home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A cél az európai kupaszereplés
Tóth Tibor
2024.02.02.
LXXIX. évf. 5. szám
A cél az európai kupaszereplés

A TSC labdarúgói a klub történetének legmozgalmasabb őszi idényén vannak túl. A csapat a hazai Szuperligában tizenkilenc mérkőzést játszott, az európai kupaküzdelmekben pedig nyolc alkalommal — kétszer a Bajnokok Ligája selejtezőjében és hat alkalommal az Európa-liga csoportkörében — lépett pályára.

A topolyai együttes tíz győzelemmel, hét döntetlennel és két vereséggel a hazai bajnokság 3. helyén zárta az őszt, Európában pedig történelmet írt Žarko Lazetić együttese, a görög Olympiacos elleni hazai döntetlennel ugyanis megszerezte első pontját valamely nemzetközi kupasorozat csoportkörében.


Palágyi Szabolcs

— Igazi kihívás volt az őszi idény — kezdte az értékelést Palágyi Szabolcs, a 110 éves TSC Labdarúgóklub vezérigazgatója. — A nyáron, a keret kialakításánál próbáltunk figyelni arra, hogy az európai kupamérkőzések kevésbé befolyásolják a hazai bajnokságban való szereplésünket. Az igazolások jól sikerültek, és a kezdőjátékosok mellett a padról beszálló labdarúgók is hozzátették a szükséges pluszt a csapat teljesítményéhez. Minden poszton versenyhelyzet alakult ki. A klub vezetősége és a játékosok is nagyon várták az európai kupaszereplést, ahol a pontokért sokkal nagyobb költségvetéssel és jobb játékoskerettel bíró csapatok ellen léphettünk pályára.

A TSC rögtön a szerb bajnokság első körében az egyik belgrádi, nagy csapattal, a Partizan gárdájával csapott össze az Arenában. A fekete-fehérek elleni 3:3-as döntetlen után zsinórban hat győzelmet arattak a topolyaiak.


A spanyolországi edzőtáborban kellemes időjárási körülmények között, 20-22 fokban történik a felkészülés 

— A sorsolás kedvezett számunkra, a két belgrádi, nagy csapat közül szerettünk volna ugyanis valamelyikkel már a bajnokság elején mérkőzni. Tudtuk, hogy a Crvena zvezda és a Partizan ott lesz a táblázat élén, és nagyon jól kell játszanunk ahhoz, hogy bármelyiküket meg tudjuk szorítani, és azzal is számoltunk, hogy a 3. helyért a Vojvodina, a Čukarički és a Voždovac lehetnek a legerősebb ellenfeleink. Az európai szereplést a Braga elleni Bajnokok Ligája-selejtezővel kezdtük, mellyel új fejezet nyílt klubunk életében. A portugálokkal játszott két mérkőzésen kiderült, hol a helyünk, a kieséssel azonban jogot szereztünk az Európa-liga csoportkörében való részvételre. A sorsolás alkalmával a szerencse nem állt mellénk, és a két legerősebb csoport egyikébe kerültünk, a londoni West Ham United, a német Freiburg és a görög Olympiacos társaságába. A hazai bajnokságban elért, hat mérkőzésből álló győzelmi sorozat után utaztunk a West Ham United elleni vendégszereplésre.

A vezérigazgató elmondta, hogy az európai kupaszereplés kezdetén a csapat egy picit megingott. Az eredmények nem voltak rosszak, hiszen csak a szabadkai Spartacus és az újvidéki Vojvodina ellen szenvedett vereséget a csapat, viszont néhány döntetlent ért el, és így nem olyan mértékben növelte pontjai számát, ahogy arra előzetesen számított. A mérkőzéseken érezhető volt, hogy a csapat Európában is játszik, a játékosok fáradtabbak voltak, az összpontosítás főleg a befejezéseknél hiányzott.


