home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A cirkusz folytatódik
2016.12.11.
LXXI. évf. 49. szám
A cirkusz folytatódik

Elnökválasztás – parlamenti választás?! — Jövőre is érvényben marad a létszámstop — 1,5 százalékos nyugdíjemelés

Elnökválasztás — parlamenti választás?!
 
A Blic napilap úgy tudja, hogy április 9-én tartják meg a szerbiai elnökválasztást, és bizonyos forgatókönyvek szerint előre hozott parlamenti választásra is sor kerülhet azon a napon.
 
A közelgő elnökválasztáson a hatalmi többségnek akár három jelöltje is lehet. Majdnem biztos a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) vezetőjének, Ivica Dačić külügyminiszternek a jelöltsége, akárcsak a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnökéé, Rasim Ljajićé. Azt még nem lehet tudni, hogy kit indít a Szerb Haladó Párt (SNS). Lehetőségként említik a jelenlegi kormányfőt, Aleksandar Vučićot is. A CeSID programigazgatója, Đorđe Vuković nem zárja ki ezt az opciót, de kiemeli, nem lenne túl szerencsés, elsősorban azért, mert így új miniszterelnökre lenne szükség.
 
„Egyre valószínűbbnek tűnik azonban, hogy Vučić Tomislav Nikolić újabb mandátuma számára készíti elő a terepet, vagy egy harmadik személyt von be a játékba” — véli Vuković.
 
A Blic napilap szerint az elmúlt napokban az a szóbeszéd járta a kormány körében, hogy az elnökválasztással együtt előre hozott parlamenti választást is tarthatnak. Nem hivatalos értesülések szerint ennek egyik oka a gyenge lábakon álló hatalmi többség. Noha a számok alapján biztos a pozíciója, sokan kételkednek az SPS lojalitásában. Más vélemények szerint viszont éppen az SPS vezére, Ivica Dačić lehet a haladók és a szocialisták közös jelöltje.
 
„Még mindig nem tudni semmi biztosat. Mindenki arra vár, hogy Aleksandar Vučić határozzon, és közölje döntését” — nyilatkozta az egyik miniszter.
 
Szerbiában élünk, úgyhogy bármi lehetséges: akár az is, hogy noha a parlamenti választást semmi sem indokolja, mégis megtartják az elnökválasztással egyidejűleg. Aleksandar Vučić valószínűleg arra számít, hogy a Szerb Haladó Párt jelöltje így nagyobb eséllyel nyer.
 
Ha 2017. április 9-én Szerbiában előre hozott parlamenti választást tartanak, akkor az történelmi pillanat lesz, négy év alatt ugyanis ez lenne a harmadik ilyen voksolás. (Blic)
 
Jövőre is érvényben marad a létszámstop
 
A szerbiai közszférában dolgozók egy része béremelésre számíthat januárban, a foglalkoztatási tilalmat pedig meghosszabbítják 2017 végéig — ezt irányozza elő a költségvetési rendszerről szóló törvény módosítása, melyet a kormány továbbított a parlamentnek, hogy sürgősségi eljárással fogadja el.
 
A javaslat szerint a rendőrségben, a katonaságban, az igazságügyben, a tudományos-kutatói területeken, továbbá a kulturális, a szociális és az egészségügyi intézményekben dolgozók bérét 5 százalékkal növelik.
 
Az iskoláskor előtti intézményekben 6 százalékos béremelés várható, akárcsak az általános és a középiskolákban, a felsőoktatásban dolgozók pedig 3 százalékos növelést kapnak. A költségvetési rendszerről szóló törvény módosítása 1,5 százalékos nyugdíjemelését is előír.
 
Mindezt azzal indokolják, hogy a vártnál jobb lett az eredmény a fiskális konszolidáció terén. A becslések szerint 2017-ben a bér- és nyugdíjemelésre 18 milliárd dinárt kell fordítani a költségvetésből.
 
A kormány javasolta továbbá, hogy a közszférában érvényben lévő létszámstopot, melyet 2013 decemberében vezettek be, 2017 végéig hosszabbítsák meg, mert elemzők szerint az ellenőrzött foglalkoztatás hozzájárul a pénzügyi stabilitáshoz. (Beta)
 
1,5 százalékos nyugdíjemelés
 
A szerbiai nyugdíjasoknak januárban 1,5 százalékkal magasabb járandóságot fizetnek ki, ezt irányozza ugyanis elő a nyugdíj ideiglenes kifizetési módjáról szóló törvény módosítása, melyet a szerb kormány továbbított a parlamentnek, hogy sürgős eljárás során vitassa meg.
Minden nyugdíj esetében javasolják az 1,5 százalékos emelést, az idei decemberi elszámolással kezdődően. A törvényjavaslat indoklása szerint az emeléshez szükséges pénzt a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap 2017. évi pénzügyi terve által fedezik, a 2018. és a 2019. évre pedig a pénzügyminisztérium határozza meg a határértéket.
Szerbiában 2014 novemberében a 25 000 dinárnál nagyobb nyugdíjakat 22 százalékkal csökkentették, a 40 000 dinár felettieket pedig 25 százalékkal. (Beta)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..