home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A sajtó szabadságát követelték
Tóth Imre
2016.07.18.
LXXI. évf. 28. szám
A sajtó szabadságát követelték

Nagyjából százötven polgár vett részt a Magyar Szó és a Hét Nap tiltakozó újságírói által szervezett tüntetésen, Szabadkán, a Magyar Ház előtt 2016. július 7-én, a Magyar Nemzeti Tanács ülésének idején.

Elsőként a Magyar Szó és a Hét Nap munkatársainak közös nyílt levelét olvasta fel Vígi Zoltán, a Magyar Szó szerkesztője: ebben tiltakozásukat fejezték ki a szólás- és a véleményszabadság csorbítása kapcsán, illetve a pártérdekeket kiszolgálni nem akaró újságírók elleni megtorlások miatt és a politika médiára való rátenyerelése ellen. A Hét Nap nevében Tomek Viktor főszerkesztő arról beszélt, hogy az MNT Tájékoztatási Bizottságának egyik tagja a múlt héten azt mondta: „Akinek nem tetszik, menjen el.” Tomek felhívta a tájékoztatási bizottság figyelmét, hogy már eddig is nagyon sokan elmentek, vagy készülnek elmenni éppen az ilyen pártcsinovnyikok miatt.

— Most azért vagyunk itt, mert minden eszközzel harcolnunk kell az igazunkért. Nem engedhetjük meg, hogy amit az elődeink hosszú évek alatt felépítettek, most egy tollvonással megszüntessék — mondta Tomek Viktor. A Magyar Szó és a Hét Nap újságíróinak követeléseit a szakma is támogatja. A Vajdasági Újságírók Független Egyesületének elnöke, Nedim Sejdinović szerint ma Szerbiában a sajtó rosszabb helyzetben van, mint a kilencvenes évek óta valaha is volt. Az azonban jó, hogy számos városban vannak hasonló tüntetések. Ezeken követelik a sajtó szabadságát, illetve a többi közt azt is. Sejdinović az aktuális hatalmat egy sáskarajhoz hasonlította, mely felfalja az intézményeket és az eddig kivívott szabadságot. — Mindazok, akik lepaktáltak a hatalommal, ugyanilyen sáskák — hangsúlyozta.

A Magločistač internetes portál szerkesztője, Natalija Jakovljević felszólította Hajnal Jenőt, az MNT elnökét és Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, hogy álljanak ki a nyilvánosság elé, és magyarázzák meg, mi történik a magyar médiumokban. Jakovljević azt üzente az MNT és a VMSZ képviselőinek, hogy az újságírók nem tájékoztatási eszközök, senkinek sem az eszközei, mert a médiumok sem csatornák, melyeken a szennyvizet szokták leengedni. A szakmai szervezeteken kívül számos intézmény, cég és szakszervezet is a támogatásáról biztosította a tiltakozókat, egyebek között a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete is. Tóth Bátori Erzsébet a szakszervezet nevében szólalt fel, és azt mondta, megpróbálta ezt a kérdést tárgyalóasztalnál megbeszélni, de nem volt partnere, hiába küldött erre vonatkozó kérelmet a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Kókai Péter, a Magyar Szó egykori főszerkesztője, akit néhány napja bocsátottak el, azt mondta az összegyűlt embereknek, hogy a részvételükkel azt bizonyították, nem félnek. Aki pedig nem fél, az ellen a zsarnok tehetetlen. A paravánok mögé elbújó, döntéseket kifundáló embereket pedig gyávának nevezte.

— Megfélemlítéssel, zsarolással, kirúgásokkal nem lehet ezt a kérdést megoldani — üzente Kókai Péter. Vicei Natália, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színművésznője felolvasta a Magyar Szó és a Hét Nap tiltakozó munkatársainak levelét, melyben azt követelték az MNT-től, hogy a tervezett módosításokat vegye le a napirendről. A követelés szövegét a tiltakozók közfelkiáltással fogadták el, majd a levelet Tomek Viktor, a Hét Nap főszerkesztője átadta Németh Ernőnek, a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottsága elnökének.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..