home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A gyógyító tűszúrások
Bíró Tímea
2020.04.07.
LXXV. évf. 14. szám
A gyógyító tűszúrások

A hagyományos kínai orvoslás eredete 4—10 000 évvel ezelőttre tehető, mivel ebből a korszakból kőből készült tűket találtak a régészek. A hagyományos kínai orvoslás alapelveit nehéz néhány szóban összefoglalni. Alapja a jin-jang elmélet (éjszaka-nappal, hideg-meleg), az öt alapelem (tűz, föld, fém, víz, fa), a tizenkét fő meridián, mely a test fő szerveit reprezentálja.

Az alternatív gyógyászatban egyre szélesebb utat tör magának az akupunktúra, mely a kínai gyógyászatból ered, és napjainkban egyre több embernek nyújt segítséget. Az akupunktúrás kezelés lényege, hogy a kezelőorvos a test meghatározott pontjaiba tűket szúr, és különféle mozdulatokkal mozgásba is hozza a beszúrt tűket. így aktivizálja, harmonizálja az energia keringését az emberi testben. A kezelt pontok egy összefüggő csatornahálózaton, az úgynevezett meridiánrendszeren helyezkednek el. A testet átszövő, egymással összefüggő hálózatot alkotó, különböző mélységi szinteken futó csatornarendszerekben kering az életet adó energia: Qí. Egy egészséges ember szervezetében ez az áramlás akadálymentes, kiegyensúlyozott, folyamatos, ez teszi lehetővé a szövetek megfelelő táplálását, a vér keringését. A csatornák meghatározott helyei, „nyílásai” az akupunktúrás pontok, ahová a tűk kerülnek. Szemmel nem láthatóak, de finom tapintással érezhetőek.

A keleti orvos szerint a „rendes Qí” (védekezőképesség) gyenge, nem tudja kiűzni a „gonoszt” (kórokozót). A nyugati orvoslás is igazolta már, hogy a stressz hatására kimutathatóan legyengül az immunrendszerünk. A klimatikus tényezők szerepe sem újdonság, hiszen a szeles időjárás idején közismert, hogy megsokasodnak a reumatikus panaszok, a görcsös izombántalmak (nyakferdülés, arcizombénulás stb.), a nyári hőségben a szív- és érrendszeri problémák, a téli hidegben a vese és húgyutak betegségei... A páciens kikérdezése egy kezelés előtt sokkal részletesebb, mert sok apró jelből, látszólag nem is a tárgyhoz tartozó tünetből áll össze a diagnózis, tehát elsősorban meg kell találni a probléma forrását.

A nyugati orvostudomány úgy magyarázza, hogy a szúrással elektromos impulzusok jönnek létre, eljutnak az agyi reflexközpontokba, és az ingerület innen a megfelelő idegpályákon át eljut egy-egy szervhez.


Surján Amra doktornő

Dr. Surján Amra, a Zentai Közkórház gyermekgyógyásza húsz évvel ezelőtt Szarajevóban végezte el azt a képzést, amellyel akupunktúrás kezelést hajthat végre. Két évvel ezelőtt a belgrádi Tradicionális Medicina Központban frissítette a tudását, melyet jelenleg a zentai Medica Netter orvosi rehabilitációs és fizikoterápiás magánrendelőben alkalmaz.

* Miért tartotta fontosnak, hogy elvégezze a képzést?

— Már az egyetemi tanulmányaim idején is érdekelt az alternatív gyógyászat, ekkor vettem részt a képzésen. Valójában akkor tapasztaltam meg az akupunktúrában rejlő gyógyító erőt, amikor első olyan páciensemen segítettem, akinél a nyugati kezelés sikertelen volt. Az akupunktúra egy elmélyültebb orvosi gondolkodásra késztet, a mélyebb összefüggések és a lényeg keresésére, illetve ez egy komplementáris gyógymód, mely segítséget nyújthat ahhoz is, hogy az „elmechanizálódott” orvosi gondolkodásunkat visszavezesse az egész embernek mint betegnek az egységes átfogó szemléletéhez.

