home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A hagyományok őrzése hitünket, önbecsülésünket erősíti!
KOVÁCS Nándor
2004.09.22.
LIX. évf. 38. szám
A hagyományok őrzése hitünket, önbecsülésünket erősíti!

A Kisboldogasszony-napi templombúcsúhoz kötődően tartották szeptember 12-én, vasárnap Gunarason a falunapot, melynek kisugárzó erejéből -- a szervezők reményei szerint mindenképpen -- a faluközösség biztatást, lelki erőt meríthet a mindennapok továbbviteléhez. A kezdetben Moholhoz, a Tisza menti tel...

A Kisboldogasszony-napi templombúcsúhoz kötődően tartották szeptember 12-én, vasárnap Gunarason a falunapot, melynek kisugárzó erejéből -- a szervezők reményei szerint mindenképpen -- a faluközösség biztatást, lelki erőt meríthet a mindennapok továbbviteléhez. A kezdetben Moholhoz, a Tisza menti településhez tartozó tanyavilág mára több mint kétezer lelket számláló faluvá nőtte ki magát, amely az elmúlt hatvan évben a községek határainak átszabása során Topolya községhez került. Így vált Gunaras a hozzá tartozó kistelepülésekkel együtt helyi közösséggé. Falunapot a dicstelen egypártrendszer idején nem is tartottak, pedig az 1800-as évek utolsó évtizedeitől iskola, a XX. század első negyedétől pedig az akkor épült és Kisboldogasszony napjára felszentelt templom egyengette a gunarasiak szellemi és lelki világát. Az egyházközségként önálló falu közösségi ünnepe tehát a Kisboldogasszony-napi templombúcsú volt, természetes hát, hogy a falunapot és az új kenyér ünnepét ennek a megmaradást, lelki támpontot adó napnak vonzáskörében tartja a falu, pontosabban a helyi közösség vezetősége. A magyar kereszténységben gyökerező kultúránk a maga természetes közegében tud gyümölcsöző lenni, bizonyítja ezt a most negyedik alkalommal megrendezett falunap is, amely hálaadó szentmisével kezdődött. Az ünnepi szentmisét bemutató VRECKÓ Ferenc atya prédikációjában hangsúlyozta a mindennapi kenyér megteremtéséhez vezető egész évi áldozatos munka megbecsülésének fontosságát. A testi táplálékot termelők elismerése mellett a közösség fennmaradása szempontjából legalább ennyire fontos az évszázadok, évezredek alatt építgetett szellemi és lelki táplálékot adó kultúra megbecsülése is. Figyelmeztetett azonban az emberi önhittségnek a csapdájára, amelynek következtében Istenről megfeledkezve, a jó eredményeket hajlamosak vagyunk a magunk életrevalóságunknak tulajdonítani, holott az isteni kegyelem nélkül sohasem jutnánk egyről a kettőre.
-- Ne pazaroljuk, ne herdáljuk el az Istentől kapott adományokat. Egy évezred a bizonyság rá, ha életünk középpontjában Isten áll, a legnagyobb életcsapásokat is képesek vagyunk elviselni, mert Isten nem hagy el bennünket -- mondta a gunarasi plébános, majd a szentmise végén megáldotta, FARAGÓ Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke pedig megszegte az új kenyeret.
Vreckó Ferenc atya megáldja az új kenyeret

A szentmisén elhangzottakkal, a múlt, a hagyományok és az Isten áldásától kísért munka megbecsülésének szükségességével csengett össze Pecze Tamás agrármérnök, középiskolai tanár meglátása is, amikor később az iskola folyosóján beszélgettünk.

Pecze Tamás, a Telkuckó elnöke

Mint mondta, több megfontolásból is nagyon fontos lenne egy tájház, illetve falumúzeum létrehozása, hiszen a tanyavilágnak az urbanizáció miatti eltűnésével együtt a tanyai életmód is eltűnt. Az a viselkedés- és gondolkodásmódbeli életforma indult feledésnek, amely nemcsak a természetben, hanem a természettel való együttélés példáját is megmutatja. A hagyományokhoz való ragaszkodással, őseink tárgyi és szellemi hagyatékának megőrzésével önbecsülésünk mellett azt is elérjük, hogy nem esünk annak a téves, a közösség fennmaradásának szempontjából életveszélyes gondolkodásmódnak az áldozatául, miszerint a történelem velünk, mindig az éppen felnövő nemzedékekkel kezdődik el.
-- Vigasztaló és örömteli, hogy egyre több fiatal házaspár marad itt falun, és vállalja a tanyasi életmódot. Bár sokszor az iskoláztatás ugródeszkát jelent a faluról való elköltözéshez, mégis örülünk, hogy egyre több fiatal tanul tovább. A képzett fiatalok vállalkozási kedvének köszönhető az a néhány magánkezdeményezés is, amely, ha ötletszerűen is, de megindult. Strand épült a falu határában, de struccfarm és felújított szállások is vannak már. Ezeknek a kezdeményezéseknek összehangolását, irányítását és népszerűsítését kellene valamiképpen megszervezni -- fejtette ki Pecze Tamás, a topolyai mezőgazdasági középiskola tanára, aki egyben a Telekuckó elnöke is. Elmondása szerint a helyi újság és a falunak a közeljövőben a világhálóra felkerülő honlapja is azt hivatott szolgálni, hogy Gunarast érdekessé tegyék az idelátogatók számára. Megfelelő fejlesztések, kikapcsolódásra alkalmas programkínálatok létrehozásával a falut be lehetne kapcsolni Zenta, Óbecse, Topolya turistaútvonalába. Sokat segítene a testvér-települési kapcsolatok felvétele. Ebben a munkában nagy szerepe lehet a helyi általános iskolának és a civil szervezeteknek, köztük a nemzetközileg is ismertté vált önkéntes tűzoltócsapatnak.

Csorba Ottó, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke

CSORBA Ottó, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke éppen a fejlesztésekről szólva közölte, hogy már a hónap folyamán elkezdik a topolyai kábeltelevízió hálózatának kiépítését. A tervek szerint a karácsonyi tévéműsorokat már kábelcsatornákon nézhetik a gunarasiak. Ezzel párhuzamosan pedig a maroktelefon 064-es szolgáltatója épít egy erősítő állomást, hogy kiküszöböljék a térerőben tapasztalt zavarokat.

Az óbecsei A Prima vista együttes

Az idén a falunapon, Balassi Bálint magyar reneszánsz költő születésének 450. évfordulója jegyében író-olvasó találkozóra is sor került a Dózsa György Általános Iskolában. Az óbecsei A Prima vista együttes megzenésített Balassi-verseket mutatott be, de vajdasági költőket is prezentált. A Gunarashoz kötődő írók közül Brasnyó István és Kovács Nándor olvasott fel verseiből, Hovány Lajos vízépítő mérnök pedig azokról a feltételekről szólt, amelyek lehetővé tették a faluközösség kialakulását. A Veszprémbe letelepült Fenyvesi Ottó csak üzenetét tudta eljuttatni az egybegyűltekhez, a német irodalomban költőként alkotó

Az író-olvasó találkozó közönségének egy csoportja

Zahány Lilivel pedig nem sikerült kapcsolatot teremteni. Az író-olvasó találkozó előtt RAB János péterrévei amatőr festő és a helyi kézimunkázók munkáiból rendeztek kiállítást. Este a helyi és a környező települések művelődési egyesületei mutatkoztak be, majd utcabálon szórakoztak a gunarasi fiatalok.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..