home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fogyasztás mámorában
Tóth Péter
2021.05.30.
LXXVI. évf. 21. szám
A fogyasztás mámorában

Bizonytalan időket élünk. A koronavírus és más „kórokozók” által előidézett válság láthatóan csak még jobban kiemeli az árak bizonytalanságát, a piacok egyébként is rendkívüli csapongását pedig fokozza. A krízis egyik nagy tanulsága a sok közül, hogy egy nemzetgazdaság hosszú távon nem építhető a pénzügyi manipulációkra. A valóságos növekedés és fejlődés mozgatója csak az új érték, a munka és az innováció lehet.

A száz évvel ezelőtti tapasztalatok mutatják, hogy amikor az első nagy világégés után két globalista és két identitárius ideológia kezdte meg világméretű terjeszkedését, az hova vezetett. A fasizmust és a nemzeti szocializmust 1945-re jelentősen visszaszorították. Ezt azonban csak erőszakkal, hatalmas áldozatok árán sikerült elérni. A rá következő évtizedeket pedig a két globalista ideológia, a kommunizmus és az amerikanizmus hidegháborúja követte. Aztán az évezred végére úgy tűnt, a kommunizmust a saját belső ellentmondásai, a saját entrópiája végleg elsöpri a történelem színpadáról. Ekkor volt egy olyan pillanat, amikor az amerikai típusú globalizmus tűnt az egyetlen lehetséges és életképes történelmi folytatásnak az emberiség számára.


Illusztráció: Pixabay

Fukuyama sokat emlegetett, A történelem vége és az utolsó ember című művében azt írta, az emberi történelem az ideológiák harca, melyben a liberális demokrácia diadalmaskodik. Ahogyan Fukuyama, úgy szerte a világon sokan hitték akkor, az emberiség végre megtalálta azt az utat, pontosabban azt a modellt, amely egy olyan jövőbe vezet, amelyben megszűnik az ideológiák harca, majd pedig a bolygó egész népességére kiterjed a jólét.

A klasszikus közgazdaságtan képes volt arra, hogy feltárja az akkor kialakult tőkés társadalomnak a mozgástörvényeit. A mostani korban domináns fogyasztói társadalomnak viszont már más mozgatórugói vannak. A közgazdasági elmélet szükségszerűen eltéved, és a jövőben is tévelyegni fog, ha nem kapcsolódik szorosan a történelemtudományhoz és a szociológiához, de a pszichológia is segíthet a folyamatok megértésében.

A fogyasztói társadalom lényegi hajtóereje a következőkben nyilvánul meg: keress még többet, fogyassz még többet, ennek nyomán mások is többet kereshetnek, így aztán többet is fogyaszthatnak. Ha netán mégsem tudsz elég pénzt keresni, kapsz hitelt a bankoktól. Többe kerül ugyan, általában sokkal vastagabban kell megfizetni, de azonnal hozzájuthatsz bizonyos dolgokhoz, melyekre lehet, hogy valójában nincs is igazán szükséged. Az ilyen életfilozófia, melyre a reklámok, a propaganda neveli az embereket, a nagy multinacionális cégeknek kedvez, hiszen folyamatosan bővíthetik, megújíthatják termelésüket, terjeszkedhetnek, és ami a lényeg, mind nagyobb haszonra tehetnek szert.

Az úgynevezett nyugati jóléti társadalmakban ez a rendszer már a múlt század második felében kialakult. A gazdaság felpörgetését hitelekkel segítették elő. Abban az időben Közép- és Kelet-Európából nézve fogyasztói paradicsomnak tűnt ez a rendszer. Amikor aztán nálunk is gyökeret vert ez a felfogás, rá kellett döbbennünk, talán tévúton járunk, hiszen a Föld kiapadóban lévő forrásai és készletei nem teszik lehetővé, hogy a rendszer hosszú távon életképes legyen.

Egyébként sem biztos, hogy attól lesz boldogabb a jövőnk, ha naponta elfogyasztunk néhány zacskó burgonyaszirmot, mesterséges üdítőket iszunk, háromhavonta mobiltelefont cserélünk, öt-hat évenként kocsit váltunk. Ahogyan reklámmal, propagandával el lehet érni bizonyos termékek fogyasztását, úgy azt is el lehetne érni, hogy a jövőben egy tartalmasabb életstílust alakítsunk ki. A műszaki fejlettség szintje most már megvan ehhez. Csak ezt az új életstílust kellene többet propagálni…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..