* Miért jó az akupunktúrás kezelés, és miből áll?

— Az akupunktúra egy tradicionális, az Egészségügyi Világszervezet által 1979 óta elfogadott diagnosztikus és terápiás eljárás, melynél a gyógyhatást a bőr meghatározott pontjainak tűszúrással való ingerlése idézi elő. Az eljárás invazív (bőr alá hatoló), ezért a teljes testes akupunktúrát kizárólag anatómiai ismereteket és kellő tapasztalatot birtokló orvos végezheti. Az akupunktúrás pontokat még hő alkalmazásával is lehet stimulálni (moxa), illetve lézer vagy elektromos stimuláció használata is elvégezhető. Az akupunktúra múltja Kínában körülbelül 3000 évre tekint vissza. Mindenekelőtt egy jó módszer, mely alkalmas lehet sokféle betegség, állapot kezelésére, vagy legalábbis a kedvező befolyásolására. A többi közt hatékony lehet: mozgásszervrendszeri problémáknál, nyak-, derék- és hátfájdalmaknál, ízületi fájdalmak, gyulladások (reumatológiai problémák), ízületi porckopás kezelésére, légzőrendszeri betegségek, nőgyógyászati rendellenességek, emésztőrendszeri betegségek, fejfájás, elhízás, allergia, ekcéma, pszoriázis, feszültséggel és stresszel kapcsolatos problémák, függőségek kezelésére... A kezelés nem fájdalmas. A tűk sterilek, hajszálvékonyak, és a legtöbb páciens alig érzi a beszúrást. Miután a tű a helyén van, legtöbbször kellemesen meleg és ellazító érzés alakul ki. Ez jót jelez. A kezelés előtt alapos anamnézis (a kór története) és a páciens vizsgálata történik. A kezelések során az orvos az alternatív és a nyugati medicina tudásanyagát egyaránt alkalmazni  tudja.


A pixabay.com felvétele

* Nyilván ez függ a betegségtől és a panaszoktól is, de milyen rendszerességgel kell alkalmazni? Mennyi idő után kezdi el kifejteni a hatását?

— Az akupunktúra kúraszerűen alkalmazandó. Egy kúra tíz-tizenöt kezelésből áll, melyet a betegségtől, illetve panasztól függően mindennap vagy hetente két-három alkalommal javasolt elvégezni. Egy kezelés 20-30 percig tart. Néha szükséges évente többször megerősítő kezelésen részt venni. Akut (heveny) esetben nagyon sokszor már egy-két kezelés sikerhez vezet. Krónikus esetekben tíz-tizenöt kezelésre van szükség, de súlyosabb betegség esetén ennél több alkalom is szükségszerű lehet.

* Kiknek nem ajánlott az akupunktúra?

— Akupunktúra nem végezhető vérzékenység, bőrdaganat esetén, azokon a pontokon, amelyek éppen gyulladtak vagy sérült felettük a bőr, fertőzött, súlyosabb szervi sérülések esetén, továbbá bizonyos akupunktúrás pontok nem szúrhatóak a várandósság II. trimeszterétől.

A fentieken kívül szélsőséges gyengeség esetén, magas fokú izgalmi állapotokban, alkoholos befolyásoltság alatt, heveny pszichózisban, menstruáció idején, bőséges étkezés, közvetlenül radioaktív sugárzás után, nagyobb dózisú kortikoszteroidos és pszichoaktív gyógyszeres kezelés után. A pacemakeres páciensek esetében nem ajánlott az elektroakupunktúrás kezelés.

* Vajdaságban mennyire terjedt el? Nyitottak rá az emberek?

— Vajdaság nagyobb városaiban már évek óta jelen van az akupunktúra. Úgy érezzük, hogy a szűkebb környezetünkben is van rá igény, az emberek egyre nyitottabbak az alternatív gyógymódok iránt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..