home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A délvidéki magyar művészet elismerése
BÖDŐ Sándor
2012.10.31.
LXVII. évf. 44. szám
A délvidéki magyar művészet elismerése

Magyarkanizsán megalakult a Magyar Művészeti Akadémia Határon Túli Bizottsága

A Magyar Művészeti Akadémia a közelmúltban Magyarkanizsán megalakította önálló és állandó Határon Túli Bizottságát. Első alkalommal történt meg, hogy egy ilyen rangos testület az anyaország határain kívül hozza létre ugyancsak rangosnak számító bizottságát. A Nagy József Regionális Kreatív Műhely szervezésében megtartott alakuló ülés utáni sajtótájékoztatón az Akadémia két alelnökén, Zelnik Józsefen és Csáji Attilán kívül megjelent az MMA négy elnökségi tagja is: dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár, Ács Margit, Dévényi Sándor és Sára Sándor akadémikusok, valamint Rátóti Zoltán színművész, bizottsági tag is.
A vendégeket és az újságírókat Bicskei Zoltán, a Nagy József RKM igazgatója és Fekete J. József köszöntötték, majd Zelnik József alelnök tájékoztatott arról, hogy a Határon Túli Bizottság alakuló ülésén az akadémikusok vázolták a Magyar Művészeti Akadémia külföldi és nemzetközi szervezetekkel kiépítendő kapcsolatainak elvi és gyakorlati kérdéseit, s javaslatokat tettek a 2013. évi feladatok ütemtervére is. Mint hangsúlyozta, az alakuló ülés alkalmat kínált egy látogatássorozatra is, amelynek során az Akadémia küldöttsége találkozott olyan vajdasági művészekkel, mint Bakos Árpád, Mezei Szilárd, Csorba Béla, Léphaft Pál, Mezei Erzsébet, Siflis Zoltán és Verebes Ernő, valamint meglátogatott több meghatározó magyar kulturális intézményt is.
A Magyar Országgyűlés által tavaly a Magyar Tudományos Akadémiával azonos rangra emelt, húsz évvel ezelőtt alakult Magyar Művészeti Akadémia három tervezett bizottsága, a külügyi, az oktatási és a határon túli bizottság közül ez utóbbi alakult meg elsőként. Zelnik József elmondta, hogy a jövőben az Akadémia ösztöndíjakkal, előadások biztosításával, meghívásos fellépésekkel és egyéb konkrét anyagi támogatással is segíti majd a határon túli magyar művészeket.
— A rendszerváltás után Makovecz Imre vezetésével alapítottuk meg a Magyar Művészeti Akadémiát, ami a múlt év végéig egyesületként működött 150 taggal. Eredetileg százzal, amikor azonban Magyarországon az a furcsa választás volt, hogy nem sikerült a határon túliak mellett szavaznia a lakosságnak, a szégyent mi úgy próbáltuk egy kicsit jóvátenni, hogy egyből 50 határon túli tagot felvettünk sorainkba. Intézményesített keretek között most már könnyebben bővíthetjük tagságunkat, amire már a Délvidékről is több jelöltünk, immár levelező tagunk van, közöttük városuk szülöttje és megbecsült művésze, Nagy József koreográfus-rendező. Az MMA hamarosan létrehozza a Külügyi Bizottságát is, ami annyit jelent, hogy a nagyvilág hasonló akadémiáival, közöttük természetesen a szerbiaival, illetve a nemzetközi művészeti szervezetekkel is fel kívánjuk venni a kapcsolatot. A jövő év első felében átadjuk rendeltetésének a Pesti Vigadót, az ország egyik legszebb intézményét, amely az MMA tulajdonába kerül. Ebben az épületben koncerteket, színházi előadásokat, kiállításokat szervezünk és tanácskozásokat tartunk majd — mondta Zelnik József.
Az Akadémia elnöksége szimbolikus jelentőséget tulajdonított annak, hogy az alakuló ülésre a határon túl, Magyarkanizsán kerüljön sor. Ebben jelentős szerepe volt Bicskei Zoltán filmrendezőnek, a Nagy József RKM igazgatójának, aki úgy értékelte, hogy művelődési téren a magyarkanizsai alakuló üléssel a város, ezzel együtt az egész délvidéki művésztársadalom máris sokat nyert.
— Számomra megtiszteltetés, hogy a Magyar Művészeti Akadémia elsőként megalakuló bizottságának ülését itt tartotta Magyarkanizsán. Egyrészt, mert talán nem véletlen, hogy az Akadémia a vajdasági magyar művészeket erre érdemesnek tartja, másrészt ezzel tovább épülnek a kapcsolataink. Magyarkanizsa szempontjából pedig külön öröm, hogy látva a mi próbatermünket, kulturális központunkat, többen is elgondolkodtak azon, hogy idehozzanak kisebb színházi és felolvasó fesztiválokat, zenei próbákat, magyarán: a művészek máris elkezdtek gondolkodni egyfajta együttműködésben. Ennek egy másik, egyáltalán nem elhanyagolható hozadéka pedig a kulturális turizmus lehet.
A Határon Túli Bizottság tagjait az akadémikusok a köztestület rendes és levelező tagjai közül választották meg, akik egy-egy művészeti ágazatot képviselnek. Ők a következők: Istvánfi Gyula (Építőművészi Tagozat), Zsigmond Dezső (Film-és Fotóművészeti Tagozat), Tamás Menyhért (Irodalmi Tagozat), Stefanovics Péter (Képzőművészeti Tagozat), Rátóti Zoltán (Színházművészeti Tagozat), Kobzos Kiss Tamás (Népművészeti, Néprajzi Tagozat), Olsvay Endre (Zenei Tagozat), valamint Jakobovits Márta (Iparművészeti Tagozat). A Határon Túli Bizottság elnöke Zelnik József, az MMA alelnöke lett.
A sajtótájékoztató során Sára Sándor elnökségi tag visszaemlékezett a Duna Televízió húsz évvel ezelőtti megalakítására, amikor bejárták a határon túli, magyarlakta területeket, avégett, hogy felmérjék, milyen műsorokat igényelnek a nézők. Az ötleteket és a javaslatokat beépítették a televízió műsorkoncepciójába. Ez történik most az Akadémia vonatkozásában is. — Sajnos, a Duna Televízió esetében nagyon megváltozott a helyzet, de él bennünk a remény és az elszántság, hogy változtatni tudunk és olyan irányba befolyásoljuk a programot, ami a tévécsatornának és a nézőknek is jót fog tenni — tette hozzá az ismert rendező.
Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára elégedettségének adott hangot, hogy a magyar kultúra egysége végre helyreállt, hiszen most már az állami hivatalok és a magyar közélet is az őt megillető módon kezelik az MMA-t.
A Magyar Művészeti Akadémia művészeti tagozatai megalakultak, megkezdődött a tagfelvétel is. Az Akadémiának jelenleg két teljes jogú vajdasági tagja van: Bicskei Zoltán és Fekete J. József. A lista, a Határon Túli Bizottság megalakulásával remélhetőleg mielőbb bővülni fog.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..