A nagy semmi Hanoiban

A nagy semmi Hanoiban

​​​​​​​Pattal zárult a csúcstalálkozó — Világszerte tüntetések lesznek március 15-én — Az EU több mint 10 milliárd eurót fektet tiszta technológiákba

Pattal zárult a csúcstalálkozó

A Kim Dzsongun és Donald Trump vietnámi találkozója megállapodás nélkül szakadt félbe, miután a felek nem tudtak megegyezni a nukleáris leszerelésről. Észak-Korea észszerű javaslatot tett a nukleáris leszereléssel összefüggésben az Egyesült Államoknak, de Washington többet követelt — közölte az észak-koreai külügyminiszter. A konferencia után egy nappal az észak-koreai állami hírügynökség is beszámolt a Hanoiban megtartott csúcstalálkozóról, melyen ugyan „termékeny párbeszéd” folytatásában állapodtak meg, de a jelentés meg sem említette, hogy kézzelfogható eredmény nélkül értek véget a megbeszélések. Donald Trump szerint folytatni fogják a tárgyalásokat az észak-koreai vezetővel. Erről az amerikai elnök telefonon tájékoztatta a japán kormányfőt és a dél-koreai elnököt.

 

Világszerte tüntetések lesznek március 15-én

Nyílt levélben hirdettek világméretű demonstrációt a környezet védelmében március 15-ére azok a diákok, akik hetek óta tüntetnek Nyugat-Európában azért, hogy a politikusok többet tegyenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért. „Tetszik, vagy sem, megváltoztatjuk az emberiség sorsát. Együtt fogunk fellépni március 15-én és még sokszor mindaddig, amíg nem jut érvényre a klímaváltozás elleni fellépés. Követeljük a világ döntéshozóitól, hogy vállalják a felelősséget és oldják meg a válságot. A múltban önök cserbenhagytak bennünket. De a világ fiataljai elkezdtek mozgolódni, és nem nyugszunk” — írták a The Guardian című brit napilapban közzétett felhívásukban. A Youth for Climate nevű mozgalom nem központilag szervezett, és nehéz nyomon követni gyorsan terebélyesedő tüntetéseiket, sokan a FridaysForFuture.org. honlapon regisztrálnak rájuk.

 

Az EU több mint 10 milliárd eurót fektet tiszta technológiákba

Az Európai Bizottság több mint 10 milliárd euró értékű, több ágazatot érintő beruházási programot hirdetett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák kidolgozására, fejlesztésére és megvalósítására Európa globális versenyképességének növelése érdekében — közölte az uniós bizottság. Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős európai biztos elmondta, az EU által támogatott innovatív éghajlatváltozást megelőző intézkedések azonnali hatást gyakorolnak a környezetre, s számos előnnyel járnak az egészségre és a jólétre. A program keretében támogatni kívánt kezdeményezések — a zöld munkahelyektől, a csökkentett energiafelhasználású otthonokig — a zöldenergia- és egyéb erőforrások felhasználását segítik. A Tiszta bolygót mindenkinek című uniós stratégia segítségével — mely 2050-ig vázolja fel azokat az intézkedéseket, amelyek modern, versenyképes és klímasemleges gazdaság megteremtését célozzák — Európa vezető szerepet kíván vállalni a megvalósítható technológiai megoldások terén.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A nagy semmi Hanoiban
Világkép
Facebook

Támogatóink