home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A komikus
Kónya-Kovács Otília
2014.11.12.
LXIX. évf. 46. szám
A komikus

A nagybecskereki Madách Amatőr Színházban nemrégiben rendhagyó estre került sor. A közönség Georges Feydeau Az úr vadászni jár című vígjátékának ismétlését láthatta, és a nyáron nyugdíjba vonult Izelle Károly színészt, rendezőt is köszöntötte. A búcsúztatónak részese volt a nagyérdemű is, és a nevében Đurić Varga Anna tanárnő szólt, aki végigkísérhette a művész munkásságát.

A színészet Izellére gimnazistakorában „talált rá”, pályafutását 1962-ben kezdte meg a nagybecskereki Petőfi MME színjátszó csoportjában. Az első színpadi lépéseket Vlah Tóni bácsi mellett tette meg, akitől nagyon sokat tanult. Persze már előbb is eljárt a művelődési egyesületbe, ahol addig csak nézője volt a különféle programoknak. A Madáchban 1969-ben a János vitézt tűzték műsorra, a sokszereplős produkcióba pedig gimnazistákat is válogattak — így került Izelle Károly is a csapatba. Nem kapott nagy szerepet, ő volt a zászlóvivő. Már a Petőfiben kikristályosodott, hogy komikus szerepekre született. Főleg ilyen zsánerű darabokban játszott. Eddig 120 bemutatón és 4545 előadáson vett részt.

Nem csak a Madách Amatőr Színházban lépett fel. Erősítette a Toša Jovanović Népszínház társulatát, valamint játszott az Újvidéki Színházban is, Müller Péter Szomorú vasárnap című előadásában, melyet Soltis Lajos rendezett 1991-ben. A nagybecskereki bábosok munkájából is kivette részét, néhány évig az Újvidéki Rádió Vidámest együttesének tagja volt, és a televíziós munkába is „belekóstolt”. Neves rendezőkkel dolgozott együtt, és maga is rendezett.

— Mindig a közönség állt az első helyen, mert azt vallom, hogy a színház a közönségért létezik. Voltak olyan nehezebb idők is, amikor éreztük, hogy az emberek abban a másfél-két órában, amelyet a színházban töltöttek, kikapcsolódni vágynak. Szórakozni jönnek, elfelejtkezni minden gondjukról. Úgy érzem, ez sikerült is, mivel soha nem kaptunk olyan visszajelzést, hogy rosszul csináljuk — mondta Izelle Károly.

Hívták más színházba is, ám szerinte itt sokkal nagyobb szükség volt rá. A nagybecskereki Madách Amatőr Színház fontos volt számára, egyszersmind ő is fontos volt a városnak, a Bánságnak, a szórványnak — és napjainkban is az. A Madáchban négy „sávon” fut a munka, amire Izelle Károly igencsak büszke: a drámacsoporton kívül van operettszakosztály, ifjúsági pódium és irodalmi színpad is.

Azt mondják, egy színész nem mehet igazán nyugdíjba, élete végéig játszania kell, végig ott marad a világot jelentő deszkákon... Noha hivatalosan nyugállományba vonult, Izelle Károly továbbra is játszik a Madách két aktuális darabjában, és ha rábíznak egy újabb szerepet, biztosan elvállalja azt is. Viccesen megjegyezte: „Ha már nem hívnak, akkor tudni fogom, hogy a karrieremnek vége.”

Ez nyilván odébb lesz, a nagybecskereki és a szórványban élő közönség pedig továbbra is várja a bemutatókat, melyekben továbbra is szívesen látja a vígjátékbeli karakterek eljátszására született Izelle Károlyt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..