home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A szép kezünk
Tóth Lívia
2022.08.10.
LXXVII. évf. 32. szám
A szép kezünk

Hogy melyik a szép kezünk? Ezt mindenki tudja. Természetesen a jobb. De ez miért lenne természetes? Hiszen a balkezeseknek, akiket a világ legnagyobb kisebbségének is szokás nevezni, mert a Föld népességének csaknem a 15, más kutatások szerint a 9—18 százalékát teszik ki, a másik a szép kezük.

Régen a szülők, nagyszülők amint észrevették, hogy a baba inkább a bal kezét használja, mindenféle fortélyt bevetettek, hogy ezt megakadályozzák, és „átszoktassák” a csecsemőt. Például bekötötték a kezét, hogy ne tudjon vele fogni. Ezt a módszert valamivel több mint három évtizeddel ezelőtt még nekem is ajánlgatták a család idősebb nőtagjai, amikor már egyértelművé vált, hogy a lányunk balkezes lesz. De egykor az iskolában is elfogadott gyakorlat volt, hogy a kisdiákokat, akár büntetéssel is, „áttérítsék” a jobbkezes írás tanulására.

Jómagam például következetesen és felháborodottan utasítottam vissza a „nahát, a te lányod suta” és hasonló jellegű megjegyzéseket. Mert a suta nemcsak a balkezes, hanem a félszeg, ügyetlen, esetlen ember jelzője is lehet, valamint hiányosságot is jelenthet. Suta balog, setesuta — mondják a balkezes emberre, de a magyar nyelvben sok olyan szóösszetétel van, amelyben a bal rosszat jelent: balszerencse, balsors, balsejtelem, balvégzet, balsiker, ballépés, balul üt ki, bal lábbal kelt fel, kétbalkezes, balfék, balfácán… Ezekkel ellentétben a jobb szó számos európai nyelvben nemcsak a jobb kezet, hanem a jót, megfelelőt, hibátlant jelöli.

A pedagógia mai álláspontja szerint a balkezes gyereket szerencsére szigorúan tilos „átnevelni”, mert az ilyen kísérletek súlyos zavarokhoz vezethetnek, mint például a dadogás vagy az olvasási, írási, számolási nehézségek, magatartásbeli problémák. A balkezességről tanulmányok, könyvek jelennek meg, és a kutatása sem lezárt folyamat, hiszen időről időre újabb magyarázatok látnak napvilágot a jelenség kialakulására vonatkozóan.

Köztudomású, hogy a híres emberek között sokan vannak, akiknek nem a jobb a szép kezük: Beethoven, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Picasso, Goethe, Mark Twain, Petőfi Sándor, Napóleon, Gandhi, Muhammad Ali, Tom Cruise, Robert de Niro, Jimi Hendrix, Paul McCartney, Bob Dylan…

Napjainkban a kereskedelem is nagyobb figyelmet szentel a balkezeseknek, egyre több külön nekik készült szerszámot, használati tárgyat lehet vásárolni, és világnapjuk is van, augusztus 13-a.

 

TÓTH Lívia 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..