home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A szerény külsőtől a színes magazinig
Tóth Lívia
2021.02.14.
LXXVI. évf. 6. szám
A szerény külsőtől a színes magazinig

„A vajdasági dolgozó magyarság napilapja, a Magyar Szó és ideológiai havi folyóirata, a Híd után, mint azok szerves kiegészítője, a mai nappal megindult e lapok tájékoztató, oktató és szórakoztató testvérlapja” — olvasható a 7 Nap 1946. április 5-ei, első számának beköszöntőjében. Azóta majdnem 75 esztendő telt el. 

A hetilapunk érdekes, emlékezetes és meghatározó eseményeit, kezdeményezéseit felidéző sorozatunkban ezúttal arra térünk ki, milyen út vezetett ahhoz, hogy a 7 Nap magazinszerű, színes újsággá váljon.

„Amikor a 7 Nap első száma megjelent, Vajdaság falvaiban az esedékes földosztásról, városaiban a romok eltakarításáról és az újjáépítésről beszéltek leginkább a konferenciákon. Az újságok rohammunkára buzdították a dolgozó embereket. A dolgos kezek mozgósításától függött a folyamatos ellátás, az egyéni és közösségi szükségletek kielégítése és általában az ország gazdasági dolgainak a rendezése” — írja Petkovics Kálmán A 7 Nap útja című könyvében.


Jugoszláv humor

Az első szám mintegy 5000 példányban fogyott el, és az eladás a későbbiekben csak akadozva mozdult előre. Ennek egyik oka minden bizonnyal az ára volt — 5 dinárba került, a Magyar Szót pedig 2 dinárért árulták —, a másik pedig, hogy 1946-tól tematikus lapok indultak — Föld Népe, Vajdasági Dolgozó Nő, Pionírújság, Dolgozók, Sportújság —, és a 7 Nap rovatai, melyek kezdetben hiánypótlónak számítottak, vetélytársat kaptak.

Mivel 1948-ban papírhiány lépett fel, a 7 Nap március 26-án, minden előzetes bejelentés nélkül, csak 6 oldalon látott napvilágot, a következő héten viszont 4 oldalas lett, és ez így is maradt egészen 1950. október 4-éig, amikor elhagyta a nyomdát az újság magazinszerű első száma. A változás kisebb formátumot (19 x 25 cm) és 24 oldalas terjedelmet hozott. Egyharmadát képanyag, kétharmadát körforgógépen nyomtatott szöveg foglalta el, az ára 10 dinárra módosult. A szöveges terjedelem azonban fokozatosan csökkent, az előállítási költségek növekedése ismét áremelésre (15 dinár) kényszerítette a szerkesztőséget. A 7 Nap 1951-ben néhány hónapig csak minden második héten jelent meg, majd december 31-én visszaváltozott olyanná, amilyen 1946. április 5-én volt. A képes lap tehát nem egészen 15 hónapig élt, és közben is folyamatosan változott.

1953-ban, amikor a 7 Nap Szabadkára költözött, a szerkesztőség a Minerva nyomda első emeletén kapott helyet. Az első szabadkai szám — könyvnyomó gépen, jó minőségű papíron, 12 oldalon készült — március 1-jén került az olvasókhoz. Ez azonban csak 1953. április 26-áig tartott, addigra ugyanis megjavították és üzembe helyezték az egykori Napló 1911-ben készült körforgógépét, ami kisebb formátumot (26 x 25 cm) és jóval szerényebb köntöst eredményezett. Ezt az időszakot így jellemzi Petkovics Kálmán: „Hivatalos értekezletek, jegyzőkönyves ülések, hosszadalmas és erőltetett lapértékelések még nem jöttek divatba, de a vita soha nem hiányzott, mert mindenki minden kéziratba beleolvasott. A kéziratok leadása előtt indult az eszmecsere, aztán folytatódott a tördelésnél (ott lábatlankodott az egész szerkesztőség), sőt később lent a gépteremben, mert illett megvárni, hogy a vén rotációs kidobja legalább az első példányokat.”


Nőnapi szám

1953-ban vezették be a szabadkai kiadást is, ami növelte a 7 Nap népszerűségét a városban és a környéken. A korábbi, mintegy 8700-as átlagpéldányszám 1956-ra elérte a 15 000-et. Az újságírók gyakrabban járták a terepet, szaporodtak a gyári riportok, helyzetjelentések falvakból, városokból, politikai kommentárok.

