home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A mese közösségi élmény
Tóth Lívia
2020.04.24.
LXXV. évf. 17. szám
A mese közösségi élmény

Dr. Raffai Judit néprajzkutatónak, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendkívüli egyetemi tanárának neve és tevékenysége a népmesekutatással fonódik össze. Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének az elvégzése után iratkozott be a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz szakára, majd néprajz és kulturális antropológia tudományágban védte meg a Vajdasági magyar népmese-katalógus című doktori értekezését. További könyvei (a teljesség igénye nélkül): A mesélő ember, A magyar mesemondás hagyománya, Mesemondók és mesetípusok.

Beszélgetőtársam elmondta, mindig érdekelte a néprajz, habár abban az időszakban, amikor ő egyetemi hallgató volt, a népi kultúra még nem volt ennyire jelen a világban, mint ma. A Magyar Tanszéken írt diplomadolgozatának is a népmese volt a témája, hiszen már előbb felfedezte a gyűjtés örömét.

— Abban az időben Ludason volt a Csornai Richárd Ökológusok Egyesületének egy tábora, melynek a vezetői, Szabados Klára és Hulló István úgy gondolták, a természetet az ottani falusi élettel együtt kell szemlélni. A tábor alatt gyűjtöttem, találkoztam Szűcs Laci bácsi ludasi mesemondóval, és ez az élmény az egész további életutamat meghatározta. Laci bácsi annyira jó mesemondó volt, hogy rájöttem, ami a könyvben olvasható, az csak a fele annak, amit egy mesemondás nyújtani tud a hallgatónak. Amikor kitört a délszláv háború, baráti társaságunk tagjai nem akartak végérvényesen külföldre költözni, ezét sorra beiratkoztunk különféle magyarországi egyetemekre. Én régi vágyamnak tettem eleget, és a néprajzot választottam. Ezt a döntésemet azóta sem bántam meg.

* Régebben valóban nem volt ilyen divatos mesemondással foglalkozni, de manapság elmondhatjuk, hogy ez a műfaj a reneszánszát éli. Szerinted ennek mi lehet az oka?

— A történetmondásra mint közösségi tevékenységre napjainkban nagy érdeklődés mutatkozik. Talán éppen azért van ma reneszánsza a mesének, mert sokan igénylik ezt a fajta együttlétet. A közösségi élet ugyanis az elmúlt időszakban nagyon beszűkült, és az emberek megpróbálják életben tartani azokat a tevékenységeket, amelyek közös élményt adnak. Emellett a népmese beépült számos tudományba, a többi közt a pedagógia és a pszichológia is foglalkozik vele. A mesélés módját és technikáját egyetlen tudomány, a folklorisztika kutatja. A magyar mesekutatás mindig nagyon erős volt, az Ortutay Gyula körül szerveződő egyéniségkutató meseiskola pedig a nemzetközi folklorisztikában is ismertté vált, viszont sokáig nem történt meg e módszer eredményeinek az alkalmazott használata. Az utóbbi években viszont éppen ez zajlik, a tudományos kutatásoknak az eredményeit próbálják különböző területeken alkalmazni. Én remélem, hogy az élőszavas vagy szóbeli mesemondás idővel teljesen teret hódít majd az oktatásban és a közművelődésben, mert a mesével való foglalkozásnak ez az alapja.


Dr. Raffai Judit

* Miért fontos az élőszavas mesélés?

— Amikor a közművelődésben és a pedagógiában teret kapott a népmese, nagyon sokáig csak olvasmányként és feldolgozott formában volt jelen, habár a mese teljesen másként hat és él tovább, ha a szóbeliség, azaz a történetmondás szabályai szerint mondják el. A mesemondás ugyanis interaktív, a közönség és a mesemondó kommunikációs folyamata és egy látványélmény is. A jó mesemondó úgy adja elő a történetét, hogy közben képeket fest, így hallgatósága is képeket lát a szavai és a testbeszéde nyomán. A vajdasági magyarok jó mesemondók, erős a nonverbális kommunikációjuk, tehát az előadásuk kitűnő látvány is.

* Mivel erre nem mindenki képes, bizonyára az is jó, ha az anyukák, nagymamák felolvasnak a gyermekeknek.

— Mesélni többféleképp lehet. Azt, hogy jó-e a mesélés, a hallgatóság méri. A történetmondás speciális tudás, melyet tanulni is kell, de tehetség is szükséges hozzá. A hagyományos közösségekben sem lett mindenki mesemondó, csak nagyon kevesen, azok, akiknek az előadásmódja megfelelt a hallgatóságnak. A népmese a XIX. század végén került be a pedagógiába és a gyermekirodalomba, többnyire olvasmányként. Ma már a kutatási eredmények azt mutatják, hogy hatásosabb, ha az anyukák, nagymamák, óvodapedagógusok és tanítók szabadon mesélik a népmesét, élőszóval, interaktívan, közben improvizálni, aktualizálni is lehet, beleszőni a mesébe a gyermek környezetét és mindazt, ami megtörtént vele, mert ez az élmény kevés dologgal pótolható.

