home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A nevelés jogi szabályozásáról
LACKÓ Varjú Sára, RENCSÉNYI Elvira
2014.03.25.
LXIX. évf. 13. szám
A nevelés jogi szabályozásáról

Évi több mint 3,1 millió bántalmazott gyereket tartanak számon világszerte. Szerbiában minden gyermek legalább egyszer volt már áldozata valamilyen rossz bánásmódnak. A családon belüli erőszak etnikai, vallási, társadalmi hovatartozástól és kultúrától függetlenül mindenhol jelen van. Megnyilvánulhat érzelmi, gazdasági, verbális, fizikai és szexuális erőszaktevés formájában is.

Hamarosan bármilyen jellegű fizikai bántalmazás, fenyítés — amely akár nevelési céllal történik a szülő részéről — tilos lehet, azaz következményeket vonhat maga után, hogyha a gyermek feljelenti szüleit — áll a polgárjogi törvénytervezet munkaváltozatának abban a részében, amely a kiskorúak jogait részletezi. A sajtó már évek óta foglalkozik a témával, de még senki nem állt ki a nyilvánosság elé elmondani, mi minősül testi fenyítésnek, hogyan kell értelmezni a törvénytervezet munkaváltozatát, ezért mindenki csak találgat. Vajon a törvénytervezet szerint a szülő nem üthet rá gyermeke fenekére, ha rosszalkodik, vagy ha nem reagál a figyelmeztetésekre, és valami számára veszélyes dolgot tesz?

— A hatályban lévő családtörvény szerint is tilos a gyermekek bármi-nemű bántalmazása, a szülőnek pedig kötelessége megvédenie gyerekét azoktól, akik részéről sérelem érheti. Ez a szabályozás is alkalmazható volna, mégsem él vele senki, annak ellenére, hogy létezik. Ha a szomszéd megüti a gyermeket, a szülő feljelentheti a bántalmazót, de a kiskorú nem. Emiatt az emberek folyamatosan tiltakoznak — nyilatkozta Marija Kordić gyermekjogvédő ombuds-manhelyettes.

A határok feszegetése

Dr. Sági Zoltán pszichoterapeuta szerint a testi fenyítés szükséges része a nevelésnek, ha azt megfelelő mértékben, jól időzítve alkalmazzák.

— Ha a szülő egy kicsit eré-lyesebben és nem a kedvnek megfelelően viszonyul a gyermekhez (nevelési célból), az ezzel biztosan vissza fog élni. Erre számtalan példa volt már, és ezután sem lesz másképp. Nagyon erélyes és egészséges határ-megmutatás az a testi fenyítés, amely megokolt és megfelelő mértékű. A gyerekek személyiségfejlődésének szempontjából erre bizony szükség van időnként, elengedhetetlen. Egy jól irányozott és megfelelő intenzitású fizikai megnyilvánulás némely esetben sokkal hatásosabb, mint egy többórás beszélgetés, de hangsúlyozom: természetesen csak abban az esetben, ha megfelelő mértékű. Tudom, hogy ezzel a véleménnyel sokak haragját kivívom. Azokét, akik úgy gondolják, hogy a gyerekek ismerik a veleszületett fejlődés útjait, és ezáltal fejlődnek. A tapasztalat viszont az, hogy ha a gyerekek életéből hiányzik az erőteljes határmegmutatás, akkor ezt mindenképp igyekeznek majd kiprovokálni, hiszen meg akarják tapasztalni, hogy meddig mehetnek el a szülőnél. Ennek elmaradása dühíti őket, és hiányérzetük lesz. Szerintem a megfelelő mértékű testi fenyítés szükséges része a nevelésnek.

Nehogy visszaüssön a dolog”

Varjú György nyugalmazott pedagógus és iskolaigazgató szerint nincs olyan szülő, aki még soha nem legyintette meg a gyermekét.

— Három típusú gyermek létezik: a könnyen nevelhető, az ún. átmeneti és a nehezen nevelhető. Az első csoportba tartozó kiskorút szinte soha nem verik meg a szülei, mert erre nincs is szükség. A másodikba sorolt gyermekre alkalmanként rácsapnak, de még az sem minősül bántalmazásnak. A nevelhetetlen gyermek viszont agresszív, és ha megverik, ez az agresszivitás még inkább kifejezésre jut. Kötekedik a szülővel, a tanárral és szinte az egész társadalommal. Az ilyen magatartású fiatalból később sajnos nagy valószínűséggel bűnöző lesz, vagyis a társadalom legalja. A munkám során több ilyen kezelhetetlen gyermekkel találkoztam, aki javítóintézetbe került, és később sem tudott beilleszkedni a társadalomba. Amikor még én jártam iskolába, bizony a tanító és a hitoktató kezében is ott volt a nádpálca, sőt a bot, és használták is, ha szükségét látták. Sem a gyerek, sem a szülő nem tett panaszt — nem úgy, mint manapság.

Varjú György a magyarkanizsai Ady Endre Általános Iskolában volt osztálytanító, gyógypeda-gógus, majd nyolc évig igazgató. Pályafutása során csak egyszer volt rá példa, hogy egy szülő a gyermeke gyenge osztályzatai miatt méltatlankodott.

— Egyébként a gyerekekkel nem volt sok gond. Akkoriban a szülők valahogy másképpen nevelték őket. És ha már arról beszélünk, hogy a szülőnek bizony joga van néha enyhén megfenyíteni a gyermekét, szólnunk kell azokról a fiatalokról is, akik az alkoholista, erőszakos szüleik áldozatai. Az ilyen körülmények között élő és nevelkedő kiskorút kötelességünk megvédeni, és ez esetben igenis fel kell jelenteni a gyermekét bántalmazó vagy lelkileg terrorizáló szülőt. Ha azonban hatályba lép a legújabb gyermekvédelmi törvény, és a fiatalok élnek is majd a feljelentés jogával, fennáll annak a veszélye, hogy ez még inkább lovat ad majd az amúgy is nehezen kezelhető gyerekek alá. Ezen azt értem, hogy a kiskorú az első feljelentés után többé már nem fogja tisztelni sem a szülőjét, sem pedig a tanárát, folyton azzal fenyegetőzik majd, hogy újból feljelenti őt, ha nem jár a kedvében. Véleményem szerint ezt a törvénytervezetet többször is át kellene gondolni, nehogy visszaüssön a dolog. Én két gyermeket neveltem fel, és bizony néha rájuk csaptam, ha szükségesnek éreztem. Félre ne értse senki: nem vagyok a gyermekverés híve, de a testi fenyítés néha hasznosnak bizonyul. Az én gyermekeim — akárcsak a három unokám — könnyen nevelhetőek, így igazán nem okoztak sok gondot. Persze nagyon sok függ a szülőtől és a pedagógustól — egyszóval a felnőttektől — is, akiknek kötelességük odafigyelni a tanulókra, hogy ne váljanak a felnőttek bántalmazásának áldozataivá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..