home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A közösség újraépítése
Bíró Tímea
2020.07.13.
LXXV. évf. 28. szám
A közösség újraépítése

A pénteki gálaműsor előtti órákban lázasan készültek a szebbnél szebb hajfonatok, a fiúk bemelegítettek a fűben, a kisebbek hintázással hangolódtak az esti föllépésre. A Túrú-tanya széles udvara tele volt vörös, Talentum-pólós gyerekekkel, akik játszva tanulták a hagyományőrzést a táborban.

Az idén a VIII. Talentum Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábornak adott otthont a jól bevált helyszín, a horgosi Túrú-tanya. A Brezovszki házaspár egy kissé félve vágott bele az idei tábor szervezésébe, de rendkívül elégedett, hiszen az idei népművészeti tábornak 110 résztvevője volt.

— Az idén két csoportot alkottak a táborlakók, az alsósokéban 7 és 12 éves kor közötti gyerekek voltak, míg a felsősöknél 13—14 éves, illetve középiskolás és egyetemista fiatalok táncoltak. Hódmezővásárhelyről, Szegedről, Mórahalomról, Bácsfeketehegyről, Bácskossuthfalváról, Szabadkáról, Palicsról, Temerinből, Zentáról, Hajdújárásról és Oromról is érkeztek hozzánk, ami külön öröm számunkra, mert néhány évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni az oromi gyerekekkel. A programokat illetően úgy gondoltuk, hogy ami jó, azon nem kell változtatni, így a szokásos programok töltötték ki a napokat. Egy nagyon jó kis csapat dolgozik azon, hogy jól teljenek a tábor napjai — tudtuk meg Brezovszki Rolandtól, az egyik szervezőtől és a Talentum művészeti vezetőjétől.


A szerző felvételei

A délelőtti és a délutáni néptáncórákat neves oktatók vezették, ezenkívül pedig kézműves-foglalkozásokkal is megismerkedhettek a gyerekek.

— Szakács Tamás volt a játékmester és a táncházfelelős. Oktatóként járt nálunk Józsa Tamás és Marosi Gerda, akik Magyarországról érkeztek, és a népművészet mesterei. Kiváló barátaink és táncoktatók is egyúttal, ők dolgoztak a nagyobbak csoportjával, és györgyfalvi táncokat tanítottak. A kisebbekkel Németh Antal és Árgyélán Kitti foglalkozott, ők szintén nagyon kedvesek számunkra. Érdekesség, hogy Antal, vagyis a mi Tónink zentai származású, és éveken keresztül nagyszerű tanítványunk volt, majd úgy döntött, hogy táncospályára lép, így ő ma már a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium tanára. Lelkiismeretes oktatóról van szó, aki Kittivel együtt felcsíki táncokat tanított a kicsiknek. Délután négy órán át kézműveskedhettek a gyerekek, itt volt Ózsvár Péter Magyarkanizsáról, akivel a gölöncséreskedést próbálhatták ki. Kosányi Valéria vezetésével megismerkedhettek a dekupázs technikával és a makramé elkészítésével. Lévay Szófia a nemezelés, Ökrös Csilla pedig a gyöngyfűzés rejtelmeibe vezette be őket. Természetesen a játék sem maradhatott ki a tábor mindennapjaiból, ezért számháborúztunk, csapatokat alkottunk, és sorjátékoztunk, Ki mit tud?-oztunk, csütörtök este pedig tábortüzet gyújtottunk. Rendkívül jó hangulatban telt a tábor öt napja, és ehhez nagymértékben hozzájárult a csodálatos helyszín is. Remek szakácsunk van Vass Endre, a Juhász Zenekar prímása személyében, és a családtagok is kiveszik a részüket a munkából, így például édesanyám és anyósom a konyhán szorgoskodtak — meséli Brezovszki.

Nemcsak a néptánc és a népi ének oktatása folyt a táborban, hanem népzeneképzés is. A magyarországi Zagyva Banda a Duhaj zenekarral foglalkozott, illetve a Juhász Zenekar is muzsikált a táborban.

A Talentum művészeti vezetője azt is elmondta, hogy kiválóan indult az évük, melyet a járványhelyzet három hónapra megszakított, holott korábban nem fordult elő, hogy ilyen hosszú ideig ne találkozzanak egymással. Nagyon fontos volt számukra, hogy megtartsák az egyébként évadzáró tábort. Mindenki partner volt abban, hogy a gyerekek a magukénak érezzék ezt a közösséget.


Lajkó Léda

Lajkó Léda négyéves kora óta néptáncol, és immár hetedik éve a tábor lakója.

— Szeretem, hogy öt napon át együtt vagyunk ezen a gyönyörű tanyán, mindig nagyon barátságos és otthonos a hangulat. Igyekeztem a járványhelyzet alatt is formában tartani magam, és gyakorolni otthon a tánclépéseket. Hiányzott, hogy ismét együtt legyünk, ezért az idei tábor külön öröm számomra. Györgyfalvi táncokat tanultunk, melyek nagyon tetszenek, a lányok kiemelkedő díszei ennek a táncfajtának.


Szabó Csongor

A tizennégy éves Szabó Csongor szintén hetedik alkalommal résztvevője a tábornak.

— Minden évben nagyon várom a tábort, hiszen itt nemcsak néptáncolunk, hanem barátkozunk is. Tele van jó programokkal, az idén a számháborút élveztem a legjobban. Biztos vagyok benne, hogy jövőre is jönni fogok.

A gálaműsort is a szép nyárias időjárás kísérte, hogy méltó lezárása legyen ennek a nem mindennapi és népművészeti hagyományokat ápoló tábornak.

A VIII. Talentum Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábor a Csoóri Sándor Alapnak és a tartományi kormánynak köszönhetően valósult meg.


Nyújtás a fellépés előtt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..