home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A diákutaztatásról tényszerűen
Kartali Róbert
2019.01.30.
LXXIV. évf. 4. szám
A diákutaztatásról tényszerűen

A szabadkai magyar kisiskolások utaztatásával kapcsolatban számos információ és tévinformáció látott napvilágot az utóbbi időben.

Az iskolabusz megszűnésének kérdése felborzolta a kedélyeket, az aggódó szülőkön kívül pedig sokan mások is hangot adtak véleményüknek. A téma politikai jellegű megközelítése és a különféle összeesküvés-elméletek mögött azonban éppen a lényeg veszett el. Az pedig nem más, mint hogy a gyerekek eljutnak-e biztonságosan az iskolába, és ez mennyibe kerül a szülőknek.

 

Nem szűnt meg, csak átalakult

Szabadkán a magyar ajkú alsós kisdiákokat eddig négy különjárat szállította azokba az iskolákba, ahol saját anyanyelvükön tanulhatnak. Az érintett diákok a jövőben is ingyen juthatnak el a kérdéses iskolákba, kísérők felügyeletével. A gyerekek autóbuszbérletéről az önkormányzat gondoskodik, a kísérők bérét pedig az MNT állja. A Magyar Nemzeti Tanács iskolabuszprogramja Szabadkán indult el 2010 őszén. 2011-ben tovább bővült az igényeknek megfelelően, és más önkormányzatok területén is beindult. A program egyértelmű célja az, hogy általa egyre több diák jusson el a legközelebbi, magyar tannyelven is működő közoktatási intézménybe.

Az eddigiekben négy különjárat működött Szabadkán, januártól azonban bizonyos szakaszokon megszűnt a külön iskolabuszjárat. A Nosza—Királyhalom—Hajdújárás vonalon közlekedő iskolabuszt a továbbiakban is az önkormányzat finanszírozza. Ezen 25 magyar kisdiák utazik az iskolába. Mivel ezt nem tudja felváltani a városi busz — mert ezen a vonalon nem közlekedik menetrend szerinti járat —, ez a különjárat a továbbiakban is megmarad. A másik három különjárat — melyet eddig Szabadka Város Önkormányzata működtetett — helyére a városi, menetrend szerinti járatok lépnek, az állami számvevőszék ugyanis felülvizsgálta a város költségvetését, és a városi menetrenddel párhuzamosan a városi közlekedésben külön indított buszjáratokkal kapcsolatos kifizetéseket jogtalannak minősítette.

Az érintett három (sándori, kisbajmoki és nagyradanováci) járaton összesen 44 kisdiák utazott. Ők a továbbiakban a városi buszokkal tudnak eljutni az Október 10-e és az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolába. A szülőknek a gyerekek utaztatásáért nem kell fizetniük, a város önkormányzata jóvoltából ugyanis a diákok havi bérletet kaptak a városi autóbuszokra, az MNT által fizetett kísérők pedig a jövőben is fokozottan figyelnek minden diákra a városi járatokon is.

 

— A változás okozta kezdeti félelmek után a tapasztalatok azt mutatják, hogy jól működik a dolog — mondta el lapunknak Budai Gabriella, aki Kisbajmokról kísér 12 gyermeket a 6-os járaton. — Az időpont összeegyeztetése okozott egy kis nehézséget, de a 6-os busz 20 percenként közlekedik, így sikerült egy olyan időpontot választani, amely mindegyik kisdiáknak megfelel az iskolába és a hazaindulásra is. Az autóbuszban nincs tömeg, így van elég ülőhely is. A szülők amiatt is aggódtak, hogy hazafelé az Ivan Goran Kovačić iskolából a gyerekeknek át kell kelniük a nagypostánál levő forgalmas zebrán, de a tanítók készségesen vállalták, hogy a tanítás után átkísérik a tanulókat az úttesten. 

