home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A mozgalom igaz elkötelezettje volt
Faragó Árpád
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám
A mozgalom igaz elkötelezettje volt

Berta Ferenc műkedvelő színjátszásunk egykori legendás alakja, igaz elkötelezettje, aki korán, nagyon korán itt hagyott bennünket.

Most lenne 70 éves (1942-ben született és 2000-ben halt meg)!
A bánsági Torontáloroszi (Kisorosz) volt az ő otthona, embermelegségű kis világa. Ott teremtett rangot, nevet a műkedvelő színjátszásnak, ott álmodta meg azt a kis színházi műhelyt, amely nemzedékeket tanított, nevelt a színház szeretetére, megbecsülésére. A rendező-pedagógus türelmével, rátermettségével, megalapozott szakmai tudásával foglalkozott a műhely kezdő, fiatal részvevőivel, akik aztán nagyon hamar megismerték a színpad csodálatos világát, annak törvényeit.
1966-ban rendezett először. Sulhóf József Kidőlt a májusfa című népszínművét állította színpadra. Ezután nagyon hamar a ragosabb színpadi művek felé fordult. Sorra jöttek a rendezői feladatok: Moliére Képzelt beteg, Dickens Házitücsök, Illés Endre Türelmetlen szeretők, Bródy Sándor A tanítónő, Nyáry Márta Kukkantson Orosziba, Edmond Moritz Fatányér, hogy csak néhány színpadi művet említsek.
Meghatározó egyéniség volt Berta Ferenc. Csendesen, szerényen tette a dolgát a maga megálmodta kis „műhely”-ében. Rendezői munkásságát azonban semmiképpen sem valamiféle visszafogottság jellemezte. A kihívások embere volt. Állandóan a rendező és a társulat számára is merész próbatételt jelentő színpadi feladatok után kutatott. Olyan színpadi művek után, amelyeknek komoly mondanivalója, üzenete van!
Berta Ferenc több mint egy emberöltőn keresztül szolgálta hűségesen a torontáloroszi műkedvelő színjátszást, megteremtve annak szilárd alapjait és az állandó fejlődés lehetőségét. Tanítványai, akiket ő vezetett fel először a világot jelentő deszkákra, tovább folytatják azt a munkát, amelyet tanítómesterük elkezdett és amelynek köszönhetően a vajdasági magyar műkedvelő színjátszás élvonalába került a torontáloroszi társulat. Tovább folytatják, őrizve a folyamatosságot, az igényességet. Berta Ferenc halála után Lőrik Gizella vette át a kis bánsági társulat irányítását, és teszi a dolgát ugyanolyan elhivatottsággal, mint tanítómestere tette, és teszik ezt a torontáloroszi színjátszók is, akik Lőrik Gizella rendezésében, évről évre színvonalasabbnál színvonalasabb előadások bemutatásával tisztelegnek mesterük, Berta Ferenc emléke előtt.
A Berta Ferenc iránti megbecsülésnek, tiszteletnek van még egy nagyon szép példája. Több mint egy évtizeddel ezelőtt ugyanis egy kis zsebszínház alakult Bácskában, pontosabban: Zomborban. Győrfi Sándor műkedvelő színjátszásunk ismert alakja, egyénisége javaslatára! Ezt a kis zsebszínházat, a Berta Ferenc iránti megbecsülésük jeléül, a nyugat bácskai színjátszók a bánsági, torontáloroszi Berta Ferencről nevezték el! S a zombori Berta Ferenc Zsebszínház, immáron több mint egy évtizede híven őrzi műkedvelő színjátszásunk nagyjának, Berta Ferencnek az emlékét!
Berta Ferenc most lenne 70 éves. Amíg élt, fáradhatatlanul szolgálta színjátszó mozgalmunkat. Tartalmas munkássága példa lehet nemcsak az utána, hanem a miutánunk jövő nemzedékeknek is. Emlékét, amelyet nem mosott el az idő, őrizni kell! S milyen jó, hogy erre csak azt mondhatom: a bánságiak és a bácskaiak is nem felejtették és nem is felejtik el Berta Ferencet.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..