home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A figyelmeztető jelek
Bíró Tímea
2020.12.05.
LXXV. évf. 49. szám
A figyelmeztető jelek

A koronavírussal való megfertőződés enyhébb és súlyosabb tüneteket is produkál, mindez attól függ, hogy kinek mennyire ellenálló a szervezete, mennyire erős az immunrendszere. Nem kerül mindenki lélegeztetőgépre, és van, aki influenzára gyanakszik a panaszok megjelenésekor. Olyan személyeket kerestünk meg, akik már átestek a betegségen.

A szabadkai COVID-központ egyik egészségügyi dolgozója lapunknak elmondta, hogy azok a személyek kerülnek lélegeztetőgépre, akiknek már van egy súlyosabb betegségük. Az enyhébb tüneteket produkálók oxigént kapnak, ha szükséges. A leggyakrabban légszomjjal és olyan magas lázzal keresik fel a rendelőket, amelyet csak a hideg zuhany vagy a vizes borogatás visz le.

A megkeresett személyek mindegyike arról számolt be, hogy az egyik legjellemzőbb tünet a rendkívüli gyengeség, erőtlenség. Lénárd Róbert elmondta, még soha nem tapasztalt magán ilyen fokú erőtlenséget. A betegség ötödik napján így nyilatkozott:

— Egy este belázasodtam, gyengének éreztem magam. Minden egyéb esetben arra fogtam volna, hogy kompromittálódott az immunrendszerem, vagy hogy eltrafált az influenza (kb. négyévente szokott, éppen ideje lett volna). Másnap nem ment le a láz, úgyhogy bejelentkeztem egy PCR-tesztre a Vajdasági Közegészségügyi Intézetbe. Még mindig azt hittem, hogy rutinellenőrzés, főleg, mert a lázam közben lement, és jobban lettem. Az eredmény: pozitív vagyok, két hét elzárás. A legeleje valóban influenzára hajazott, de most már nem keverném össze a kettőt. Az első fázisban láz, de nem a szokványos, hanem egy 37—38 fokos tartományban játszó, fel-le csúszkáló állapot, melytől hol megfagysz, hol megsülsz. Ezzel együtt alvászavarok, melyek még most is megvannak. Amikor a láz lement, akkor jött az izomfájdalom (leginkább izomlázra hasonlít, elsősorban a hátizmokban), a hirtelen fáradékonyság és ez a... nehéz körülírni, leginkább azt mondanám, bizsergő mellkasi szorítás, illetve köhögök egy kicsit. Érzek ízeket és szagokat, van étvágyam, viszont nem kívánom a cigarettát — tudtuk meg Róberttől, aki a beszélgetésünk óta már sokkal jobban van. Hozzátette, elsősorban azt tanácsolták neki, menjen haza, és zárja el magát mindenkitől. — Eléggé elterjedt, mit is kell csinálni immunerősítésképp, de kaptam is egy halom tanácsot egy gyógyszerész barátomtól. Szóval D-vitamin, C-vitamin, cink, mellé eleinte Coldrexet szedtem a lázra. Teák, sok folyadék, néha Brufen.

Dér Andornak orvosként lett pozitív a tesztje.

— Egy ügyelet és az ebből következő alvásmegvonás után éreztem magamon az első tüneteket. Gyengeség, kompromisszumot nem tűrő levertség, láz, mely soha nem volt 38 fok fölötti, torokirritáció. Ekkor teszteltem pozitívra, ennek most nyolc napja. Másnap megjelent a fej- és a szemfájás, mely erős, nyaktól homlokig húzódó, fájdalomcsillapítóra csak részben reagál, majd két-három nap múlva, a fejfájás elmúltával a szagok érzékelésének képtelensége. A kórkép alakulása nem lineáris, a gyengeség javul-romlik, de a szaglási gondok ellenére összességében javuló tendenciát mutat. Nálam nyolc—tíz napig tartott. Remélem, vége. Megelőzésként és gyógykezelésként is a szervezet erősítése a leglényegesebb. Nagyon fontos, nem eléggé hangsúlyozott az állandó ritmusú és hosszúságú alvás. A szervezet betegen egyébként is ezt kívánja. A másik a minőségi étkezés. Fontos az étvágyra hallgatni, és nem feltétlenül magunkba tuszkolni mindent. A magas kalóriatartalmú ételek emésztése nagy energiát igényel, ezért betegen többnyire bő folyadékfogyasztásra, sok gyümölcsre és könnyen emészthető táplálékra van szükség. Fontos még a rendszeres testmozgás, legalábbis a test átmozgatása szabad levegőn, szerencsés esetben napon. A táplálékkiegészítők közül a D-vitamint emelném ki, mivel az bizonyítottan pozitívan hat az immunrendszer működésére, és a koronavírus elleni harcban is igazolt a szerepe. Főleg a téli hónapokban ajánlott fogyasztani, mivel ilyenkor sokkal kevesebb a természetes napsugárzás. Ami még számomra bevált, az az inhalálás, a szaglás elvesztése gyulladásos folyamat következménye az orrban, így gyulladásgátló hatású teával csináltam, mint például a kamilla és a zsálya. Azt hiszem, segített.

Gandis Mirjana miután elkapta a koronavírust, otthon maszkot viselt, hogy ne fertőzze meg a családtagjait.

Az intézménybe, ahol dolgozom, bekerült a vírus, emiatt elrendeltek egy gyorstesztet az alkalmazottak számára. Az én tesztem negatív lett, viszont biztosra akartak menni, ezért elküldtek bennünket a közegészségügyi intézetbe PCR-tesztre, mely pozitív eredményt mutatott. Innen továbbküldtek a COVID-kórházba, ott vért vettek, hogy megnézzék a teljes vérképet, és tüdőröntgent készítettek. Az elején gyengébb tüneteket produkáltam, mint a fejfájás, gyengeség, majd láz, légszomj, ízületi és végtagfájdalom következett. Megfázásra szánt készítményekkel és vitaminokkal tudtam orvosolni a betegséget, illetve azt a javaslatot kaptam, hogy legyen egy izolációs szoba, melyben csak én tartózkodom. Mindennap jelentenem kellett az egészségügyi állapotom a háziorvosomnak.

Lábadi Loránd esetében a nyáron nagyon enyhe tünetként lépett fel a fejfájás, a láz, a fülfájás és a fáradékonyság.

— Engem Topolyán teszteltek le, illetve nagyon alaposan átnéztek, megvizsgáltak. Az orvosok leginkább arra figyelmeztettek, hogy szigorúan feküdjek, mellőzzek minden fizikai aktivitást. Ha valaki ezt nem tartja be, akkor fennáll a veszélye annak, hogy olyan súlyos szövődményei lesznek a betegségnek, mint például a tüdőgyulladás. Mindenkinek azt ajánlom, hogy valóban vegye komolyan a betegséget, és ne sajnálja magától a pihenést. Én tizenhat nap karantén után mentem el újabb tesztelésre, amikor azt mondták a szakemberek, hogy ennyi idő után már nem lehetek fertőző. Hónapokkal ezelőtt volt a szervezetemben a vírus, de még mindig fáradékonyabb vagyok, mint korábban, még nem tudtam visszaszerezni a régi kondíciómat és az eltűnt izomtömeget.

A megkérdezettek elmondása alapján azzal biztosan nem ártunk, ha D- és C-vitaminnal, cinkkel és sok pihenéssel erősítjük a szervezetünket, illetve betartjuk az előírt távolságot, és maszkot hordunk, ameddig szükséges.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..