home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A közös jövő építésének szándéknyilatkozata
Tóth Lívia
2024.07.16.
LXXIX. évf. 28. szám
A közös jövő építésének szándéknyilatkozata

Együttműködési megállapodást írt alá a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és Magyarország nemzeti könyvtára, a budapesti Országos Széchényi Könyvtár (rövidítve: OSZK).

Az ünnepélyes eseményen a vendégek között jelen volt Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete, Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulátusának főkonzulja, Rózsa Dávid, a budapesti Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója és munkatársai, Hegedűs Krisztina osztályvezető, valamint Újhelyi Attila kommunikációs referens, Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Burány Hajnalka, Zenta község újonnan kinevezett polgármestere.

A házigazda képviseletében Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója elmondta, fő céljuk a vajdasági magyar kulturális örökségnek a megőrzése, ápolása, digitális mentése, archiválása. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a magyar nyelvű kiadványok mellett a Vajdaságban megjelenő újságokat, periodikákat, kisnyomtatványokat és egyéb dokumentumokat is beszerezzék, archiválják és megőrizzék digitalizált tartalomban és formában. Eddig azonban hiányzott a gyűjteményükből az 1872-től megjelenő bánsági folyóirat, a Torontál, mely az egyik leghosszabb életű újság volt a vidéken, hetvenhárom évfolyamot élt meg ugyanis.


Kormányos Katona Gyöngyi

Az együttműködési megállapodás abból a célból jött létre, hogy az OSZK segítse a birtokukban levő és a vajdasági régióra vonatkozó, helytörténeti szempontból fontos dokumentumok digitalizálását. Így az is lehetővé válik, hogy a Torontál című nagy múltú, bánsági folyóirat online tartalomszolgáltatás útján közzé legyen téve a Vajdasági Magyar Digitális Archívum adatbázisában.

— 2023 őszén a VMMI munkatársai és a Kapocs Könyvtári Csoport tagjai tanulmányúton jártak Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban, majd a látogatás után megkerestük Rózsa Dávid főigazgató urat, és megkérdeztük, segítségünkre tudnak-e lenni a Torontál újság (később Híradó néven látott napvilágot) és mellékletei digitális beszerzésében, miután itt Vajdaságban többévi próbálkozás után is falba ütköztünk. A mai nap azért jelentős és kiemelt számunkra, mert az OSZK segítségével egy olyan periodikához tudunk hozzájutni digitális változatban, amely az egész bánsági, vajdasági magyar régiót meghatározta a XIX. század végén és a XX. század első felében. Az újságot sokan keresik Vajdaságban, kutatók vagy olyan fiatalok, akik helytörténettel, művelődéstörténettel, szociográfiával foglalkoznak — hallottuk Kormányos Katona Gyöngyitől.

— Magyarország Nemzeti Könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár 1802 óta gyűjti és teszi hozzáférhetővé a magyar írott kulturális örökség legfontosabb dokumentumait. Fontos küldetésünk, és büszkén vállaljuk, hogy a teljes magyar nemzetet szolgáljuk. Kárpát-medencei feladatellátásunk jegyében pedig igyekszünk a helyi magyar közösségek számára segítséget nyújtani, illetve bármilyen olyan dokumentumot digitalizálni, amelyet kérnek tőlünk. A Torontál tulajdonképpen lapcsalád, hiszen több lapról és mellékletről van szó. 1872 és 1944 között jelent meg, és a Bánság több mint hetven évének gazdasági, társadalmi és kulturális folyamatait mutatja be, ami azt jelenti, hogy nélkülözhetetlen ennek a korszaknak, az itt élő emberek mindennapjainak a megismeréséhez. Ezt a lapot digitalizáltuk az elmúlt hónapokban. A több mint hetven évig fennállt lap 16 000 lapszámban jelent meg, és közel 80 000 oldalnyi tartalmat szolgáltatott. Ezt a mai naptól kezdve minden magyar nemzettársunk eléri az online térben, az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus periodikaarchívumában, és miután adathordozón is elhoztuk Zentára, hamarosan a VMMI Vajdasági Magyar Digitális Archívum adatbázisában is megjelenik — emelte ki Rózsa Dávid, a budapesti Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, aki hozzátette, bízik abban, hogy a most aláírt együttműködési megállapodás még inkább elmélyíti majd a két intézmény közötti kapcsolatot.


