home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A horgászfelszerelés téli karbantartása (4.)
Bojniczky György
2015.02.25.
LXX. évf. 8. szám
A horgászfelszerelés téli karbantartása (4.)

A horgászzsinór ápolása — Amikor már rendbe tettük a horgászorsóinkat, botjainkat, van még valami, amiről nem szabad megfeledkeznünk: a horgászzsinór. Felújítása, karbantartása döntő fontosságú lehet.

Itt érdemes egy kis kitérőt tennünk, a horgászzsinór elnevezés ugyanis — mely mindmáig használatos — egy kicsit arra a régmúltban használatos, vastag, fonott zsinórra emlékeztet, amelyet valamikor amerikai nejlonzsinórként ismertünk. Abban az időben ez a zsinór a maga nemében egyedülálló horgászzsinegnek számított a nagy szakítószilárdsága miatt. Rendszerint egy darabból álló, természetes-bambusznád botokon volt használatos, amikor még gyakran előfordult, hogy orsóként a nyélbe — egymástól néhány centiméter távolságra — bevert két darab szöget használtak. Erre tekerték fel azt a néhány méternyi zsinórt, amelyhez sikerült hozzájutni. (Mindezt csak azért mondom, mert a damil kifejezés manapság már egy kicsit elhasználtnak, giccsesnek hangzik.) De ami a legérdekesebb, és ami a zsinór kifejezés létjogosultságát is bizonyítja: újra létezik fonott horgászzsinór, csakhogy a régitől eltérően szupervékony és szupererős. Hogy mennyire erős? Egy horgász ismerősöm húszas fonott zsinórját egy szilaj ponty a Dunán a horog által egy vízfenéki tuskóba akasztotta. Horgászunk mindenáron el akarta szakítani a zsinórt, ez azonban sehogy sem sikerült neki. Csak azt érte el vele, hogy csónakját ide–oda húzgálta. Barátom végül is belátta, hogy el kell vágnia a zsineget, de még az sem volt könnyű.

Visszatérve a damilra, mely manapság a leginkább használatos: annak a karbantartásáról is kell gondoskodni. A horgászfelszerelés leginkább igénybe vett része a zsinór. Ha meg van nyúlva és rojtos, akkor ki kell cserélni, mert egy nagy fogásnak nem szabad ettől függnie. Nem mindenki engedheti meg magának azt a luxust, hogy késő ősszel, a szezon végén eldobja a damilját, és újat vegyen. Egy hobbihorgász esetében erre csak akkor lenne szükség, ha, mondjuk, állandóan a Dunán horgászna, ez a folyó ugyanis valósággal „eszi” a horgászzsinórt. Általában elegendő, ha csak felújítjuk a zsineget. A rutinosabb horgászok ezt úgy oldják meg, hogy az orsóra felcsévélt damilt a szezon végén megfordítják, a második évben pedig kidobják. Ha azonban nem túl gyakran járnak horgászni, ezt akár négyévenként is megtehetik. De a zsinór sem tart örökké, öregszik, mint bármi más, ezért négyévente mindenképpen meg kell szabadulnunk tőle! A felújítást azonban érdemes szezononként is elvégezni. Amikor a zsinór karbantartásáról beszélünk, éppen erre gondolunk.

A művelet a következő lépésekből áll: Az orsóról egy tárolódobra csévéljük át a zsinórt (most kizárólag a damilról van szó), majd néhány órára egy 10%-os glicerines oldatba áztatjuk. Száradás után egy újabb tárolódobra kerül át, és majd csak ezután tekerjük vissza az eredeti orsóra. Így érhetjük el, hogy az eddig használt vége alulra jusson, ami a célunk is volt.

A zsinór kiegyenesítése céljából — ha van motoros csónakunk — egyszerűen peregtessük le az egész damilt a vízben, majd egy idő után csévéljük vissza az orsóra. Ez is egy módja a zsinór kímélésének, és az egyik legjobb módszer a megcsavarodott damil visszapergetésére szezon közben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..