home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
A mesterséges intelligencia nem a barátunk, de félni sem kell tőle
2024.07.17.
LXXIX. évf. 29. szám
A mesterséges intelligencia nem a barátunk, de félni sem kell tőle

A természet és mi, illetve A mesterséges intelligencia és mi címmel szervezett nyári foglalkozásokat kisdiákoknak a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. Mivel a mai gyerekek több időt töltenek a számítógép előtt, mint a szabadban, a cél az volt, hogy mindkét világ szépségeivel, kihívásaival megismertessék őket.

Máriás Ildikó, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ megbízott igazgatója elmondta, A digitális világ nevű programjuk nagyon sikeres a gyermekek körében, ezért úgy gondolták, legyen folytatása.

–Úgy gondoltuk, a választott témakörökben tudunk nekik olyan tudást és információkat adni, amelyeknek a birtokában esetleg nyitottabb szemmel járhatnak, és fölfigyelnek néhány olyan jelenségre, ami a későbbiekben segíti majd a tanulásukat az iskolában és a tanintézményen kívül is. Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a veszélyekre a figyelmet, különösen a mesterséges intelligencia kapcsán, mert nem biztos, hogy minden olyan szép és jó, mint ahogy azt ők elképzelik a saját kis világukban.


Németh Ernő felvétele  

Talán úgy tűnik, de a két témakör nem áll túlságosan távol egymástól, hiszen a természet megismerésében, illetve a tudás megszerzésében a mai diákoknak már nagy mértékben a mesterséges intelligencia segít. Az internet világa az, ami nekik információt biztosít. A természetismereti témakör pedig azért fontos, hogy különbséget tudjanak tenni a mesterséges és a természetes világ között.

A tapasztalataink alapján a mai generációk már eléggé eltávolodtak a természetes környezetüktől, hiszen a többségüket nehéz rávenni, hogy kimozduljon a szobából. A szülők szokták emlegetni, hogy azok a játékok már nem érvényesek, amiket ők a gyerekkorukban játszottak. Fontos, hogy kimozdítsuk őket, és ha többet tudnak erről a világról, akkor talán más szemmel is néznek rá.

Szecsei Csaba, a központ informatikai szakmunkatársa szerint a gyerekek sokat tudnak a mesterséges intelligenciáról és használják is azt.

–Amit mi itt szeretnénk nekik elmondani, hogy a mesterséges intelligencia nem a barátunk, és ezt nem szabad elfelejteni. Például a Chat GPT, amikor kommunikál, egy teljesen kedves személy, olyan, mintha ember lenne. Meg kell tanulniuk, hogy nem osztunk meg vele olyan adatokat, ami személyes, aminek a családon belül kell maradnia. Tehát ő nem a barátunk. Ez az első és legfontosabb tudnivaló, a második pedig az, hogy nem kell félni a használatától. Viszont, amit mond, azt nem kell feltétlenül elfogadni, mivel ő is egy adatbázisból dolgozik, és amire kíváncsiak vagyunk, azt nyugodtan megkérdezhetjük a szüleinktől, a nagyszüleinktől, esetleg az idősebb testvérünktől.

Persze népszerűsíteni is akarjuk, mert már része az életünknek, és egyre inkább az lesz. Tehát azt akarjuk megmutatni, hogy nem kell tőle félni, ugyanúgy vannak határai és korlátai, mint az embernek, és semmiképpen sem kezelhetjük emberként. Vicces formában szeretnék a gyerekeknek bemutatni, hogy a mesterséges intelligenciát hogyan tudják használni például képszerkesztésre, zeneszerkesztésre, hogyan tud nekünk segíteni egy zeneszám, vers, vagy mese megírásában.

Forrás: Magyarkanizsa Önkormányzatának sajtószolgálata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..