A fúvós hangszerek nem alszanak téli álmot

A fúvós hangszerek nem alszanak téli álmot

Szabadka kulturális életének immár elengedhetetlen része a FEMUS nemzetközi fúvós zenei fesztivál, melyre az idén is nagy az érdeklődés. Magyarország, Szlovénia, Szerbia, Horvátország és Macedónia 108 fiatal muzsikusa méri össze a tudását a zsűri előtt február 15-e és 17-e között.

A IX. FEMUS-nak a Szabadkai Zeneiskola ad otthont, ahol a hangversenyteremben folyik a verseny, emellett tíz gyakorlóterem áll a versenyzők rendelkezésére. Radetić Ádám, a fesztivál koordinátora elmondta, hogy a gyakorlótermeket a leggyakrabban játszott művek zeneszerzőiről nevezték el.

— Nagyon hálásak vagyunk a Szabadkai Zeneiskolának és igazgatónőjének, hogy nemcsak a helyszínről gondoskodott a fesztivál számára, hanem a FEMUS eszmei támogatója is. Az idén is öt életkori kategóriában mutathatják be tudásukat a fiatal klarinét-, szaxofon- és fuvolaművészek. A minikategóriában a legkisebbek versenyeznek, az első és a második kategóriát az általános iskolások alkotják, a harmadik és a negyedik kategóriában pedig a zenei középiskolás, illetve a nem zenei középiskolában képzett tanulók vetélkednek egymással.

A versenyek pénteken és szombaton szinte egész nap tartanak, és nyitottak az érdeklődők számára. A bírálóbizottság aranydíjjal tünteti ki a 15 legjobbnak ítélt zenészt, aki vasárnap 20 órakor ismételten versenyez egymással a városháza dísztermében, méghozzá a zsűri által kiválasztott művet kell eljátszania a 15 győztesnek. Ekkor derül ki, hogy ki érdemli meg a FEMUS fődíját és a közönség különdíját.

A háromtagú zsűrit az idei évben Dratsay Ákos magyarországi fuvolaművész, a szintén magyarországi Puskás Levente, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, valamint a budapesti Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola szaxofontanára, a Budapest Saxophone Quartet altszaxofonművésze, illetve Nikola Srdić klarinétművész, az Újvidéki Zeneakadémia és a Banja Luka-i Művészeti Akadémia professzora alkotja.

A szervezők a kétnapos versenysorozatra és a vasárnap esti gálára is sok szeretettel várják az érdeklődőket. A belépés ingyenes.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fesztivál rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A fúvós hangszerek nem alszanak téli álmot
Fesztivál
  • MTI
  • 2020.03.22.
  • LXXV. évfolyam 12. szám
A fúvós hangszerek nem alszanak téli álmot
Fesztivál
  • MTI
  • 2020.03.11.
  • LXXV. évfolyam 11. szám
Facebook

Támogatóink