home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szervezők sakkoznak, a közönség nyer
Szerda Zsófi és Gyurkovics Virág
2016.06.30.
LXXI. évf. 26. szám
A szervezők sakkoznak, a közönség nyer

Június 29-e és július 3-a között tartják meg Kishegyesen Vajdaság legszínesebb fesztiválját, a Dombos Festet. A háttércsapat már hetekkel a rendezvény előtt lázasan készül, hogy a megnyitóra minden zökkenőmentes legyen. A szervezők közül többeket is felkerestünk, hogy meséljenek eddigi tapasztalataikról és arról, milyen újdonságokkal várják az idén a fesztiválozókat.

Horváth László, a Dombos Fest atyja és fő szervezője elmondta, veszélyes terep a szervezés, figyelni kell rá, hogy ne váljon egyhangúvá, s egyrészt a fesztiválhoz is — mint a focihoz — sok pénz kell. Ha pedig ez megvan, már minden könnyebb. Az idén például rengeteg nagy nevet ajánlottak Szerbiából, de ezek már vagy tíz éve ugyanazt játsszák, s ilyenek nem kellenek, olyanok viszont, akik mernek kísérletezni, igen! Hozzátetette még, hogy jövőre lehet, hogy teljesen új koncepciót raknak össze, de az idén még a jól bevált, hagyományos folk-jazz-világzene vonalat építgetik!

Egy fesztivál fő szervezőjének nincs könnyű dolga, amint befejeződik az idei rendezvény, már kezdi is a következő év szervezését.

— Nem nagyon lehet kikapcsolni. Főleg úgy, hogy az idén megjelenő új helyszínünket, a Dombos pince & teraszt (vagy majd az idő eldönti, hogy mi is lesz végül a neve) egész évben szeretnénk üzemeltetni. Igaz, ez inkább a gasztronómiáról és a borról szól, de mégiscsak lesz egy igazi klubhelyszínünk! Nagyon izgat ennek az új helyszínnek a fogadtatása, hiszen a Hegyalja utca már valamennyire „önjáró történet”.

Horváth László a Fonó Budai Zeneház ügyvezető-igazgatója is, ahol lehetősége van rengeteg zenekar repertoárjával megismerkedni. Kíváncsiak voltunk, mi alapján válogat.

— Egyrészt minden zenekar nagyon szívesen jön, így sokszor nemet kell mondanom nekik. A Fonón keresztül legalább 50-60 együttessel vagyunk szinte napi kapcsolatban! A válogatást sokszor az élet alakítja. Valaki nem ér rá, egy másik csapatnak csak az a nap felel meg, amelyikhez már nem illik a harmadik előadó, és akkor keresünk egy negyedik zenekart. Olyan ez, mint egy sakkparti. Az egyik lépést követi a másik, vélhetően logikus lépés!

Az új és a visszajáró vendégeknek a remek programokon kívül mégis a következőket ajánlja a fő szervező:

— Kedvencem a lösz, a megvilágított löszfal, illetve érezve, hogy már most milyen meleg van, a pince hűvösét tudnám mindenkinek javasolni!  És egy pohár finom bort!

Laczkovics Annamária már az első Dombostól kezdve, 2001 óta tagja a szervezőcsapatnak. Mint mondja, a rendezvény szervezése szinte egész évben folyik, hiszen Annamária elsősorban a fesztivál körüli adminisztráció feladatait látja el: pályázatok átadása, ötletelés, szervezés, a program népszerűsítése, a fesztivál lebonyolítása, ezenkívül a honlap frissítése, a fesztivál Facebook-oldalának kezelése, a koordináció és még sok más feladat is ide tartozik. A fesztivál idején egy fiatal, lelkes, főként középiskolásokból és egyetemistákból álló csapat is segítségükre van az infrastruktúra kialakításában, a terep rendezésében.

— A Dombos Festnek már van egy kialakult arculata, vannak visszatérő fellépői, de mindig megpróbálunk valami újat is nyújtani a közönségnek, legyen az zenei, színházi, irodalmi produkció vagy éppen gasztronómiai élmény — mondja Annamária, aki arról is beszélt, hogy miért szereti a fesztivált, és miért ajánlja mindazoknak, akik már részt vettek rajta, illetve azoknak is, akik még nem.

— Talán a Dombos-feeling miatt. Ha ezt egyszer átéli az ember, akkor már biztos visszajárója lesz a fesztiválnak. A Domboson szerintem a gyerekektől az idősekig mindenki találhat magának programot. A gyerekek játszhatnak, szaladgálhatnak szabadon, a fiatalok bulizhatnak, és az idősebbek is élvezhetik a remek koncerteket, előadásokat. A löszfal látványa pedig mindenki számára különleges élmény.

Mészáros Tibor 2003-ban csatlakozott a szervezők csapatához. Akkoriban a bajsai helyi közösségben dolgozott. Horváth Laci és Virág Gábor megkeresésére kezdtek közös programokat szervezni. Gyorsan kitalálták a tartalmat: templomkoncertek a bajsai evangélikus templomban, bicikliverseny a Krivaja patak völgyében stb. Azóta minden évben a csapat tagja. Elmondása szerint laza, kötetlen beszélgetések, spontán ötletelések előzik meg azt az utolsó két-három hetet, amikor már konkrét lépéseket tesznek a sikeres fesztivál érdekében. A csapat összetétele szinte a kezdetek óta állandó, azzal, hogy minden évben olyan fiatalok csatlakoznak, akiket érdekel az ízléses jazz, a népi és a világzene, illetve tenni akarnak azért, hogy minőségi, tartalmas eseményt támogassanak a munkájukkal. Az ő feladata a gasztroudvar működtetése, elsősorban a finom borok előállítása, beszerzése, valamint a sörcsapok zavartalan működése. És mint minden évben, az idén is lesznek újítások.

— Ezúttal egy borospincét fogunk megnyitni, és az udvarban, a pince fölötti teraszon különféle rendezvények lesznek: dombosi irodalom, a foci-Eb-negyeddöntők közvetítése, vagy csak nyugágyból nézni a templomtornyot, egy laza fröccs mellett átélni a falut. Szerintem színes, színvonalas előadóművészekkel teletűzdelt program lesz az idén is, mindenki megtalálja majd a saját kedvencét.

A borospince ötlete egyébként onnan származik, hogy a csapatból szinte mindenki kedveli ezt a finom, jó minőségű nedűt. Ebből kiindulva egy új szolgáltatást szeretnének nyújtani.

— Fruška gorának, Versecnek és az észak-bácskai homokon termő őshonos szőlőfajtáknak olyan adottságaik vannak, amelyeket be kell mutatni, és Vajdaságban egyre több olyan borász van, aki azon dolgozik, hogy ezt elfogadtassa, megszerettesse a fogyasztókkal. Azt érezzük, hogy van rá igény, mindig többen és többen érdeklődnek a finom borok iránt, és reméljük, hogy el is lehet őket adni. Az év folyamán több rendezvényre kerül majd sor a pincében, de ez legyen meglepetés. Mi is borászkodunk, terveink között szerepel a szőlőterületünk bővítése, esetleg a Fruška gorán, mely az egyik legjobb szőlőtermő talaj a Kárpát-medencében.

Tibor elsősorban a minőségi zene és bor, az egyedülálló löszfalfestészet és a kellemes környezet, a laza hangulat miatt ajánlja a fesztivált. Akik még nem voltak, azok éppen ezért, akik meg már jártak itt, azok pedig pontosan ezért jöjjenek el.


A nyitókép Szabó Attila archív felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..