home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A mesterséges intelligencia már italokat is tervez
Apró József
2023.10.07.
LXXVIII. évf. 40. szám
A mesterséges intelligencia már italokat is tervez

Az idén júliusban a magyarországi HELL Energynek sikerült megelőznie a konkurenciát, és meglépte azt, amit a többiek még nem mertek. Teljes egészében a mesterséges intelligenciára bízta az új íz kifejlesztésének összes elemét, összetevőit, dizájnját és még a marketingeszközeit is. Már ez is egyedülálló lett volna, de itt még nem állt meg.

A mesterséges intelligenciának nem volt túl nehéz dolga, hiszen minden létező adat a rendelkezésére állt, melyből az emberek is megalkotnák az italt, az összetevőktől kezdve az eladási adatokon és az egészségügyi kutatásokon át a fogyasztói visszajelzésekig. Ezekhez az adatokhoz még hozzávette a legújabb trendeket, és másra nem is volt szüksége. Az MI az adatokat felhasználva létrehozta a receptet, melyet a legjobbnak talált. Ám nemcsak az emberek elvárásaiból indult ki, amikor kotyvasztani kezdte az italt, hanem fő célja az volt, hogy egy minőségibb és ízletesebb italt készítsen. Ezért az energiaitalát dúsította különféle tápanyagokkal, vitaminokkal, aminosavakkal és gyógynövényekkel, miközben arról is gondoskodott, hogy betartsa az élelmiszeripari szabályozásokat, például az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) ajánlásait és az NRV (ajánlott napi bevitel) optimalizálását is.


Fotó: Apró József

A mesterséges intelligencia három ízvariációt hozott létre, és egy New York-i cég egyedülálló módon digitalizálta őket, szóval így virtuálisan megkóstolta az alkotásokat. Ezek után prediktív intelligenciát alkalmazva több adat és statisztika elemzése alapján ki lett választva a legjobb íz. Így jött létre a minden tekintetben különleges, gyümölcsös Tutti-frutti & Berry-blast, melynek a HELL A.I. nevet adta. Itt azonban még nincs vége a történetnek, a mesterséges intelligenciának még nem fejeződött be a munkája az ital megalkotásával. A szigorúan titkos recept levédésére is adott javaslatot. Így a receptet egy minden szempontból biztonságos számítógépen tárolják a HELL Energy gyárában, és annak a helyiségnek kialakítását is a mesterséges intelligencia tervezte, ahol ezt a gépet őrzik. A biztonsági másolatot pedig egy svájci trezorban tartják, melyet szintén az MI választott. A történetnek még mindig nincs vége, hiszen ezek után már meglepő volna, ha az új energiaital csomagolásának megtervezését nem az MI-re bízták volna. A doboz a legfrissebb divatot követi, és a HELL márka arculatára alapozva az MI saját digitális stílusát is hozzáadta. A HELL Energy szerint a mesterséges intelligencia hatalmas lehetőségeket kínál a termékfejlesztés terén, és forradalmasítja az élelmiszeripart. Hiszen rendkívül gyorsan olyan elemzéseket tud elvégezni hatalmas adatmennyiség alapján, amelyek korábban egy-két évig is eltartottak, most viszont akár egy hónapra is lerövidíthető a termékfejlesztési ciklus.

Ahogy várható is volt, a HELL után most a Coca-Cola is próbál beállni a sorba, ez a cég is egy új íz és egy új, futurisztikus csomagolás megalkotását bízta az MI-re. Y3000 néven fog futni az új ital, ezzel a névvel pedig a vállalat arra a saját magának feltett kérdésre adja meg a választ, hogy 3000-ben milyen lehet majd az ital íze.

És hogy milyen lett a HELL A.I.? Röviden: nem rossz, érdekes és meglepő. Van benne egy megfoghatatlan valami, ami egy kicsit furcsává teszi az egészet. Mintha az összes piros bogyós gyümölcsöt egyszerre tömném a számba (néhány levéllel együtt, mert van egy kis gyógynövényes, fanyar mellékíze is). Egy nagyon intenzív, mégis pillanatok alatt elillanó erdei gyümölcsös ízrobbanás. Sok az íz, mintha egy erdei gyümölcsös légfrissítőt szájfrissítőként használnék. És ekkor beugrik a neve, Berry-blast, mely tökéletesen helyre is teszi a kapaszkodó után kapkodó gondolataim. Az MI két szóban szépen összefoglalta, találó a névadás.

Fényképezte: Apró József

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Az MI nem lassít
2024.02.17.
LXXIX. évf. 7. szám
A ChatGPT megjelenése után mindenki számára elérhetőek és kézzelfoghatóak lettek a mesterséges intelligen…
Bővebben
Iránytű
Már a szemünknek sem hihetünk
2024.03.16.
LXXIX.. évf. 11. szám
A mesterséges intelligencia (MI) fejlődése hatalmas lehetőségeket rejt magában, de új kihívásokat és vesz…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..