home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A honvédtábornok mellszobra
2010.07.21.
LXV. évf. 29. szám
A honvédtábornok mellszobra

Kishegyesen a Dombos Fest idei rendezvénysorozata vasárnap szoboravatóval, színes felvonulással, íjászbemutatóval és látványos emlékcsatával ért véget. A Szent Anna-templomban megtartott szentmise után a templomkertben leleplezték a hegyesi csata hősének, Guyon Richárd honvédtábornoknak a m...

Kishegyesen a Dombos Fest idei rendezvénysorozata vasárnap szoboravatóval, színes felvonulással, íjászbemutatóval és látványos emlékcsatával ért véget. A Szent Anna-templomban megtartott szentmise után a templomkertben leleplezték a hegyesi csata hősének, Guyon Richárd honvédtábornoknak a mellszobrát. A szoboravatón Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke (a szobor állításának egyik támogatója), dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke és Gajári László mondott üdvözlőbeszédet. A Rákóczi Szövetség magyarkanizsai szervezetének tagjai alkalmi műsort adtak, a Sinkovics Ede szobrászművész által készített mellszoborról a leplet ifj. Juhász Bálint, a helyi közösség tanácsának elnöke és ifj. Bíró István, a szoborpark kialakításának a támogatója vette le. A honvédtábornokról, Guyon Richárdról szóló dokumentumokból készített kiállítást dr. Virág Gábor helytörténész nyitotta meg az iskola galériájában. A Hegyalja utcai kemencekápolnában egy korábban nyílt kiállításon Kovách Ernő honvédőrnagy emléktárgyaiból nyílt kiállítás, s az emlékműnél (szombaton) az őrnagy két dédunokája, Gajári László és Fonda Amerigo is koszorút helyezett el.

- Szabó Attila felvételei

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a kishegyesi helyi közösség segítségével szervezett Dombos Fest zárónapján az érdeklődők láthatták a Zala Megyei Népművészeti Egyesület kézműveseinek a bemutatóját, a zenati íjászászok bemutatója is szép számú közönséget vonzott. A rendezvény fénypontja természetesen a Hegyalja utcában szervezett emlékcsata volt -- a szegedi hagyományápolók közreműködésével. Az emlékcsata megrendezésére először tavaly, a hegyesi csata 160. évfordulóján került sor. (-ya)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..