* Milyenek a vajdasági magyar mesék?

— Alapjában nem sokban térnek el a Kárpát-medencei magyar meseanyagtól, mely viszont nem sokban különbözik az európaitól. Vannak azonban motívumok, melyek csak erre a területre jellemzőek. Az egyik a tréfás meséknek a dominanciája. Burány Béla például több mint ezer erotikus mesét gyűjtött össze, ez a vajdasági magyar meseanyag ismertetőjegye lett. A vajdasági mese specifikusságainak a meghatározása kapcsán az sem lényegtelen, hogy nagyon jó elődjeink voltak. Mindenképp meg kell említenünk Kálmány Lajost, de Penavin Olgát és Matijevits Lajost sem szabad kihagyni a sorból, illetve Beszédes Valériát sem, aki a székelykevei Szőcs Boldizsártól több mint nyolcvan tündérmesét gyűjtött össze. Az általuk lejegyzett szövegek teszik lehetővé, hogy vidékünkön napjainkban is beszélhessünk mesemondásról, mely már megváltozott formában, a folklorizmus keretében éli reneszánszát. Ezen belül amivel egyedi példát mutatunk a Kárpát-medencében, azok a VMMI-nek, a Hagyományok Háza Hálózat vajdasági részlegének és a Kálmány Lajos népmesemondó versenynek köszönhetően létrejött népmesemondó műhelyeink Vajdaság-szerte. Kupuszinán Toldi István, Hertelendyfalván Lőcsei Antal, Székelykevén Joó Gyülvész Margit, Muzslyán Kónya-Kovács Otília, Hajdújáráson Szalai Eszter, Ludason Szabó Réka, Felsőhegyen Csonti Melinda, Berecz Gábor Zsuzsanna és Szarvák Anikó nevéhez fűződnek a foglalkozások, melyek során ezektől a kiváló mesemondóktól tanulnak mesélni a gyermekek, életben tartva a településeken a mesemondás hagyományát.

* Te szoktál mesélni?

— Én kutatónak tartom magam, és inkább mesehallgató vagyok. Vajdaságban, ebben a kis közösségben, néprajzosként úgy tudunk megmaradni, ha azt, amit kutatunk, valamilyen úton-módon megpróbáljuk visszaadni a szélesebb közösségnek. Ebből fakadóan alakult ki nálam ez a késztetés, hogy részt vegyek a régiónkban a meséhez kapcsolódó, napjainkban folyó tevékenységekben. Ebben nagy szerepe volt a budapesti Hagyományok Háza Magyar népmese — Hagyományos mesemondás tanfolyamának is, ahol a mesemondás technikáját tanítjuk.

* Jelenleg mivel foglalkozol?

— A mese olyan téma, amely most már végigkíséri az életemet, de mivel néprajzkutató vagyok, természetesen más is érdekel. Mind jobban izgatnak a jelenkutatások, például a társadalomnéprajzhoz kapcsolódó kérdések, de egyéb folklórtémák is. Hogy csak a legfrissebb példát említsem: a mostani járványhelyzetben néhányan összefogtunk, és az interneten, illetve a Facebookon a húsvéti ünnepkört érintő változások vizsgálatára fókuszáltunk.

* Ha már az új dolgokról beszélünk, mostanában az anekdotagyűjtés is nagyon népszerű.

— Nagyon örülök az egyházaskéri és a hódegyházi anekdotaköteteknek, mert azt mutatják, hogy azon a területen, ahol több mint száz éve Kálmány Lajos nagyon gazdag epikus folklóranyagot gyűjtött, napjainkban is megtalálható egy hasonló szóbeli történetmondó technika. A lejegyzett történetek előadói között ötven évvel ezelőtt számos mesemondó lett volna, viszont ma már a falvakban sincs igény a hosszú tündérmesékre, inkább a rövidebb, tréfás igaz történetekre és anekdotákra, melyeket megtörténteknek vélnek, és ahol még a kapcsolódásokat is nyomon tudják követni. Azt viszont sajnálom, hogy ezekben a kötetekben a történetek átírva, nem folklorisztikai igénnyel jelennek meg. De az értékük így is nagyon jelentős.

Kapcsolódó cikkek
Múzsaidéző
Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült dr. Raffai Judit
MTI
2020.10.27.
LXXV. évf. 43. szám
Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a köztársasági elnök meg…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..