home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A Vajdasági Magyar Szövetség választási programja  (2023–2027)
2023.11.10.
LXXVIII. évf. 45. szám
A Vajdasági Magyar Szövetség választási programja  (2023–2027)

A Vajdasági Magyar Szövetség 2023 és 2027 közötti időszakra vonatkozó választási programja a következő fejezetekre tagolódik: 1. Az illegális bevándorlók elleni küzdelem és a biztonság, 2. Európa jövője és az államok szuverenitása, 3. Európai integráció, Vajdaság autonómiája és a funkcionális decentralizáció, 4. Infrastruktúra- és gazdaságfejlesztés, 5. Mezőgazdaság és vidékfejlesztés, 6. A nemzeti kisebbségek jogainak védelme, 7. Egészségügy és demográfia, 8. Környezetvédelem és fenntartható fejlődés, 9. Szociálpolitika, sport és ifjúság.

1. Az illegális bevándorlók elleni küzdelem és a polgárok biztonsága a programban az első helyen szerepel. A VMSZ továbbra is következetesen szorgalmazza a migrációs probléma hatékony megoldását, a jelentősebb rendőri jelenlétet minden olyan településen, ahol illegális bevándorlók tartózkodnak, valamint ragaszkodik ahhoz, hogy a belügyminisztérium képviselői folyamatosan ellenőrizzék a személyazonossági okmányok nélkül utazó illegális bevándorlók mozgását. Tiszteletben kell tartani a büntető törvénykönyv azon rendelkezéseit, amelyek szigorítják az államhatár törvénytelen átlépése és az embercsempészet bűntettével kapcsolatos büntetőpolitikát.

A Vajdasági Magyar Szövetség aktív résztvevője a Szerb Köztársaság Kormánya és a magyar kormány közötti stratégiai partnerségnek, amely hozzájárul az illegális bevándorlók problémáinak megoldásához azokban az országokban, ahonnan érkeznek.

2. A nemzeti szuverenitás feladása a nemzetbiztonsági válság előzménye, mert a szuverenitás és a biztonság két hagyományos fogalom, amelyek a történelem során mindig kéz a kézben járnak. A Vajdasági Magyar Szövetség olyan politikát támogat, amely minden EU-tagállam szavazati joga egyenlő értékének védelmét és tiszteletben tartását jelenti, beleértve a tagjelölt államok azon jogát, hogy bizonyos feltételek mellett részt vegyenek a döntéshozatali folyamatban.
A VMSZ megalakulása óta szorgalmazza Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz, de rámutat arra is, hogy az Európai Uniót reformálni és demokratizálni szükséges, valamint közelebb kell hozni a polgárokhoz, és meg kell felelnie azok elvárásainak.

3. A Vajdasági Magyar Szövetség álláspontja, hogy Szerbia tagsága nélkül nem beszélhetünk teljes Európai Unióról, valamint az, hogy meg kell reformálni a bővítési folyamatot, erősíteni a pénzügyi támogatási mechanizmusokat, és Szerbia polgárainak már a csatlakozási folyamat kezdeti szakaszában érezniük kell az előnyöket.
Fontos a reális csatlakozási perspektíva biztosítása, különös tekintettel arra, hogy Szerbia sokkal nagyobb előrelépést ért el az EU-jogszabályokkal való összehangolás terén ahhoz a szinthez képest, amely egyes országok esetében a csatlakozáskor fennállt.
A VMSZ azon tevékenykedik, hogy a Vajdaság pénzeléséről és hatásköreiről szóló törvények sarkalatosak legyenek, hogy az Alkotmány több hatáskört biztosítson, valamint határozzák meg pontosan Vajdaság pénzelési forrásait.

4. Szerbia és Magyarország politikai és gazdasági fórumot hozott létre a stratégiai partnerség előmozdítása érdekében. Szerbia a világon mindössze nyolc országgal írt alá stratégiai partnerségi megállapodást, és csak Magyarországgal alakított Stratégiai Együttműködési Tanácsot. A vajdasági magyarok részvétele a Szerbia—Magyarország Együttműködési Stratégiai Tanács munkájában elengedhetetlen feltétele közösségünk további gazdasági és politikai megerősödésének.
A Belgrád—Budapest gyorsvasút projektje keretében megkezdődött az Újvidék—Szabadka—országhatár gyorsvasút kiépítése, felújításra került a Szabadka—Szeged vasútvonal, a Szabadka—Horgos—államhatár szakaszt teljeskörűen villamosították, a teherforgalom a tavalyi évben megindult, és várható a személyforgalom indulása közös határellenőrzéssel Röszkén. A palicsi, a királyhalmi és a horgosi vasútállomásokat teljesen felújították, elkészült a Szabadka—Baja vasútvonal rekonstrukciójának előzetes terve. 
Folyamatban van az A1-es Horgos—Röszke autópálya határátkelőhelyének átépítése, 16-ról 24 forgalmi sávra történő bővítése. A VMSZ azon is dolgozik, hogy megoldást találjon a határátlépés egyszerűsítésére, valamint egyes, jelenleg nappali üzemmódban működő határátkelőhelyek nyitvatartási idejének meghosszabbítására.

