home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A meglepetések, a megfiatalodás és az újjáéledés találkozója
Kónya-Kovács Otília
2009.04.08.
LXIV. évf. 14. szám
A meglepetések, a megfiatalodás és az újjáéledés találkozója

A szilágyiakA március 27-e és április 5-e között a Muzslyán megrendezett Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján vasárnap eredményt hirdettek. A zsűri tagjai (Ágoston Pribilla Valéria, Brestyánszki Boros Rozália és Kőrösi István) döntést hoztak. A díjkiosztón Kőrösi István öntötte...

A szilágyiak

A március 27-e és április 5-e között a Muzslyán megrendezett Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján vasárnap eredményt hirdettek. A zsűri tagjai (Ágoston Pribilla Valéria, Brestyánszki Boros Rozália és Kőrösi István) döntést hoztak. A díjkiosztón Kőrösi István öntötte szóba a zsűri véleményét, megköszönve a csoportok által nyújtott élményt:
- Úgy gondolom, az idei találkozó a meglepetések, a megfiatalodás és az újjáéledés találkozója volt. A tíz nap leforgása alatt nagyon sok kellemes meglepetés ért bennünket. A csoportok nagymértékű fejlődésének voltunk szemtanúi: kidolgozott színészi alakítások és rendezői munkák támasztják alá ezt a megállapítást, illetve az az igényes színházi gondolkodás, amelynek a jegyében telt el ez a több mint egy hét. A fiatalodás jegyeit is magán viselte a rendezvény, hiszen több társulatban is debütáltak igen tehetséges tizenévesek. A mozgalmat a frissítésen kívül az újjáéledés is jellemezte, hiszen volt olyan csoport, amely tíz év kihagyás után lépett újra színpadra. Nem utolsósorban pedig sokasodtunk is, hiszen az idei találkozónak 310 részvevője volt, és 12 előadás helyett az idén 16-ot tekinthetett meg a közönség.
A három főszervező: Gondi Martina, Lódi Andrea (a VMMI munkatársai) és Sutus Áron (a VMMSZ munkatársa) segítségével Ágoston Pribilla Valéria, a zsűri elnöke és Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke adta át a díjakat.
A szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Csoport Pataki László-díjban részesült: a zsűri a Találkozó legjobb, hagyományos keretek között megvalósított előadásért ítélte oda Lénárd Róbert a Dagasztók című darabjában nyújtott teljesítményért. A Zentai Színtársulat Kovács Ákos-Máriás Endre: Az éjjel menyasszonya című előadásért pedig kiérdemelte a Bambach Róbert-díjat.
A közönségdíj Topolyára került a MARA Amatőr Színháznak Luigi Pirandello: Az ember, az állat és az erény című előadásáért.
A péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kört közösségteremtő tevékenységért Garay Béla-díjban részesítette a zsűri.
A legjobb férfifőszereplőnek járó, Szilágyi László-díjat a péterrévei Dóka József vehette át Johann-Wilhelm Möbius szerepének A fizikusok című Friedrich Dürrenmatt-előadásban való tolmácsolásáért.
A Ferenczy Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek jár. Ezúttal a tóbai Lackó F. Erzsébet érdemelte ki a Békeffy István-Stella Adorján: Jöjjön elsején! című előadásban Kató szerepének a megformálásáért.
A nagykikindai Tóth Hunort a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Nagy István-díjjal jutalmazta a bírálóbizottság Edward Albee: Az amerikai álom című előadásban a Fiatalember szerepében nyújtott teljesítményért.
A zsűri a Magyari Piri-díjat a legjobb női mellékszereplőnek ítéli oda. Ezt az elismerést Kónya Renáta érdemelte ki Bogdánfi Sándor egyfelvonásosában Kató, a feleség szerepének alakításáért (Magyarkanizsa).
Nagybali Tamara Szántó Róbert-díjban részesült a legszebb színpadi beszédért, Kovács Ákos-Máriás Endre: Az éjjel menyasszonya című előadásában játszott szerepéért (Zenta).
Az idén első alkalommal ítélték oda a Berta Ferenc-díjat, mégpedig a házigazdáknak: a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületnek.
A Találkozó díjkiosztó gálaestjén hat különdíjat is odaítélt a zsűri.
A Magyar Nemzeti Tanács különdíját a legjobb színészi összjátékért a topolyai MARA Amatőr Színház kapta.
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet színészi különdíjat adományozott a kisoroszi Radics Ignácnak, Örkény István Pisti a vérzivatarban című előadásban a főhős szerepének alakításáért.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség különdíját a legjobb jelmezért, kellékért, látványért és díszletért a nagykikindai József Attila Színtársulat vehette át Edward Albee: Az amerikai álom című előadásban megvalósított jelmez-, látvány- és díszlettervért.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség különdíjával a legígéretesebb fiatal pályakezdőt, a csókai Mészáros Martint jutalmazták a Disznóland című előadásban az Úr szerepéért.
A Hét Nap különdíja, a színészi különdíj a bácskertesi Guzsvány Attilát illette meg Szellemfi szerepéért, melyet Szigligeti Ede: Lilomfi című előadásban játszott el.
Kishegyes község önkormányzatának a sajátos színházi nyelvért adományozott különdíját Juhász Irma vehette át a Sziveri János Művészeti Színpad előadásában bemutatott Sziveri János: Szelídítés című darabjáért.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség színészi különdíjat adományozott a szilágyi Budacs Zsoltnak Kárón szerepéért, melyet Lénárd Róbert: Dagasztók című előadásában formált meg kitűnően.
Dudás Károly a zárszóban megköszönte a közreműködést mindenkinek, aki hozzájárult a Találkozó sikerességéhez. Történelmi pillanatnak nevezte a házigazdának járó Berta Ferenc-díj bevezetését, hiszen Berta Ferenc volt a Találkozó egyik elindítója, nélküle nem jöhetett volna létre ez a mozgalom. Az elnök azzal zárta beszédét: Berta Ferencnek eredetileg az volt az álma, hogy Kisorosz legyen mindig a házigazdája ennek a rendezvénynek, az álom azonban úgy módosult, hogy egyik évben Bánátban, a másikban pedig Bácskában rendezzék meg... Találkozunk jövőre, valahol egy bácskai művelődési egyesületben - mondta Dudás Károly.
Az est fénypontja, meglepetés-előadása egy csodálatosan szép monodráma volt (immár hagyományosan a Találkozó hivatásos előadással zárul): a budapesti Szabó Dezső Katakombaszínháznak a Jókai Anna regénye alapján készült: Én, szegény Sudár Anna című monodrámája, Kincses Elemér rendezésében. Előadta Bálint Márta színművésznő. A szűnni nem akaró vastaps mindent elárult...
Valaki azt gondolná, hogy a díjkiosztással befejeződött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIV. Találkozója. Nem. Folytatás lesz: egy-másfél hónap múlva ugyancsak Muzslyán rendeznek egy (ki)értékelő, összegző, elemző tanácskozást. Kis szusszanásnyi idő után következik a folytatás, azaz kezdődik a XV. szemlére való felkészülés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..