home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A burgonyáé volt a főszerep
Sörös Vince
2024.07.12.
LXXIX. évf. 28. szám
A burgonyáé volt a főszerep

Királyhalom gyönyörű parkjában tartották meg immár negyedszer a Burgonyafesztivált és a Falunapot, melyre számos érdeklődő özönlött a környező településekről és távolabbról egyaránt.

A nap első kiemelt eseménye a hagyományos kakaspaprikás-főző verseny volt. A csapatok izgatottan készültek a megmérettetésre, hogy megmutassák tudásukat és kreativitásukat ennek a hagyományos ételnek az elkészítésében.

A főzőverseny után kezdődött meg a hivatalos megnyitó, melyen Gyivánovity Dániel, a VMSZ Szabadkai Városi Szervezetének elnöke, valamint Ótott Róbert, a Tartományi Kormány alelnöke és tartományi titkára is részt vett. Gyivánovity Dániel üdvözölte a résztvevőket, méltatva Királyhalom közösségi összetartását és a falu kulturális életét gazdagító rendezvényeit. Ótott Róbert pedig elismerését fejezte ki a szervezőknek, hogy a Burgonyafesztivál és a Falunap ismételten sikeresen megvalósult, hozzájárulva a helyi identitás erősítéséhez és Vajdaság kulturális örökségének gazdagításához.

— A királyhalmiak kiválóan értenek a rendezvényszervezéshez, hiszen a messze földön híres szamárverseny is már több mint negyvenéves hagyományra tekint vissza, és most már a burgonyafesztiváljuk is szépen beépült Vajdaság állandó rendezvényeinek sorába.

Hozzátette, azt sem szabad elfelejteni, hogy több mint egy évtizede Királyhalom a Nemzeti Összetartozás Napja központi rendezvényének a helyszíne, vagyis a helyi lakosok méltán lehetnek büszkék erre az összetartó közösségre.

A 4. Királyhalmi Burgonyafesztivál szervezője a Királyhalmi Homokszem Civil Szervezet, melynek elnöke Kókai Anasztázia. A projekt Szabadka Város segítségével valósult meg, melynek keretein belül a hagyományőrző programok támogatója a Tartományi Oktatási Titkárság volt.

A rendezvény izgalmas és változatos volt, tele hagyományőrző programokkal és kézműves-foglalkozásokkal, melyek sokak érdeklődését felkeltették. A látogatók megcsodálhatták a mezőgép- és traktorkiállítást is, ahol közelről ismerhették meg ezeket a modern gépeket és eszközöket. Az esemény különlegessége az volt, hogy a burgonya köré épült: mindenféle, burgonyából készült finomságokat kóstolhattak a jelenlévők, így megismerve a krumpli sokoldalú ízvilágát és elkészítési módjait.

Az igényesen összeállított kultúrműsor is szórakoztató pillanatokat nyújtott mindenkinek, emelve a rendezvény színvonalát és hangulatát.

A vállalkozószelleműeket ügyességi játékok is várták, ahol különféle kihívásokkal találkozhattak. Például távolról kellett krumplikat dobni egy vödörbe, majd minél gyorsabban meghámozni őket, ami vidám és izgalmas versenyt hozott létre. Emellett az agyagedény-készítés is népszerű volt, mely során a résztvevők kifejezhették saját kreativitásukat. A kirakodóvásár is nagy sikert aratott, ahol mindenki találhatott valamilyen apróságot vagy kézművesterméket, melyet hazavihetett emlékül.


Dr. Polgár Zsolt előadása

A gyerekeket légvár és íjászkodás várta, a felnőttek pedig hasznos információkat szerezhettek a burgonyatermesztéssel és a növényvédelemmel kapcsolatos előadásokon. Az események tömkelegébe még egy kangoo jumps bemutató is belefért, melybe a mozgékonyabbak örömmel kapcsolódtak be. A délutáni órákban, amíg a tombola értékes nyereményeinek sorsolását várták, az Eridanus együttes két tagja gondoskodott a jó hangulatról.

Katona Róbert, a helyi közösség elnöke elmondta, jelenleg ez a legfontosabb növény, melyet termesztenek a falu területén, és minél több gazda átáll rá, annál több felvásárlót tudnak idevonzani. A szakmai előadásokon a termelők sok olyan értékes információhoz jutottak, amelyet más vidékeken már sikerrel alkalmaznak, és majd be tudják integrálni a saját termelésükbe. A helyi közösség elnöke megjegyezte, ezen az összejövetelen a háromévestől a kilencvenkilenc évesig mindenki megtalálja a magának való szórakozást.

Dr. Polgár Zsolt egyetemi tanár, burgonyanemesítő szakember volt az egyik szakelőadó. Hasznos bemutatóval készült az itteni gazdák számára, hiszen Mórahalmon is hasonló éghajlat uralkodik, mint az itteni régióban. Abban segített, hogyan lehetnének sikeresebbek a krumplitermesztésben a gazdák. Elsősorban saját burgonyafajtáit javasolta ültetésre, melyeket képletesen mondva nemcsak ültetni, hanem aratni is lehet, vagyis ha rá hallgatnak, akkor nagy profitja lesz a zöldségnek.

Az egyik helyi termelő, Teleki Lóránt arról beszélt, hogy nem a burgonya népszerűsége nőtt meg, hanem a gyümölcsészet hanyatlik.

— Az utóbbi időben a mezőgazdaságnak ebből az ágából sajnos nagyon nehéz volt megélnünk, ezért váltottunk. Elődjeink szőlőtermesztéssel foglalkoztak, ezt az alma követte, a legaktuálisabb pedig most a krumpli. Itt a homokon nagyon jó minőségű burgonyát tudunk termelni, szép alakja, formája van. A homokos talajnak köszönhetően a föld gyorsan felveszi a meleget, így a kötött és a nehéz talajokhoz képest az újburgonyát tíz-tizenöt napos előnnyel tudjuk megtermelni.


Kangoo jumps

Kenyeres Dénes, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja Martonosról jött Királyhalomra, hogy értékelje a résztvevők ételeit. A pontozásnál a fő szempont az volt, hogy a hús jó minőségű legyen, illetve hogy a fűszer mikor kerül az ételbe, hiszen ha túl későn rakják bele, a kakas már nem lesz képes magába szívni az ízét. A kóstolásnál azt is figyelték, hogy kellőképpen megfőtt-e az eledel, milyen a lé sűrűsége, és az is fontos, hogy az ízek közül egyik se domináljon, hanem egészítsék ki egymást. A főzőversenyre évről évre egyre több csapat jelentkezik, szerinte ez a jó hangulatnak köszönhető. Személyes véleményét is elmonda: ő a paprikásban csak az öreg krumplit szereti, mivel az újburgonya elviszi az ízeket.


Kenyeres Dénes, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja

A szerző felvételei

Fényképezte: Sörös Vince

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..