home 2024. május 28., Emil napja
Online előfizetés
A család a társadalom kristálya
Kép és szöveg: Kőművesné Nyáry Márta
2004.11.03.
LIX. évf. 44. szám
A család a társadalom kristálya

Balázs Lívia, a Kolping képzési előadójaA címbe foglalt gondolatról szólt DUKAI Éva pszichológus előadása Szajánban, amelyet a Szerbia és Montenegró Kolping Szövetsége szervezett. Az esemény csak egy része volt a Kolping Szövetség Tanuljunk és játsszunk együtt! elnevezésű rendezvénysorozatá...

Balázs Lívia, a Kolping képzési előadója

A címbe foglalt gondolatról szólt DUKAI Éva pszichológus előadása Szajánban, amelyet a Szerbia és Montenegró Kolping Szövetsége szervezett. Az esemény csak egy része volt a Kolping Szövetség Tanuljunk és játsszunk együtt! elnevezésű rendezvénysorozatának, amelyről BALÁZS Lídia képzési előadó a következőket mondta:
- A foglalkozásokat Az emberiségnek családra, a gyermekeknek szülőkre van szükségük akciónk keretén belül szervezzük. Október elejétől szerda délutánonként háromórai kezdettel tartjuk a kézügyességet és stílusérzéket fejlesztő gyakorlatokat, melyeken másodiktól nyolcadik osztályos diákok vehetnek részt. Segítségemre van még VARGA Angéla, aki a Kolping Ifjúság tagja. Dr. Magyar Lóránttal még egy előadást tervezünk, melynek témája a vallás, a család és az egészség kölcsönhatása lenne. Szeretnénk, ha a játszóházban a gyerekek kreativitása kerülne előtérbe. A közeljövőben lesz divattervezési játszóház is, amikor a gyerekek régi ruhákból készítik el a kreációikat, amelyeket divatbemutatón mutatnak be. Örömünkre szolgál, hogy a szülők és az iskola pedagógusai, TÓTH Ilonka és CSÜLLÖG Erzsébet is együttműködési készségüket mutatják.
Dukai Éva pszichológustól azt kérdeztük bánáti előadássorozatán (Szajánon kívül Tiszaszentmiklóson és Kisoroszon járt), mit tapasztalt, hogyan látják az emberek a család fontosságát.
- Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a család a társadalom kristálya. A Délvidéken megélt negatív tapasztalatok után az emberekben tudatosult, hogy a családnak összetartó erőnek kell lennie. Fontos, hogy a családtagokat tisztelet övezze, és érezzék, jó hazatérni. A férfinak a nő nem ellenfele, hanem méltó társa, akivel kiegészítik egymást. Az egyszülős család csonka, amit a gyermek is megérez. Az anya nem lehet apa is. Jelentősnek tartom a vallás szerepét is a családban. Tudnunk kell, honnan jöttünk, és azt is, hogy csak átutazóban vagyunk itt. A szülő a szívére hallgatva szeresse a gyermekét. Vállaljunk minél több utódot, mert a gyermek Isten ajándéka. Eötvös József mondta: Legnagyobb öröm itt a földön boldogságot látni, melynek alkotói mi vagyunk - fejezte be gondolatait Dukai Éva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..