home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A család is modellezhető?
Tóth Péter
2021.06.13.
LXXVI. évf. 23. szám
A család is modellezhető?

Kína tervezetten áttér a lakosság bővített újratermelésére. Röviden akár így is összefoglalhatnánk azt a tényt, hogy a világ legnépesebb országában családonként a harmadik gyermeket is engedélyezik. Természetesen a család szót hagyományos értelemben kell érteni, hiszen ott sem úgy tekintenek rá, mint akár két férfi, két nő vagy „egyéb neműek” kötelékére.

Valójában — mivel engedélyezett a három gyerek, de nem kötelező — ebből még mindig nem következik, hogy valóban a lakosság bővített újratermelése fog majd megtörténni a következő évtizedekben. Már csak azért sem, mert a kínai lakosság felfogása is feltehetően sokat változott az évek során. Nem biztos, hogy mindenki él majd a lehetőséggel, és ehhez jön még, hogy közismerten világszerte a családok bizonyos százalékának különböző egészségügyi okokból nem lehet biológiailag saját gyereke. Ezért egy-egy hagyományos családban több mint két gyereknek kellene születnie a közösségekben, ha a népesség azonos szinten történő fenntartása a cél. A számok azonban nem is mindig beszédesek, mert az uralkodó trendekben van kódolva a jövő.

Amikor annak idején a gyorsan túlnépesedő Kínában azt látták, hogy a gazdasági fejlődés nem tarthat lépést a demográfiai folyamatokkal, és hamarosan nem tudnak majd mindenkinek még egy maréknyi rizsről sem gondoskodni napi adagként, akkor vezették be az egykepolitikát. Ez aztán annyira „bejött”, hogy mostanra rendkívül lelassult a népességnövekedés: a tízévente elkészített népszámlálás nemrég közzétett eredményei szerint annak mértéke nem volt ilyen alacsony az ’50-es évek eleje, a feljegyzések készítésének kezdete óta. Kína lakossága 2010-ről 2020-ra 5,38 százalékkal, mintegy 1,41 milliárd főre nőtt. Egy évtizeddel korábban 5,84 százalék, ennél is korábban pedig két számjegyű volt a növekedés mértéke. Az úgynevezett egykepolitika 1979-beli bevezetése óta folyamatosan lassul a népességnövekedés üteme. Ezzel Peking nem tudta teljesíteni a kétgyermekes családmodellre való átálláskor 2016-ban kitűzött célt, mely szerint 2020-ra 1,42 milliárdra emelik a lakosságszámot.

Érdekes lesz a közeljövőben azt figyelni, hogy Kína — több más fejlődő ázsiai országgal együtt — azzal a kihívással néz szembe, amelyet a közgazdászok röviden úgy szoktak összegezni, hogy: előbb lesz-e gazdag, mint öreg? Mert valóban egyre gazdagabb, de egyre öregebb is a kínai társadalom.

Kína szempontjából sok függ attól, hogyan alakulnak majd a demográfiai mutatószámok a jövőben. De az egész emberiség sorsát is befolyásolja az, ami ott történik. Ha nem lesz elég fiatal, ha nem lesz folyamatos az „utánpótlás gyártása”, az a munkaerőpiacon és a fogyasztói oldalon is megmutatkozik. A folyamatokat csak részben tudja ellensúlyozni az automatizálás, a gépesítés.

Amíg a nyugati világot az elöregedés sújtja, addig bolygónk lakóinak száma összességében még mindig növekvőben van. A trendeket boncolgatva azonban sokan úgy vélik, hogy a Föld lakossága hamarosan egyensúlyi állapotba kerülhet. Sőt, akár fogyatkozásnak is indulhat. Minderre az úgynevezett termékenységi átmenet utal. Azokban az országokban, ahol a születési ráta 2,1 körül vagy az alatt marad, a népességszám csökkenni kezd. A folyamatban van néhány évtizednyi tehetetlenség, de ez a trend ismerhető fel. Emiatt hiába közelít a Föld népességszaporulata átlagban is a mágikus 2,1-es értékhez, az összlakosság az évszázad végéig mégis nagyjából 11 milliárdra növekszik majd. Számos ideológiai, szociológiai és egyéb vetületük van a folyamatoknak, illetve a különféle vallások és ideológiák is másképp tekintenek a kérdéskörre. Tény viszont, hogy ahol nem születik elég gyerek, ott az ideológia egy idő után csak a történelemkönyvekben maradhat meg mint kerülendő, más esetben mint követendő példa.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..