home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A piac a Facebookra költözött
Tóth Lívia, Fehér Márta
2020.04.02.
LXXV. évf. 14. szám
A piac a Facebookra költözött

A koronavírus-járvány miatt március 22-én bezárták a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat irányítása alá tartozó elárusítóhelyeket. Hasonló sorsra jutott a Tisza menti piacok többsége is, a múlt héten csupán Zenta község volt a kivétel.

Online piacok a Tisza mentén

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Tisza mentén, Törökkanizsa, Magyarkanizsa, Csóka, Ada községekben bezártak a piacok. Illetve egyes településeken átköltöztek a virtuális térbe. Persze korábban is előfordult, hogy a termelők a közösségi oldalakon (is) igyekeztek értékesíteni az árujukat, de ez most, a piacterek kiürülése után, sokkal elterjedtebbé vált.

Magyarkanizsán több Facebookoldal is létrejött, például a Magyarkanizsai piac otthonról vagy a Piac Online Magyarkanizsa Község, helyi termelők, szolgáltatók csoportja. Az utóbbi célja, hogy az érdeklődők tájékozódhassanak a helyi termelők kínálatáról, illetve a beszerzés és a házhoz szállítás lehetőségéről. Arra kérik a hirdetőket, a bejegyzésben tegyék közzé az elérhetőségüket, hogy a vásárlók kapcsolatba léphessenek velük. Az Ada községben élők az Adai Piac Online — házhozszállítás oldalon böngészhetnek.

Zentán egészen a legutóbbi szigorításokig kevesebb eladóval és vásárlóval, kesztyű, maszk használatával, valamint a terület napi fertőtlenítésével, de működtek a piacok. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó községi törzskar március 29-én kiadott közleményében határozatlan időre beszünteti a piacok működését, illetve megtiltja a szabadtéri értékesítés minden formáját a közterületeken. Emellett a továbbiakig a vásárok megtartása sem lehetséges.

A városban és a községhez tartozó falvakban van néhány üzlet, ahol a polgárok a zöldségfélét és a gyümölcsöt is beszerezhetik. Ezáltal a zárt térben több lesz a vásárló, és a kereslet növekedése esetleg a kínálat csökkenéséhez vezethet.

A Facebook közösségi oldalon már a legújabb rendelet megszületése előtt megkezdődött a Zentai online zöldpiac — Senćansko onlajn zeleno tržiste oldal szervezése. A csoport segítő szándékkal jött létre, hiszen a hatvanöt évnél idősebbek már korábban sem értékesíthették termékeiket a piacon, viszont vannak közöttük olyanok, akiknek a megélhetése a terményeik eladásától függ. A piacok bezárásával pedig ez a lehetőség összekapcsolhatja a termelőket és a vásárlókat. Az oldal üzemeltetői arra kérik az érintetteket, hogy magyarul és szerbül egyaránt tüntessék fel a bejegyzéseiket. Írják ki, mit árusítanak, illetve mit vásárolnának, adják meg a címet vagy a telefonszámot, jelezzék, hány óráig várják a vevőket, és vállalnak-e házhoz szállítást.

A csoport iránt a létrejötte óta nagy az érdeklődés. Sokan kérdezik, hogy kinél találhatják meg a keresett árucikket, de a kínálat is nagyon színes. Az online piacon friss tavaszi zöldségfélét, gyümölcsöt, mézet, tejet, túrót, tojást, házi tésztát, gombát, vágott és cserepes virágot, valamint a háztáji gazdaságok számos más termékét is meg lehet rendelni.

A Tisza menti körkép egy pillanatot tükröz, az elkövetkező időszakban valószínűleg más településeken is hasonló módszerhez folyamodnak az ott élők.


„Az árum egyszázad részét tudom eladni!

Az adorjáni Bábinszki József fóliasátras és szabadtéri konyhakertészettel is foglalkozik, paprikát, paradicsomot, uborkát, káposztát, salátát, retket termeszt, terményeit a környékbeli piacokon értékesítette, jobbára nagyban Szabadkán, Magyarkanizsán, Adán, Oromon, Oromhegyesen. Most viszont ki sem mozdulhat otthonról, hiszen idestova hetvenéves.

