home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A drámapedagógia révén anyanyelvüket tanulják
Tóth Tibor
2011.07.20.
LXVI. évf. 29. szám
A drámapedagógia révén anyanyelvüket tanulják

A verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület keretében két kiváló színjátszó csoport is működik. A felnőtteké 2007-ben alakult meg, az egy éve létező gyermek színjátszó csoport pedig nemrégiben tartotta első bemutatóját. Julia Donaldson A Graffaló című darabját vitték színre a kicsinyek, átütő sik...

A verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület keretében két kiváló színjátszó csoport is működik. A felnőtteké 2007-ben alakult meg, az egy éve létező gyermek színjátszó csoport pedig nemrégiben tartotta első bemutatóját. Julia Donaldson A Graffaló című darabját vitték színre a kicsinyek, átütő sikert aratva, így a gyerekek az egyesület vezetőivel és néhány szülővel palicsi jutalomkiránduláson vehettek részt. Az egész napos program során ellátogattak a palicsi állatkertbe, piknikeztek a szabadban, sétáltak a tóparton, megmártóztak a melegvizes medencében is. A gyermekszínjátszó csoport a játszóházból fejlődött ki, s nemcsak a színjátszást, hanem a hagyományápolást, a régi népdalok éneklését, régi játékok felelevenítését, anyanyelvünk ápolását is céljául tűzte ki. Tehát mindazt, ami a magyar kultúrát összetartja.
A gyermekszínjátszók csoportvezetőikkel Palicson

- Nyolctagú gyermekszínjátszó csoportunk a Graffaló című angol mesés darabot adta elő zenei aláfestéssel és egy kis változtatással -- mondta Majlát Szűcs Tünde, a társulat vezetője és a darab rendezője. -- A létszám miatt le kellett rövidíteni a mesét, de ettől függetlenül rendkívül jól előadták a gyerekek. Nagyon elégedett vagyok, hiszen tudni kell, hogy egy kivételével mindannyian szerb tagozatra járnak. Az egyik kislány szinte minden megért, de ritkán beszéli az anyanyelvét, a darabban azonban ő is szépen beszélt magyarul. Vegyes házasságban született gyermekek is érdeklődnek a színjátszás iránt, s a mi kapunk nyitva áll előttük. Szerintem a drámapedagógián keresztül valamilyen szinten azok a gyerekek is megtanulják a nyelvet, akik nem nagyon jól beszélnek magyarul.
A negyedórás darab nagyon frappáns, könnyű, a lényege az, hogy a kisegér miként járhat túl egy szörny eszén. A társulat első nagyobb megmérettetése a bácsfeketehegyi gyermekszínjátszó találkozón volt, s a bírálóbizottság kedvezően értékelte a verbásziak teljesítményét. A Szegedről érkezett kritikus is elégedettségét fejezte ki, hogy a más nyelvű környezet ellenére a gyerekek milyen szépen beszélnek magyarul. A csoport több meghívást is kapott, s lehetőségeihez mérten igyekszik eleget tenni nekik.
- Ilyenkor nagyon nehéz összehozni a csoport a nyaralások, táborozások miatt. Ősszel szeretnénk egy új darabot betanulni. Meghívást kaptunk többek között a bácskossuthfalvi iskolába, Kúlára, Szenttamásra. Többen is szívesen látnának bennünket, de anyagi és egyéb gondjaink vannak. A gyerekek számára pályázat útján kaptunk segítséget a Szekeres László Alapítványtól, a verbászi község részéről egyelőre csak ígéret hangzott el -- mondja beszélgetőtársam.
A gyermekek közül hárman, a pillangót megszemélyesítő Rencsár Barbara, az egér szerepébe bújó Majlát Mánuel és a főszereplő, a Graffalót játszó Robotka István elmondták, hogy mindhárman már a megalakulásától kezdve tagjai a csoportnak, a szerepeket könnyedén megtanulták, s nemigen van lámpalázuk a fellépések előtt.
A 2007 óta létező felnőtt színjátszó csoport minden évben új darabbal nyűgözi le a lelkes közönséget. Szinte minden második héten vendégszereplésekre járnak, emellett pedig a bajmoki és a csókai szemle állandó részvevői.
- Egyre nagyobbak a kihívások, s szeretnénk eleget tenni nekik. Új darabunk, a Vásári komédiák a hagyományos magyar népi mondásokra, szokásokra, beszédre épül. Robotka István rendezésében öt, egyfelvonásos darabot állítottunk össze, zenei aláfestéssel, szünet nélkül. Nemrégiben a többi között meghívást kaptunk Temerinbe, az Illés napi rendezvényre is, aminek nagyon örülünk -- mondta Majlát Szűcs Tünde, a csoport vezetője.
A csoport tizenhárom tagot számlál, és sok más hasonló jellegű csoporttól eltérően állandóan gyarapszik a létszáma. A kitartó munkának hála, a siker itt sem marad el, hiszen a vajdasági magyar amatőr színjátszók péterrévei találkozóján a zsűri a legszebbeket mondta róluk, és csoportépítésért díjat is kaptak.
- A zsűri meglepődött azon, hogy mi gyarapodtunk, s azon is, hogy egy heterogén környezetből érkezve mennyire összetartunk és mennyit fejlődtünk az utóbbi időben. Támogatásra -- melyet a Szekeres László Alapítványtól és a Magyar Nemzeti Tanácstól kapunk - nagy szükségünk van, anélkül nem létezhetnénk. Színházunk nincs, a mozitermet is csak nagy nehezen kapjuk el fellépés előtt. Az előadásokra huszonnégy négyzetméteres helyiségben készül mindkét csoportunk, jó idő esetén pedig néhányszor az utcán próbáltunk, ahol nagyobb tér állt rendelkezésünkre. Mindkét csoport jól teljesít, a felnőtt színjátszó csoportot főként a gyermekcsoport tagjainak a szülei alkotják, úgyhogy nálunk családias hangulat uralkodik -- mondta a csoportvezető.
Hájik Árpád, a Szirmai Károly Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy a gyerekek nemcsak színjátszással, hanem zenével, rajzolással, festészettel is foglalkoznak, és a sportban is szép eredményeket értek már el.
- Még a Graffaló próbáinak kezdetén megígértem az ifjú színészeknek, hogy a sikeres bemutató után jutalomkirándulásban lesz részük. A gyerekeket a magyar kultúra szeretetére, anyanyelvünk ápolására neveljük. A szülők és a társulat minden tagja támogatja őket, s reméljük, hogy idővel a mi utódaink lesznek az egyesületben -- az egyesület elnöke.
A nyolc gyermek és a tizenhárom felnőtt színjátszó őszre újabb meglepetéssel rukkol elő a verbászi műkedvelő közönség számára. Az előadás címét még homály fedi, de a színjátszók elszántságát, a hivatás iránti elkötelezettséget látva az újabb siker biztos nem marad el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..