home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szédülés leggyakoribb okai
(Összeállította: re)
2014.06.25.
LXIX. évf. 26. szám
A szédülés leggyakoribb okai

A nyári, rekkenő hőségben előfordul, hogy megszédülünk. Ha ez az állapot gyakorivá válik, célszerű orvoshoz fordulnunk. A szédülés azonban csak ritkán jelentkezik betegség tüneteként. Általában ártalmatlan jelenség, amelyre azonban jó odafigyelni.

Időjárás-változáskor, front érkezésekor vagy a reggeli ébredés után, esetleg hirtelen helyzetváltoztatáskor érezhetjük, hogy megszédülünk. Mindez a vérnyomásunk ingadozásának vagy a vérerek nem kellő gyorsaságú összehúzódásának a következménye lehet, éppen ezért ártalmatlan jelenségnek számít. A kellemetlen érzés általában gyorsan elmúlik — minden további tünet nélkül. Ha nem jár együtt vele hányinger vagy elviselhetetlen fejfájás, nincs okunk idegeskedni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

1. Ha a szédülés során úgy érezzük, hogy forog velünk a világ. A vertigo betegség akkor alakul ki, amikor az agy hibásan rendezi össze a fülből, a szemből és az ízületekből érkező információkat. Gyakran hányinger és hányás kíséri. Okozhatja fülbetegség, Menière-szindróma, migrén, sclerosis multiplex, fejsérülés, vírusfertőzés, cukorbetegség és szélütés is. Tünetei: hányinger és hányás, szaggatott szemmozgás, fülzúgás vagy fülcsengés, nyomás vagy fájdalom a fülben, hirtelen szédülés és egyensúlyvesztés.

2. Vestibularis neuritis és laby-rinthitis esetén. Ez két olyan rendellenesség, amely a halló- és az egyensúlyozó szerveket érinti. Labyrinthitis esetén az egyensúlyérző szerv, neuritis esetén pedig az ideg jön gyulladásba. A vestibularis neuritist és a labyrinthitist fertőzés okozza, melynek hatására gyulladásba jön a halló- és az egyensúlyozó szerv, valamint az ideg is. A két betegség tünetei nagyon hasonlóak, labyrinthitis esetén azonban fülcsengés és hallásvesztés is bekövetkezhet.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..