 

Az MNT iskolabuszprogramja a 2018/2019-es tanévben 11 önkormányzat területén működik, ezek a következők: Szabadka, Topolya, Kúla, Verbász, Újvidék, Inđija, Nagykikinda, Nagybecskerek, Törökbecse, Pancsova és Törökkanizsa. Minden önkormányzatban az igények szerint változik, hogy mit takar az „iskolabusz” fogalom. Így például egyes helyeken a Magyar Nemzeti Tanács taxit fizet három vagy négy kisdiák részére, máshol kísérőről gondoskodik. Van, ahol a busz egy önkormányzaton belül jár, máshol pedig átíveli az önkormányzati határokat. Ugyanígy változó az egyes önkormányzatok részvétele is a program finanszírozásában. Vajdaság-szerte összesen 239 gyermek veszi igénybe az iskolabusz nyújtotta utazási lehetőséget, így ezek a járművek tizenegy általános iskola és egy iskoláskor előtti intézmény esetében gondoskodnak a biztonságos odaérkezésről. A szolgáltatást igénybe vevő kisdiákok és családjuk számára az utazás minden község területén ingyenes. Négy község — Szabadka, Topolya, Nagykikinda és Törökbecse — területén a gyermekek utaztatása a legközelebbi magyar nyelven is oktató általános iskoláig közösen valósul meg az önkormányzattal, a többi esetében pedig a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozza a buszokat, amihez az anyagiakat a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap nyújtja. A 2013/2014-es tanév második félévéig közvetlenül a tanács fizette az iskolabuszokat/taxikat, viszont a bonyolult közbeszerzési eljárás miatt a 2013/2014-es tanév második félévétől finanszírozásukra különféle diáksegélyező egyesületek és civil szervezetek közvetítésével kerül sor. A diáksegélyező egyesületek, illetve a civil szervezetek célpályázat útján közvetlenül magyarországi forrásból kapják meg a szükséges pénzeszközöket a tanács közvetítésével.

 

Önkormányzatonként eltérő a helyzet

Nagykikinda város területén a gyermekek utaztatásához már évek óta a városi, menetrend szerinti járatokat veszik igénybe. Ezekre szállnak fel a Magyar Nemzeti Tanács által küldött buszkísérők, akik összegyűjtik a gyermekeket, felügyelnek rájuk, szólnak a kisiskolásoknak, hol kell leszállniuk. Tehát ez egy jól bejáródott rendszer, melynek nem szabad megszűnnie.

Topolya Önkormányzata külön buszjáratot tart fenn azoknak a gyermekeknek, akik a Gunaras környéki kis falvakból utaznak be a gunarasi Dózsa György Általános Iskolába. Ezeknek az önkormányzatoknak a területén nincsenek városi buszok, tehát ez a különjárat biztosan megmarad.

Törökbecse községben a karlova—beodrai felsős diákok utaztatását a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskolába az MNT az önkormányzattal közösen szervezi. Itt a város a havi bérlet összegével támogatja az iskolabuszprogramot, a hiányzó összeget pedig az MNT pótolja. Az önkormányzat területén a jövőben is akadálytalanul fog folytatódni a diákok utaztatása.

A fennmaradt hét önkormányzat területén pedig — mivel nem léteznek városi, menetrend szerinti járatok, vagy ha igen, nem tudják lefedni azokat az útvonalakat, ahonnan a diákok/óvodások utaznak — a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében már évek óta külön buszjáratok, kombik, néhány esetben pedig taxik szállítják a magyar diákokat iskolába/óvodába. Ezeknek a járatoknak a működtetése folyamatos, és az elkövetkező időszakban is az fog maradni — tájékoztatta lapunkat az MNT Hivatala.

 

Az MNT továbbra is maradéktalanul kiáll az iskolabuszprogram mellett!
A Magyar Nemzeti Tanács a továbbiakban is tartja eddigi vállalását, a buszkísérők a városi buszokon fogják felügyelni a tanulókat, és segítik az iskolába való eljutásukat. Ha szükséges, újabb buszkísérőket is alkalmazni fogunk. Viszont az önkormányzat a továbbiakban nem tudja működtetni ezeket a különjáratokat, mivel az állami számviteli revizori ellenőrzés ezt mint párhuzamos diákszállítást elfogadhatatlannak tartja. A városi buszokon a diákkísérők munkáját a Magyar Nemzeti Tanács a jövőben is finanszírozni fogja, ahogyan eddig is tette. Fontos, hogy a gyermekeket olyan személy
felügyelje, akit megszoktak, ismernek, akiben megbíznak. A Magyar Nemzeti Tanács igény szerint tovább bővítve folytatja iskolabuszprogramját, ahogy ezt eddig is tette a délvidéki magyar oktatás megőrzése, gyermekeink és szüleik könnyebb boldogulása és a nemzet fennmaradása érdekében — áll a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalának közleményében.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..