home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A bőrünk barátai
Ivanics Elizabetta
2024.01.14.
LXXIX. évf. 2. szám
A bőrünk barátai

A tél jár némi kellemetlenséggel: hideg, fagy és jeges szél. Ha hazaérkezünk a hidegből, bekapcsoljuk a fűtést. Mindez nagy stressz a bőrnek, mert a száraz levegő és a csípős hideg állandó váltakozásának van kitéve.

Télen a bőr ellenálló képessége jelentősen csökken. A fűtött szobák száraz levegője kiszárítja a bőrt. A hideg, téli levegőnek alacsony a nedvességtartalma, ezért nedvességet von el a környezetéből. A hideg hatására a bőrerek összehúzódnak, hogy megőrizzék a hőt. A bőr vérellátása csökken, így kevesebb oxigénhez, valamint tápanyaghoz jut. Télen megviseli a hideg, a levegőben lévő káros anyagok, az UV-sugárzás, a szél és a száraz levegő. Ennek következménye a feszülés, hámlás, viszketés lehet, a bőr érzékennyé, durva tapintásúvá válhat. A meleg ruha, a kesztyű és a sál viselése természetes, de arcbőrünket nem tudjuk eltakarni a hideg elől.

A biokozmetika, valamint a fitoterápia határtalan lehetőségeket nyújt a természetes testápolásban. A bőr a legnagyobb szervünk, így arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy természetes anyagokkal, azaz gyógynövényekkel ápoljuk. A bőrünket támogató gyógynövények közül a legismertebbek az apróbojtorjánfű, cickafarkfű, csalánlevél, diólevél, ezerjófű, fűzfakéreg, kamilla, legyezőfű, szappanfű, szemvidítófű, szurokfű, orbáncfű, tarackgyökér, vadárvácska és a veronikafű. Ezekből készíthetünk macerátumot, vagyis tiszta, hidegen sajtolt olajban, mint amilyen az olívaolaj, a napraforgóolaj, a szezámmagolaj, leáztatjuk a kiválasztott gyógynövényeket. Két hétig hagyjuk őket ázni, majd szűrés után a hatóanyagok az olajban koncentrálódnak. Ezt már a bőrünkre kenhetjük, de kenőcsöt is készíthetünk belőle.

 

Kakaóvaj és sheavaj

Nagyon szeretem a kakaóvajas kencét, mert sokféle bőrproblémára lehet megoldás télen is, nyáron is. A kakaóvaj a bőrbe masszírozva védelmet nyújt, és az esetleges hegeket is segít halványítani. A kakaóvaj jól ismert népi gyógyszer, melyet már évtizedek óta használnak, ráadásul egyre több bőrápoló termék népszerű összetevője. A kakaóvaj teljesen természetes anyag, melyet még főzéshez is használhatunk. Igazán megér egy próbát ez a csodálatos anyag, mivel nagyszerű az illata, olcsó, és sokáig elegendő. A kakaóvaj kiváló antioxidáns, melyről pedig tudjuk, hogy megvédi a bőrsejteket a szabad gyökök és a méreganyagok pusztító hatásaival szemben, melyek sejtszinten károsítanák a szöveteket. Az antioxidáns tulajdonság a kakaóvaj számára konzerválóként is működik, így hosszú ideig eltartható ez az értékes anyag. Javítja a bőr rugalmasságát, lassítja az öregedést, a ráncképződést. A tápláló és hidratáló hatása miatt a viszkető, irritált, ekcémás, allergiás bőrt nyugtatja, ápolja, enyhíti a tüneteket, csökkenti a kiújulását.