  A piacok bezárásával rengeteg termény maradt a nyakunkon, nem tudjuk értékesíteni. Remélem, mielőbb feloldják a tilalmat, mert ha nem, teljes gazdasági csőd, összeomlás vár ránk. Rendszeres vásárlóink eljárnak hozzám, délelőtt leadják a rendelést, délutánra elkészítem nekik, de csupán az árum egyszázad részét tudom eladni! 30 000 salátám van, óriási mennyiségű retek a fóliában. 10 000 euró értékben kerülhetnének a piacokra a terményeim, mindet nem tudom otthonról eladni. Itt van a rengeteg paradicsom- és paprikapalánta. Feltettem magamnak a kérdést: Hogy és mint tovább? Érdemes-e kiültetni? Egyedül nem győzöm! A napszámban dolgozó munkásaimat fizetni kell — menjek bele újabb kiadásokba? Ne tudok dönteni!

A piacok bezárását elrendelő városi döntés másnapján két Facebookcsoport is létrejött: a jelenleg 3000 tagot számláló Subotička zelena piaca online — Szabadkai zöldség piac online, valamint az FB PIJACA — SUBOTICA, melyhez több mint 13 000-en csatlakoztak, köztük a fent megszólaltatott termelő is.

Mácsai Tibor és felesége, Irén rendszeresen facebookoznak, így amint látták, hogy megalakult ez a csoport, eleget tettek a meghívásnak.

— Nagyon tetszik, már éltünk a lehetőséggel, rendeltünk olyasmit, ami miatt esetleg hosszú sorokat kellene kivárni a boltokban, főleg, hogy az összes beszerzés a páromra hárulna, hiszen én már elmúltam hatvanöt éves, még az utcára sem léphetek ki. Liszt, ivóparadicsom, szalonna került így a konyhánkba, a tejtermékeket is ily módon tudjuk beszerezni attól az árustól, akitől egyébként a piacon szoktunk vásárolni. Mindenki nagyon készséges, hiszen nyilvánvalóan valahogy el kell adniuk az árut. Ismerve az emberek fegyelmezettségét, én azt gondolom, hogy a piacok bezárása indokolt volt, attól tartok, ott nem lehetne betartatni a 2 méteres távolságot, nemcsak a vevők, hanem az eladók között sem. Azt viszont nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy így hoszszú távon fennmaradjanak a termelők.

Vörös Erika és családja egyelőre csak a csirkehúst rendeli meg és hozatja házhoz a hentesétől, zöldségféléből egyelőre még van otthon elegendő, de ha elfogy, más megoldás nem marad, mint az online piac. Fáj a szívem, amikor az üres piacokat látom, de hát mit csináljunk, ez van, ezt kell szeretni — mondja.

Az FB PIJACA — SUBOTICA csoport ötletgazdája, Sabina Klener Bagi szerint közös erővel könnyebben átvészelhetjük ezt a nehéz helyzetet:

— Már vasárnap reggel létrehoztam a csoportot, Zlata Zahora Sabo segít nekem, az ő elsődleges feladata azonban a védőmaszkokról való gondoskodás, sok csoporttag ugyanis szimbolikus árért vagy alapanyagért cserébe varrja otthon ezt a nagyon keresett terméket, sőt akadnak, akik a járókelőknek osztogatják, amint elkészül egy nagyobb mennyiség. Önzetlen munkájukat mások gumiszalaggal, textillel, cérnával segítik. Csoportunk azonban elsősorban a termelőknek meg a vevőknek kíván segíteni, és nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk. Én magam is vásároltam már így gyümölcsöt, krumplit, húsipari terméket. Várjuk új tagok csatlakozását, hiszen így friss, minőségi áruhoz jutnak, nem kell az üzletekben tolonganiuk, és nem utolsósorban a helyi termelőknek, vállalkozóknak is segítenek túlélni!

A Szabadkai Piacok KKV szolidaritásból elérhetővé tette azoknak a bérlőknek az elérhetőségeit, akik hozzájárultak ehhez, így lehetővé téve a város lakosainak, hogy továbbra is hozzájussanak a friss áruhoz, a termelőknek pedig, hogy a helyzet ellenére is értékesíteni tudják portékájukat. A Tejpiac, a Zöldike piac és a Tesla-telepi piac árusainak a listája és telefonszáma a www. supijace.co.rs honlapra kattintva található meg.


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..