home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A nagy játszma
Tóth Péter
2019.08.29.
LXXIV. évf. 34. szám
A nagy játszma

Veszélyes, csak veszteseket hozó játszma folyik most a világgazdaságban. Nemcsak a politikusaink vesszőparipája, hanem valóban egy viszonylag jó korszakban vagyunk most itt, Szerbiában.

Már csak azért is, mert önhibánkon kívül is mehetne sokkal rosszabbul a gazdaság szekere. A sok évtizedes lemaradás viszont máig rányomja bélyegét az életszínvonalra, ezért sokan elégedetlenek. Joggal!

A Kína és Amerika közötti kereskedelmi, illetve valutaháború visszafordíthatatlan gazdasági károkat okozhat az egész világon, ebben most már egészen biztosak lehetünk. Abban is, hogy számunkra itt, Szerbiában is negatív következményekkel jár. Ám, szerencsére, nem mi húzzuk a legrövidebbet. A kínai jegybank évtizedek óta agresszíven igyekszik befolyásolni a jüan árfolyamát. Kezdetben a dollárhoz viszonyított értéknövekedés megállítása volt a cél, de abban az időben még mindkét országnak jelentős haszna származott ebből a furcsa viszonyból. A kezdetleges intézkedések a kínai export növekedését segítették elő. Amerika pedig ennek szintén a haszonélvezője volt, de végül nyilvánvalóvá vált, hogy végül ez inkább Kína számára lesz majd kedvező folyamat hosszú távon is.

Donald Trump és az USA kormányzata most azzal fenyegetőzik, hogy lecsökkenti a dollár értékét, ha a kereskedelmi partnerei is sokáig kitartanak a versenyképes értékcsökkenés mellett. Furcsa helyzet állt most elő, mely beláthatatlan következményekkel járhat. A Fed beavatkozása nélkül nehéz lenne olyan lépéseket tenni, amelyek lényegesen befolyásolhatják a dollár értékét más meghatározó pénznemekkel szemben. Egyes lépések pedig azzal járnának, hogy az USA más országokra is kiterjesztené a valutaháborút. Mindezek hatására a többi ország is kénytelen lenne valamilyen intézkedést bevezetni, ami a világgazdaság egészére nézve jelentős megrázkódtatásokkal járna.

A pénzügyi piac zavarai paradox módon mindig megszilárdítják a dollár értékét. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, vészhelyzetben az arany és a dollár számít biztos pontnak a befektetők számára. Az erősödő dollár pedig további járulékos károkat okozhat a feltörekvő piacgazdaságokban. A nagy volumenű külső hitelek és a gyenge valuták előidézte nyomás súlyos negatív következményekkel járhat.

A helyzet most egyre fokozódik. Kína nagy valószínűséggel hatékony ellenlépéseket lesz kénytelen bevezetni abban az esetben, ha az Egyesült Államok szeptember 1-jétől valóban életbe lépteti a korábbi büntetővámok által eddig nem sújtott kínai árucikkek behozatalának jelentős részére a pótvámot.

A világ jelenlegi két legnagyobb gazdasága között dúló kereskedelmi háborúban az USA eddig 250 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetett ki 25 százalékos pótvámot. Peking erre válaszul 110 milliárd dollár értékű amerikai árut sújtott különböző mértékű büntetővámokkal.

A kereskedelmi konfliktus hátterében a többi közt az áll, hogy Washington egyebek mellett kényszerített technológiatranszferrel, valamint szellemi tulajdon ellopásával vádolja Kínát. Trump aggályosnak tartja a két ország között Kína javára fennálló jelentős mértékű kereskedelmi többletet.

Kína a növekedésében is megérezte a védővámok hatását. A kormányzat gazdaságélénkítő lépéseket vezetett be, hitelkönnyítést tett lehetővé a vállalatok számára. Ennek kedvező hatása állítólag már a makrogazdasági mutatószámokban is látszik. A kínai statisztikákat azonban mindig fenntartással kell kezelni. Valójában minden statisztikát fenntartással kell kezelni, így a jövőre vonatkozó jóslatokat is. A jókat és a rosszakat is…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..