A sheavaj a krémünk másik vajszerű alapanyaga, felhasználják az égési sérülések gyógyítására, a sebek, a hegek, a bőrgyulladások, a pikkelysömör, a korpásodás és a várandósság okozta striacsíkok kezelésére is. A sheavaj képes csökkenteni a ráncokat, mivel hidratálja a bőrt, elősegítve a sejtek megújulását és fokozódó munkáját. Fahéjsavat is tartalmaz, mely segít megvédeni a bőrt a káros UV-sugaraktól. A sheavaj őshazája Togo, innen indult útjára ez a csodálatos készítmény. Afrikában minden csoportnak megvan a saját kifejezése a sheafára és a sheavajra is. Ismerve a sheavaj kultúráját és gyógyászati hasznosítását, Közép-Togo számára nagyon fontos termék, mivel ebben a régióban igen értékes természeti forrás. A sheavaj fontos étkezési, illetve kozmetikai olaj, és mélyen beágyazódik az afrikai etnikai csoportok szertartásos gyakorlataiba is. Emellett 4—7 faktorszámú természetes napvédő szernek is minősül, mely különböző módokon nyújt védelmet a nap ultraviola sugarai ellen. A sheavajat az egyik legjobb bőrápoló anyagnak tartják, főleg télen és napozás után, mivel rendkívüli módon hidratálja a bőrt, illetve tápanyagokat juttat bele, valamint védi is, nemcsak télen, de nyáron is.

A kakaóvaj és a sheavaj kemény állagú, így a krém készítése előtt fel kell olvasztani gőz felett. Amikor egy kissé kihűlt, akkor lehet hozzáadni a gyógynövénykivonatunkat, robotgéppel fokozatosan keverve. Közben, ha valaki szeretné, kókuszolajat, jojoba- vagy argánolajat is adhat hozzá, de számos más olajat is, mely organikus és hidegen sajtolt. Ezek valójában mind luxusolajnak számítanak a kencénkben, de mindenképp jótékony hatásúak.

 

E-vitamin-olaj

A végén néhány csepp természetes E-vitamin-olajat is érdemes hozzáadni, mert ezzel tartósítjuk a krémünket. Az E-vitamin antioxidánsként segíti a szabad gyökök neutralizálását, ezzel együtt pedig a szívproblémák és a rákos megbetegedések kivédést. A szabad gyökök hozzájárulnak a bőrsejtek idő előtti elöregedéséhez. Az E-vitamin-olaj bőrön való alkalmazása csökkenti a napi expozíció, a dohányzás és az alkoholfogyasztás okozta károsodást, beleértve például a korai ráncosodást. Az E-vitamin-olaj enyhíti a mélyebb vonalak megjelenését azáltal, hogy növeli a kollagén termelését. A kollagén egy olyan anyag, amely megtartja a bőr rugalmasságát, valamint elősegíti a bőrsejtek növekedését és regenerálódását. Az E-vitamin-olaj természetes hidratálóként is funkcionálhat, mely a száraz és érzékeny bőrű emberek számára különösen hasznos. Segíti a sebgyógyulást, véd a napsütés káros hatásaitól, és a napégés is kezelhető vele. Használható pattanások, ráncok és hegek kezelésére, mivel gyorsítja a sejtek regenerációs folyamatát. Striákra, terhességi csíkokra kenve hatékonyan csökkenti azok mélységét, de a pikkelysömör tüneteivel is könnyedén elbánik. A tiszta E-vitamin-olajat nemcsak a bőrünkön, de a körmünkön is használhatjuk, így szebbé, egészségesebbé tehetjük, és növekedési ütemét is fokozhatjuk.

Jól dolgozzuk össze a masszát, és ha kész, töltsük tégelyekbe. Akár három hónapig is eláll hűvös helyen. Így lesz természetes tartósító- és vegyszermentes bőrápoló, gyógyító krémje az egész családnak.

Lezárásként pedig íme Maria Treben (1907—1991) egy gyógyító gondolata: „A test és lélek egységet képez, testi ellenálló erőmhöz a felkészültséget a természettől nyertem el. Isten jól megművelt kertjében minden olyan gyógynövényt megtaláltam, amely segített egészségem megőrzésében.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..