1956. december 23-án a szerkesztőség a Szabadság tér 2. alá, a félemeletre költözött. Petkovics Kálmán a redakcióban kialakult hangulatról így ír: „Az átköltözés több szempontból is új korszak kezdetét jelzi. Először is: ebben a házban nem volt portás, aki akadályozta volna a vendégjárást. Viszont a forgalom néhány hónap múlva akadályozni kezdte a munkát. Ki kellett találni a bohémszoba intézményét, ahol nyugodtan vitatkozhattak az újság barátai. Ezáltal sikerült valamelyest megkímélni a zajtól a kéziratok olvasásába merülő főszerkesztőt. Az igazgató meg olyan helyiségbe települt, ahová csak ketten-hárman fértek be. Az újságírók pedig megtanultak otthon dolgozni.

1960. november 10-én működött utoljára a régi rotációs gép, melytől könnyes szemmel búcsúztak el a munkások és az újságírók, november 18-án pedig már Újvidéken, a Forum nyomdájában készült a 7 Nap új száma, lila fejléccel. Az új rovatcímeket Sáfrány Imre rajzolta meg, és szinte az első oldaltól az utolsóig átalakította a lap küllemét. 1961 végéig mintegy 23 000-re emelkedett az átlagos példányszám, de 1962 elejétől 1966 végéig ismét a stagnálás évei következtek.

1967. február 10-étől a lap terjedelme újra 24 oldal lett, ami lehetővé tette, hogy a népszerű rádió- és televízióműsor még abban az évben 2 oldal helyett 4 nagy, illetve 8 kis oldalon jelenjen meg. Az évi átlagos példányszám 1969-ben 28,5 ezer, míg a hagyományos újévi szám 46 000 példányban hagyta el a nyomdát, és szinte remittenda nélkül elfogyott. Az 1970. január 4-én kiadott újévi számnak 73 szerzője volt, a tartalomból messzemenően kiemelkedett a Lukács György világhírű marxista filozófussal készített interjú. Ezt is túlszárnyalta az 1971. január 1-jén megjelent, 52 oldalas újévi szám, melyet 51 215 példányban nyomtattak ki.


1975. 12. 26.

1973 novemberétől a 7 Napban is 8 kis oldalról 12-re bővült a rádió- és tv-műsor, de a Magyar Szóban már korábban megindult a színes fedelű, fűzött RTV-újság — a lap ezzel együtt 1,5 dinárba került, míg a 7 Nap 2 dinárba —, ami olyan gyors példányszámcsökkenést idézett elő, amilyenre korábban nem volt példa. 1974 elején, az olvasók javaslatára, másfél évtized után megtörtént a lila szín trónfosztása, a 7 Nap fejléce és színezhető oldalai minden héten más színben „tündököltek”. A silány külső és a magas ár azonban továbbra sem vonzotta az olvasókat, és a lap elmaradt a versenyben. 

Miután a szabadkai Birografika új nyomdagépet vásárolt, 1975. március 7-én 8 oldalas, színes nőnapi melléklettel jelent meg a 7 Nap. A második színes melléklet az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Árumintavásár előtt, 1975. május 9-én látott napvilágot. Aztán 1975. december 26-án készült el 32 újságoldalon, 42 x 27 cm-es nagyságban, 14 kis oldalas melléklettel, tarka falinaptárral a színes lap első száma. Az új nyomdából 50 124 darab 7 Napot vittek a szabadkai vasútállomásra. A szilveszteri szám egész oldalas, színes karikatúrával a címoldalán az év utolsó napján került forgalomba. Ezzel megszületett a nagy feltűnést keltő színes 7 Nap, mely a 30. évfordulót tetszetős köntösben, megújuló tartalommal ünnepelte.

Ezután egy furcsa időszak köszöntött be, hiszen az RTV-műsor félig-meddig külön újság lett, saját szerkesztővel, műszaki szerkesztővel, és más szövegek beiktatásával folyamatosan nőtt a terjedelme — az újság másik részének a rovására. 1980 elején jelentették be, hogy a 7 Nap 20, az RTV-műsor viszont 28 oldal lesz, és új nevet kap: 7 Nap Melléklet. Így történt, hogy február 22-én megjelent az első kettős szám. A továbbiakban fokozatosan apadt az újság, és növekedett a Melléklet terjedelme, míg ez a fejezet 1984. április 6-án a kettős újság megszűnésével, illetve az egységes magazinszerű hetilap elindulásával le nem zárult. Ez volt a 39. évfolyam 14. száma, mely 68 oldalon, a fedőlapján Szalma László kollázsával mutatkozott be.


RTV műsor

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..