagyon fiatal levelekből készül, melyek nem oxidálódtak.

Sárga tea: kíméletesen erjesztik, nedves textil alatt gőzölik, így lesz sárgás színű.

Zöld tea: nem fermentálják, nem hervasztják, kifejlett tealevelekből gyártják.

Oolong: a megsodort és hervasztott leveleket az oxidációs folyamat közepén állítják meg.

Fekete tea: zöld tealevelekből készül, fermentált, néha zúzott vagy sodort, ami serkenti az erjesztési folyamatot.

Puer: gőzöléssel, ezután préseléssel tömbösítik a leveleket, a legtöbb teát a leszedést követő évben fogyasztják, a puer évtizedekig is érlelődhet, amitől jellegzetes aromát kap.

 

A tea fogyasztása, kultúrája

Eredetileg gyógyszerként alkalmazták a tealevélből készített főzetet. A keleti kultúrákban a teázás nem csak egy forró ital elfogyasztása. Hagyománya van, az italt ceremóniaszerűen készítik és isszák. A japánok teaszertartása a vendéglátó, a vendég és a teamester között zajlik.

Nagy-Britanniában és Írországban a teatime, azaz a teaidő szó nem csupán az italra utal, hiszen a késő délutáni, könnyű étkezést, az uzsonnát is így nevezik. A szokás egy Anne Russel nevű hercegnőnek köszönhető, aki túl hosszúnak érezte az ebéd és a vacsora közötti időszakot, így a délutáni teázást rendszeressé tette. Süteményt vagy szendvicset fogyasztott az italhoz, így éhezés nélkül kibírta estig. Az 5 órai tea társadalmi eseménnyé vált. Napjainkban az angolok sem tudnak hosszabb időt szentelni a délutáni rítusnak, így a teát általában délután 3 és 5 óra között fogyasztják el. Náluk a fekete teák közül a Dardzsiling a legelterjedtebb, mely Nyugat-Bengáliából származik. Az Earl Gray népszerűsége is töretlen. Ezt a keveréket bergamottal gazdagítják. Nevét II. Earl Gray egykori miniszterelnökről kapta, aki feltehetően Kínában ivott ilyen italt. A tea az angolok nemzeti italává vált. Egy átlagos angol évente több mint 2 kilogramm tealevelet fogyaszt el.

„Aki ügyes szakácsa az érzéseinek, a virágzó teabokor minden varázsát bele tudja csempészni a csészéjébe. Nem is igen bízom azokban, akik csak szokásból isszák, mással készíttetik el, s következetesen citrommal és rummal fűszerezik, és reggel vagy este egyformán ragaszkodnak hozzá. Azt mondom, hogy minden csésze tea egy önportré.” (Kosztolányi Dezső)

 

Kávé vagy tea?

Ahogyan a kávézásnak, a teázásnak is megvannak az előnyei, jótékony hatásai. A teának, különösen a zöld teának, magas az antioxidáns-tartalma, ezáltal gyulladáscsökkentő hatással bír. A fekete tea lassabban, de tartósabban fejti ki élénkítő hatását, így hosszabb időre ad lendületet a napi teendőkhöz. Csersavassága miatt üres gyomorra kevésbé ajánlott fogyasztani. A tea tejjel való lágyítása a franciáktól ered. Ők voltak az ital igazi nagy hódolói a XVII. században.

Ahogyan a kávéfogyasztásnál is, a teázásnál is ügyelni kell arra, hogy ne lépjük túl az egészséges mennyiséget: egy csésze kávé — 92 mg koffein, egy csésze mate tea — 72 mg koffein, egy csésze fekete tea — 47 mg koffein, egy csésze zöld tea — 29 mg koffein.

A két legjelentősebb feketetea-exportőr India és Srí Lanka (Ceylon). A zöld tea exportálásában Kína jelentős. Japán hazai fogyasztásra termeli a növényt.

„Nekem nyugalom kell, és azért, hogy békén hagyjanak, egy kopejkáért rögtön eladom az egész világot. A világ pusztuljon el — vagy én teát ihassak? Azt felelem: inkább a világ pusztuljon el, csak én ihassak mindig teát!” (Dosztojevszkij)

„Kevés olyan szeretetre méltó pillanata van a napnak, mint az a ceremónia, amit a délutáni teázásnak szentelünk.” (Henry James)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..