home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A közösség és az olvasók szolgálatában
(Tha)
2010.04.13.
LXV. évf. 15. szám
A közösség és az olvasók szolgálatában

Megjelenésének 65. évfordulója alkalmából a szabadkai Tanítóképző Kar dísztermében ünnepi ülést tartott a Hét Nap Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete. Az összejövetel kezdetén Hajnal Anna vajdasági magyar népdalokat énekelt, Domány Zoltán Radnóti-díjas versmondó pedig Szilágyi Domokos Mag...

Megjelenésének 65. évfordulója alkalmából a szabadkai Tanítóképző Kar dísztermében ünnepi ülést tartott a Hét Nap Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete. Az összejövetel kezdetén Hajnal Anna vajdasági magyar népdalokat énekelt, Domány Zoltán Radnóti-díjas versmondó pedig Szilágyi Domokos Magyarok című költeményét mondta el, majd a jelenlévők egyperces néma felállással adóztak a hetilap szerkesztősége azon tagjai emlékének, akik már nem lehetnek velük.

- Szabó Attila fotói

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Nikowitz Oszkár, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete, Korsós Tamás szabadkai főkonzul, Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető, Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, ifj. dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pásztor István tartományi kormányfő-helyettes, a VMSZ elnöke, a testvérszerkesztőségek képviselői, valamint számos vendég és jó barát.
Dudás Károly főszerkesztő a hat és fél évtized összefoglalóját azzal az adattal kezdte, hogy az eltelt időszak 3380 pénteket vagy szerdát jelent, amikor a 7 Nap, az Új Hét Nap, a Szabad Hét Nap és a Hét Nap eljutott az olvasókhoz.
- Most, hogy a közösség a saját birtokába vette a hetilapját - az alapítói jogokat a Magyar Nemzeti Tanács gyakorolja -, azt szeretnénk, hogy ne kelljen többé sztrájkolnunk, aztán új lapot alapítanunk, a régit meg búcsúztatnunk. Újságot kellene végre csinálni, tartósan, folyamatosan. Olyan hetilapot, amely örömet szerez készítőjének és olvasójának egyaránt. Egy pillanatra sem feledkezve meg róla, hogy a kisebbségi sorsban mi a feladatunk - hangsúlyozta a beszámolója végén Dudás Károly.
Miután Fehér István, a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület elnöke felolvasta Ana Tomanova Makanova volt tartományi tájékoztatási titkár üdvözlő sorait, Répás Zsuzsanna köszöntötte az ünnepeltet. Beszéde egy részét a misztikus hetes számnak szentelte, kiemelve, a hetedik nap a teremtés megkoronázása, a pihenés napja.
- Jóllehet az ünnepelt neve Hét Nap, nem gondoljuk, hogy 65 év után megpihenhet, mert nincs még befejezve a nagy mű. Tovább kell alkotni és hirdetni a magyar nyelv igéjét. Voltak és vannak is próbák, több is, mint szeretnénk, de kívánjuk, állják a kihívásokat, vállalják a megpróbáltatásokat, teljesítsék küldetésüket - mondta, majd a reménység jelképére, a hét színből álló szivárványra hivatkozott, melyet csak különleges alkalmakkor láthatunk.
- Kívánjuk, hogy a Hét Nap tiszta és árnyalt színeivel többször 65 esztendőn át adjon szivárványreménységet a Kárpát-medence déli felén és szerte a világban élő honfitársainknak. Legyen szép és értékőrző írásokban gazdag, olvasótáborban bővelkedő hosszú élete - mondta a helyettes államtitkár asszony, és elismerő oklevelet adományozott a szerkesztőségnek. Dudás Károly, miközben átvette az ajándékot, megjegyezte: az anyaországnak ez már a második figyelmessége, itthon viszont utoljára Tito elvtárs tüntette ki a lapot.
Egeresi Sándor arról beszélt, hogy a Hét Nap köszönetet érdemel, mert 65 éve krónikása a vajdasági magyar közösségnek, osztozik annak sorsában, örömeiben, sikereiben, küzdelmeiben, gondjaiban. Mindig arra törekedett, hogy megtalálja az utat az olvasóhoz, és ez sikerült is, mert megbízható tájékoztatója volt a délvidéki magyarságnak, támasza útkereséseiben, istápolója nemzeti öntudatának erősítésében, segítője a megmaradásért vívott küzdelemben.
A Hét Nap szerkesztőségének további jó munkát kívánt még Pásztor István is, Léphaft Pál karikaturista pedig Németh István írónak, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének és a Grimasznak az üdvözletét tolmácsolta. Dietrich Gyula nyomdász sajátos ajándékkal kedveskedett: a régi nyomdában használatos betűkből kirakva hozta el a 7 Nap-, illetve a Hét Nap-feliratot.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..