A mesében mi is hiszünk!

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A mesében mi is hiszünk!

Kicsik vagyunk, de dobogóra állunk - a verseny óvodásaiGondolom, már a legvérmesebb zenerajongók is elfelejtették az idei eurovíziós dalversenyt, amelyen a norvég fiatalember ország és világ előtt tett vallomást: hiába az a két szemrevaló csajszi mellette, ő bizony a mesékbe szerelmes! Igaz...

Kicsik vagyunk, de dobogóra állunk - a verseny óvodásai

Gondolom, már a legvérmesebb zenerajongók is elfelejtették az idei eurovíziós dalversenyt, amelyen a norvég fiatalember ország és világ előtt tett vallomást: hiába az a két szemrevaló csajszi mellette, ő bizony a mesékbe szerelmes! Igaz, mindezt már utólag, és a világhálón tett kiruccanásom idején jegyezhettem fel érdekességként, hiszen az ''élő adás” helyett a várva várt trónörökös világrajöttéhez szorítottam akkortájt.
A Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny szervezői, bár rianni tetszik a jég, továbbra is ragaszkodtak a versenyszerűséghez, elvégre - és ez nem csupán a riporter megjegyzése - a gyerekeket még mindig jobban motiválja, ha a versenyszellemet is megcsillantják előttük. A kijelentés részben indokolt, hiszen a sorrendben tizenötödik vajdasági döntőre tizennégy részvevővel több érkezett, mint tavaly, de a délvidéki magyar tájszólás-felhozatal némileg szegényebb lett.
Észak-, Közép- és Dél-Bánságot ugyanis az öt előadóművészi versenycsoportban ezúttal mindössze hat magyarcsernyei, három muzslyai, valamint egy-egy magyarmajdányi, oroszlámosi, torontálvásárhelyi és székelykevei mesélő képviselte. A többi kilencven-egynéhány a Tisza túloldaláról érkezett.
- Hiányoltam azt a szikrát, amit az al-dunai székelyeink, vagyis a székelykevei és a hertelendyfalvi hagyományőrző mesemondóink éveken át hűségesen közénk hoztak. Visszavárom őket meg a debellácsiakat is - hangsúlyozta Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató magiszter az eredményhirdetést megelőző szakmai összegzésében. Egyben annak a reményének is hangot adott, hogy a közeljövőben magasabb körökben is pártfogóra talál ez a rendezvény, amelynek a fővédnöke - több társszervező mellett - ezúttal is a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ Városi Könyvtára és Zenta Község Önkormányzata volt.
Az Alkotóházban és a Munkásegyetem emeleti előadótermében lezajló mesecsaták kimenetelét dr. Raffai Judit néprajzkutató is véleményezte.
- Egyre nehezebb érdemben rangsorolni, hiszen árnyalatnyiak csupán teljesítmények közötti különbségek. Az egész mezőnyön érződik a szakmai kiforrottság, és az a törekvés, hogy a köz-, esetleg irodalmi nyelv helyett a saját nyelvjárásukban meséljenek.
Az idén a néprajzi gyűjtésben, összesen negyvenkét pályaművel, két moholi tizenéves diák mellett tizennégy doroszlói tanuló is jeleskedett. A meseillusztrálási pályázatra (A hadakiak és a létra, illetve A kibinyiek temploma) 152 alkotás érkezett, amelyekből hetvenet kiállítottak, tizenegyet pedig díjaztak.
Mert, ugye, a mesében mi is hiszünk, nemcsak a dalbajnok norvégek.
Eredmények:
A többszörös Mesefa-díjat Toldi István (Bácskertes), a Mesefa-díjat Vermes János (Péterréve), a felnőtt kategória első helyezését Kónya-Kovács Otília (Muzslya) érdemelte ki. Második lett Tarapcsik Hajnalka (Zenta), harmadik Pátrik Eszter (Péterréve). Különdíjban részesült Bata Ferenc (Kishegyes), Martinek Imre (Torontálvásárhely), Nagy Andrea (Zenta), Pátrik Attila (Péterréve) és Sisák Valentina (Zentagunaras). Középiskolások: 1. Nagy Izabella (Székelykeve), 2. Szabó Réka (Palics), 3. Ágoston Edina (Kispiac). Felsősök: 1. Molnár Márk (Bácskertes), 2. Veréb Ervin (Csantavér) és Zemkó Sándor (Ludas), 3. Lévai Tamás (Ludas). Különdíjas lett Ördög Árpád (Magyarcsernye), Sörös Gergely (Ludas), Vukov Anita (Óbecse), Zámbó Adrián (Doroszló), Koleszár Olga és Szitás Anita (Bácskertes), valamint Kúti István (Mohol), aki saját gyűjtésű mesét mondott. Alsósok: 1. Lukácsi Balázs (Oroszlámos), 2. Sörös Vince (Ludas), 3. Szurap Adolf (Bácskertes). Különdíj: Kúti Béla (Mohol) - saját gyűjtésért, Takács Dominika (Ludas), illetve Pekán Diana és Péter Kinga (Bácskertes) lettek. Az óvodások korcsoportjában a bácskertesi Csíkos Enikő, a ludasi Kőműves Emese, Lévai Balázs és Sörös Zsófi, valamint a zentai Wolland Gergő mondott mesét - az utóbbi kiemelt díjazott lett.
A képzőművészeti kategóriában első díjat kapott Begovity Kornélia és Szabó Hangya Adriana (Hajdújárás), Tóth Johanna és Vukov Johanna (Szabadka), másodikat Eszes Dániel és Keceli Mészáros Sára (Zenta), Liscsevity Lili (Szabadka) és Márton Tamara (Magyarcsernye), harmadikat Gellér Ágnes (Doroszló), Párdity Lídia (Szabadka) és Tesić Mária (Zenta).

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A mesében mi is hiszünk!
Szabadkai Napló
A mesében mi is hiszünk!
Média
Facebook

Támogatóink