Rózsa Dávid

Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke szerint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet mint a vajdasági magyar kulturális autonómia eredménye és fontos eszköze évek óta elkötelezetten dolgozik a vajdasági magyar kultúra és történelem ápolásán, kutatásán és népszerűsítésén. Az OSZK pedig Magyarország nemzeti könyvtáraként kiemelkedő szerepet tölt be a magyar kulturális örökség megőrzésében, és vezető szerepet tölt be a digitalizáció terén is. Az együttműködésük, különösen a Torontál című bánsági lap online elérhetőségének megvalósítása, rendkívüli jelentőséggel bír a vajdasági régió történeti dokumentumainak megőrzése és hozzáférhetősége szempontjából. Ez nem csupán a múlt emlékeit őrzi meg, hanem lehetőséget ad a jövő generációinak is, hogy tanulmányozhassák és megismerhessék a régió gazdag kulturális örökségét.


Juhász Bálint

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta, ez az alkalom nemcsak a két intézmény együttműködését, közös felelősségvállalását szimbolizálja, hanem a közös jövő építésének szándéknyilatkozatát is.

— Most lehetőség nyílik arra, hogy az értékeinket a digitális tartalmak segítségével mindenki számára elérhetővé tegyük a Vajdasági Magyar Digitális Archívum adatbázisában is. A digitális tartalmak térhódításának pozitív eredménye minden kockázatával és kételyével együtt, hogy a tudás és az információ fizikai határok nélkül tud áramolni. Az emberiség szellemi tőkéje mindenki számára hozzáférhető lett, függetlenül attól, hogy hol élünk. Az elérhetőségnek különösen fontos szerepe van azon tartalmak esetében, amelyek a történelmünket és az egyedi történetek specifikus lenyomatait mutatják meg. A helytörténeti szempontból jelentős dokumentumok kulcsot nyújtanak a múltunk megértéséhez és az identitásunk megőrzéséhez. Az együttműködés segítségével lehetőségünk nyílik arra, hogy tudatosítsuk magunkban, a történelmünk egy-egy értékes szelete elérhető, és a miénk. A ma életre hívott program nemcsak az Országos Széchényi Könyvtár és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közötti együttműködést erősíti, hanem hozzájárul a magyarságon belüli közösségek közötti kapcsolat elmélyítéséhez is. Az együttműködés ereje abban rejlik, hogy közös céljainkért dolgozunk, megosztjuk tudásunkat és erőforrásainkat. Ez a közös munka nemcsak a közvetlenül érintettek, hanem a magyarság egészének javát szolgálja.


Fremond Árpád

Kormányos Katona Gyöngyi az újságírók kérdésére elmondta, az Országos Széchényi Könyvtárral további együttműködésre számítanak, szakmai továbbképzések szervezésében is segít ugyanis a vajdasági kollégáknak. Emellett meghívást kaptak a novemberi könyvtárosok világtalálkozójára, melyet az Országos Széchényi Könyvtár szervez. Ezen a rendezvényen a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is bemutatkozik. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet pedig abban segíti az Országos Széchényi Könyvtárnak a munkáját, hogy minél nagyobb számban gyűjtsék össze a Kárpát-medencében magyar nyelven megjelenő kiadványokat, közöttük a vajdaságiakat is.


Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása

Az ünnepélyes aláíráson közreműködött a Pro Urbe díjjal kitüntetett Mécsvirág együttes két tagja, Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin.

Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..