home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A sötétség az úr, a béke a messiás
Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó újságírója
2022.12.23.
LXXVII. évf. 51. szám
A sötétség az úr, a béke a messiás

Dühvel vegyített megkönnyebbülés lesz úrrá rajtam, amikor visszakapcsolják az áramot. Uccu neki, kapkodom, bekapcsolom a mosógépet, elmosogatok, gyorsan porszívózok, amíg lehet. A telefonom és a laptopom töltőn, a két powerbankomat is be kellene valahová dugni…

Milyen nap van ma? Amikor ezt írom, a háború 289. napja. Ja, és amúgy karácsonyig még 15 nap. De azt már nem is számoljuk, most a háború végét, mint a Messiást várja mindenki. 

Amíg a koronavírus-járvány valamiképp „összezárta” a családokat, addig a háború szétszakította őket. Sok férfi menekült külföldre Kárpátaljáról is a háború kitörése után. Akadnak, akik hónapok óta nem látták a családjukat. Néhány feleség követte őket, és kiköltözött a gyerekekkel, de sokan, akik reménykednek a mielőbbi békében, és képtelenek itt hagyni egy élet munkáját, még most is csak látogatóba járnak férjükhöz.


 

Az áramkimaradás mindent felülír

Sokaknak a karácsony is idegen helyen, bérlakásban lesz, nem a megszokott otthonban, nagy családi körben. Az ünnep teljesen elvesztette a varázsát. Ha nem volna elég, hogy az országban háború dúl, most még az áramkimaradások is rontják a hangulatot. Közvilágítás már hetek óta nincs, most pedig a reklámtáblák, égők, egyéb kültéri világítások használatát is betiltották a kritikus áramhiány miatt. Fűtetlen (sokaknak áramra van szükségük a fűtési rendszer üzemeltetéséhez is, nem mindenhol maradt kályha vagy gázzal működő konvektor), sötét lakásban nehéz az ünnep szépségére koncentrálni, megteríteni minden finomsággal az asztalt. Az emberek kevesebbet vásárolnak, mivel az infláció egyre ijesztőbb méreteket ölt, a havi fizetés pedig változatlanul alacsony, a nyugdíjakról már nem is beszélve (a szépkorúak átlagilletménye 3-4000 hrivnya, azaz 80-100 euró).


Áramszünet (Popovics Pál felvétele)

Az áramkimaradások mindenre rányomják a bélyegüket. Csak a kritikus infrastruktúrának számító létesítményekben gondoskodnak az állandó áramellátásról, például kórházakban. Az iskolákban és az óvodákban ugyanúgy időszakos áramkimaradásokra lehet számítani, így ahol nincs generátor, ott a gyerekek sötétben, fűtetlen tantermekben ülnek. De mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyerekeknek a „megszokott” ünnepi készülődés, jó hangulat ne maradjon el, és a lehető legkevesebbet érezzenek a körülöttünk lévő bizonytalanságból. Habár valahol hideg van, még mindig jobb, hogy iskolába járnak, mintha áttértek volna a távoktatásra, az ugyanis jóval több fejfájást okozna. Otthon se áram, se internet, napi 6-8-10 órán keresztül.


Gyerekek az iskolában advent idején

 

Ez a karácsony nem az ajándékokról és a meghittségről szól

Az anyaország polgárai, csakúgy mint a háború első heteiben, most is igyekeznek segíteni az ittenieknek, és próbálják szebbé varázsolni az ünnepet. Például négy Veszprém megyei óvoda összefogásának köszönhetően 109 kárpátaljai kisgyermek karácsonya válhat örömtelibbé. Mint minden évben, az idén is ajándékokkal érkezett Kárpátaljára Gui Angéla, aki már öt éve támogatja a nagydobronyi és a ráti gyermekotthonokat.

A Rákóczi Szövetség sem feledkezett meg a kárpátaljaiakról. Annak érdekében, hogy a karácsonyi készülődés a külhoni magyar óvodás gyermekek számára minél szebb és tartalmasabb lehessen, pályázatot hirdettek az óvodán belüli közösségi programok — kézműves-foglalkozások, mézeskalácssütés, adventi koszorú készítése, betlehemes játék, bábfoglalkozások — támogatására.

De itteni szervezetek is próbálják elterelni a kicsik figyelmét a nehézségekről. Többek között Péter Csaba megyei képviselő, a KárpátHáz Civil Szervezet kuratóriumának elnöke 26 gyermekintézményben több mint 700 csöppséghez küldte el a Télapót. Meggyőződésük, hogy óvodás gyermekeink a kárpátaljai magyarság igazi jövője, ezért őket nem szabad elhanyagolnunk.

Kevesebb cipősdoboz-akciót hirdetnek most, mivel sokaknak még saját gyermekeik vágyát is nehéz teljesíteni. Most itt mindent az ukrán hadsereg javára gyűjtenek, a jótékonysági akciók bevételét a katonaság szükségleteire küldik át. 


Megérkezett a betlehemi láng Kárpátaljára (Fotó forrása: Ukrajna Állami Határszolgálata)

Az utóbbi időben már többet nincs áram, mint van. Egyes falvakban még a mobilhálózat is lekorlátozódik ilyenkor, majdnem teljesen elvágják őket a külvilágtól. Ungvár főterén sétálva szinte minden második üzlet, bank, vendéglátó-helyiség bejárata mellett ott berreg az aggregátor. Ez pedig költséges, 1 liter üzemanyag 50-60 hrivnyába kerül, és ez a mennyiség nem sokáig elég. Az élelmiszerek drágulása is ezzel hozható összefüggésbe. Ahol áramfejlesztővel hűtik/fűtik a raktárakat, ott jelentősen megemelkedtek a költségek. A legtöbb esetben órákon át generátor szükséges az energiaellátáshoz, másképp teljesen kiszolgáltatottakká válnak. A fagyasztóládák kiolvadnak, a sertéshús megromlik, a baromfikeltetők a veszteségek elkerülése érdekében leállítják a folyamatot, a tejüzemek felére csökkentették a fogyasztásukat és a termelésüket, sok pékség pedig abban a két-három órában, amíg van áram, nem érkezik kisütni a kenyeret.

Az emberek frusztráltak, fáradtak, nem látják a végét, és ilyen körülmények között még a karácsony sem hozza el azt a békességet, amelyre oly nagyon várnánk.

Hűvös, sötét, csend van. Ismét nincs áram. Gyertyát gyújtunk, imára kulcsoljuk a kezünket. Tudjuk, már csak a karácsony estéjén értünk testet öltött Úr Jézus Krisztusba vetett hitünk adhat örömet és vigasztalást.

Ungvár, 2022 decembere

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..