A Novi Sad elleni kezdőcsapat

— Ebben az időszakban heti két alkalommal léptünk pályára, csütörtökön az Európa-ligában játszottunk, hétvégén pedig a hazai bajnokságban kellett bizonyítanunk. Ilyen tempóban nem volt könnyű játszani, a mérkőzések között kevés idő állt rendelkezésünkre. Úgy érzem, helytálltunk Európában, és eleget tettünk az elvárásoknak. Kivétel talán az a két mérkőzés, amelyen nagyarányú vereségekbe futottunk bele, viszont a ránk jellemző játékstílustól egyetlen mérkőzésen sem tértünk el. Az előző mérkőzéseken szerzett tapasztalatot mindig megpróbáltuk valamilyen módon a következő mérkőzésen hasznosítani. Meglepetést is okoztunk, hiszen nem sokan számítottak rá, hogy a görög rekordbajnok Olympiacos ellen itthon 1 pontot szerzünk. A görögök elleni pont mellett ki kell emelni a West Ham elleni első félidőt is, ahol előnnyel vonultunk az öltözőbe. A Braga együttesével vívott találkozók után csapatunk mérkőzésről mérkőzésre fejlődött. A meccsek elején általában meglepettnek tűntünk, az ellenfelek nagy nyomást gyakoroltak ránk, ám a mérkőzések előrehaladtával a nyomás alatt töltött idő egyre csökkent. Az európai szerepléssel szerzett tapasztalatnak a hazai bajnokságban vettük igazán hasznát, és az El-ben játszott tempót próbáltuk itthon alkalmazni. Ez fordulópont volt számunkra, hiszen ekkor leptük meg a Partizant Belgrádban. Az őszi idény végéhez közeledve idegenbeli mérkőzéseinket ideálisnak semmiképp sem mondható pályákon vívtuk meg, és nem tudtunk a ránk jellemző játékkal előállni. Elégedett vagyok az őszi 3. hellyel, előnyünk a 4. helyen álló Čukarički előtt 8 pont. A játékosok számára egyfajta megkönnyebbülés, hogy ezentúl csak a bajnokságban előttünk álló 17 mérkőzésre kell összpontosítaniuk. Nagyon fontos időszak előtt állunk, hiszen a hazai bajnokságban szeretnénk minél jobb helyen végezni. Célunk egyértelműen az újabb európai kupaszereplés kivívása — mondta Palágyi.

A TSC vezetősége igyekszik együtt tartani és tovább építeni a csapatot, mely az első felkészülési mérkőzésen 4:1-re legyőzte az újvidéki Kanárikat, azaz a Novi Sad együttesét. E sorok megjelenésekor az együttes már Spanyolországban, a Marbella melletti Estepona városában tartózkodik, ahol Žarko Lazetić játékosai már lejátszották a Diósgyőr és a kanadai Vancouver Whitecaps elleni mérkőzésüket, ma az amerikai Seattle Sounders, szombaton pedig a stockholmi AIK ellen mérkőznek. Az edzőtáborból való hazaérkezés után a mitrovicai Radnički csapatával csap össze a TSC, ami egyúttal a tavaszi idényre való főpróba is lesz.


Az első topolyai gól előtti pillanat az Olympiacos elleni, hazai El-mérkőzésen

— A Novi Sad elleni mérkőzésen három saját nevelésű akadémistának, Vasinnak, Preradovnak és Popovićnak is alkalmat adtunk, akik közül ketten a spanyolországi edzőtáborba is elutaztak. Fontosnak tartjuk, hogy az ifjúsági és a serdülőcsapatból fiatalokat irányítsunk át az első csapatba, akik a felnőttek között kezdhetik el a felkészülést. Bajnokság közben is figyeljük a játékosokat, és a legjobban teljesítők a szezon közben is kapnak edzéslehetőséget a felnőttek között. A Kanárik ellen idősebb játékosaink segítették és jó tanácsokkal látták el a fiatal labdarúgókat, aminek nagyon örülök, mert a fejlődéshez a munka és a jó edző mellett a rutinosabb csapattársak is kellenek, akik támogatják őket a játékban. Büszkék lehetünk az U19-es és az U17-es korosztályos csapatainkban dolgozó edzőinkre is, hiszen a három fiatal fejlődése az ő munkájuk eredménye — mondta Palágyi.

A bajnokság február 10-én folytatódik, amikor a topolyaiak a belgrádi IMT-hez utaznak.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..