Tervben van a Szabadka és Zenta közúti szakasz kiépítése, mint az Y elágazás folytatása Zenta és Észak-Bánát felé, a szükséges kerülőutak létrehozása Magyarkanizsánál, Zentánál, Temerinnél és Járéknál, a négysávos Újvidék—Temerin út megépítése és a Topolya—Kishegyes—Szenttamás szakasz felújítása. A VMSZ erőfeszítéseinek eredményeként a Szerbia Útjai Közvállalat a Magyarkanizsa körüli kerülőutat a kiemelt projektek közé sorolta 2023/2024-ben, emellett a programban részletesebben is megtalálható, hogy a 2023/2024-re vonatkozó terv mely utak kiépítését tartalmazza.

Szükséges, hogy az állami utak rekonstrukcióját célzó kiemelt projektek megfelelő arányban valósuljanak meg Vajdaság AT területén.

A VMSZ szorgalmazza továbbá Vajdaság területén a regionális vasútvonalak rekonstrukcióját, mint például a Szabadka—Zenta vasútvonal, Zentán a vasútállomás bejárati vonalának befejezését, a vasútállomás épületének és a Tisza-hídnak a rekonstrukcióját, a Nagykikindától Nagybecskerekig tartó vasútvonal felújításának a befejezését, a Pancsova—Nagybecskerek—Szabadka vasúti személyforgalom újraindítását.
Fontosnak tartja az ivóvíz- és a szennyvíztisztító telepek, vízgyárak létesítését, Óbecsénél a Tisza új zsilipjének építését, a Krivaja folyó szennyezett szakaszának szanálását, a vízvezeték- és a szennyvízhálózat kiépítését, felújítását.  

5. Következetesen kiáll amellett, hogy a mezőgazdasági termelők a nyugdíjbiztosítási járulékaikat a jövedelmükkel és a gazdasági erejükkel arányosan fizessék be, valamint a gazdák meghatározott összegű támogatások kifizetéséhez való jogának tiszteletben tartásáért. Eredményként jegyzi, hogy sikerült eltörölni a vízlecsapolási illetéket.

6. A VMSZ politikai felelősségének mértékét tükrözi a magyar nemzeti közösség tagjai részarányos foglalkoztatása és hatékony részvétele a közélet, a kulturális, a gazdasági és a politikai élet minden területén.
Sikeresen folytatódott az ágazati törvények összehangolása A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvénnyel. A médiatörvények megalkotása során figyelembe vették a Magyar Nemzeti Tanács javaslatait. Megerősítést nyert az az elv, hogy a nemzeti kisebbségek tagjainak anyanyelven történő tájékoztatása közérdek.  

Figyelemmel kísérjük a jogszabályok változását, és továbbra is időben reagálunk, megvédve a nemzeti kisebbségek tagjainak az Alkotmány, a nemzetközi egyezmények és a törvény által biztosított jogait és szabadságait.
Folytatódnak a minőségi magyar nyelvű oktatást és nevelést biztosító tevékenységek.

A kulturális intézmények minőségi munkájának biztosítása érdekében kiemelt törekvés az infrastruktúra fejlesztése mellett a létszám megerősítése is. Különösen fontos ez az értékteremtéssel, örökségvédelemmel foglalkozó kulturális közintézmények és közgyűjtemények esetében.

7. Lakhelyétől függetlenül minden betegnek elérhetővé kell tenni a megfelelő minőségű egészségügyi ellátást. Mielőbb meg kell kezdődnie a vajdasági (Zenta, Szabadka) általános és szakkórházak, egészségügyi központok felújításának. A jövőben is támogatást élveznek a családok helyzetét javító intézkedések.

8. A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés rész a hulladékgyűjtő központokról, a helyi hulladékgazdálkodási tervek kidolgozásáról, az újrahasznosításról, a szennyvíz tisztításáról, a fásításról, az alternatív energiaforrások fejlesztéséről szól.

9. A szociálpolitika terén a cél a civil és a vallási szervezetekkel együttműködve a vidéken, tanyákon és külvárosban élő idős személyeket, háztartásokat, szociálisan veszélyeztetett családokat segítő programok fejlesztése.
A Vajdasági Magyar Szövetség ragaszkodik a fiatalok rendszeres támogatásához, a tehetséges tanulók, az egyetemi hallgatók, a fiatal gazdálkodók és a vállalkozók sajátos támogatási programjainak kidolgozásához, valamint sportlétesítmények építéséhez és üzemeltetéséhez.
Tervezik a zentai úszó- és vízilabda-akadémia megalapítását és kiépítését diákotthonnal, jégkorong-akadémiát szeretnének létrehozni Szabadkán, evezőakadémiát Palicson, kézilabda-akadémiát Adán, valamint asztalitenisz-akadémiát Csóka—Zenta központtal.

Vajdasági Magyar Szövetség — Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért!

Forrás: www.vmsz.org.rs/valasztasi-program-2023-2027

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..