home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A Spice Girls divatforradalma
Salvai Ramona
2018.08.16.
LXXIII. évf. 32. szám
A Spice Girls divatforradalma

​​​​​​​Időről időre szárnyra kap a pletyka, hogy a Spice Girls újra összeáll.

Persze ez önmagában még nem szenzáció, gyakran hallani ilyen híreket legendássá vált zenekarokról. Ilyenkor pedig mindannyian felülünk egy kicsit a nosztalgiavonatra, felidézzük a ’90-es éveket és az emlékeinket, melyek ehhez az időszakhoz kapcsolódnak. A Spice Girls pedig — függetlenül attól, hogy milyen kiművelt zenei fogyasztónak valljuk magunkat — szerves része a közös múltunknak. Tarthatjuk mókás, komolytalan, könnyen emészthető zeneipari terméknek, azt azonban nem tagadhatjuk, hogy a műfajában újat mutatott, és nemcsak a zeneiparra, hanem a divatra és a hétköznapi öltözködésre is hatott.

Platformos cipők, chokerek, szűk ruhák — ezeket viselve voltak a lányok a ’90-es évek stílusának diktálói és archetípusai. Baby Spice jóval megelőzte Olivia Palermót a platformsportcipőtrendben, Sporty Spice pedig a sportviselet és az Adidas melegítők első számú divatnagykövete. Jelenleg pedig, amikor újra hódít a korszak és az akkoriban jellegzetes stílusjegyek, trendek, időszerűvé válik az eredetük megvizsgálása is — ebből az apropóból sorakoztatjuk fel a legjellegzetesebbeket és legjellemzőbbeket.

Feminista üzenetek

Jóval azelőtt, hogy Maria Chiuri Grazia piacra dobta a kultikussá vált We should all be feminists (Mindannyiunknak feministáknak kellene lennünk) feliratú pólóját, a Spice Girls már a nők hatalmáról, összetartásáról és egyenjogúságáról énekelt. Politikáról és ideológiákról pedig folyamatosan kommunikáltak a lányok az öltözködésük révén is.

Állatminta

Az állatminta az úgynevezett visszatérő klasszikus. Vannak szezonok, amikor háttérbe szorul, viszont teljesen sosem tűnik el, mostanság pedig hangsúlyosan előtérbe kerül. A legnagyobb divatházak és márkák dolgoznak vele, az azonban vitathatatlan, hogy Mel B volt az, aki kiemelten nagy szerepet vállalt a mainstream kultúrában való elterjesztésében.

Retró sportviselet

Habár régiónkban nem ritka, illetve nem is új keletű szokás a melegítő és sportruházat utcai, hétköznapi viselete, Nyugat-Európában és globálisan csak az elmúlt években lett közkedveltebb. Aki igazán „elhivatott”, az akár bulikban is bevállalja. Persze van különbség a strasszokkal túldíszített, hamis Louis Vuitton feliratú póló vagy a szintén hamis Adidas gatyák és az ízlésesen összeállított eklektikus szettek között. Kísérletezni érdemes a stílussal, ám mindenképp a mértékletesség és a jó ízlés szempontját figyelembe véve. A retró pedig — ahogy egyébként sok másban, úgy itt is — alapfeltétel, hiszen egy klasszikus, retró fazonú darab adja meg igazán a szett lényegét és jelentőségét. Mel C pedig valóban példaértékű a stílus viselésében.

A kis fekete

Nem újdonság, hogy a lánycsapat tagjai közül Victoria Beckham volt az, aki a klasszikus eleganciát képviselte, még ha a szofisztikáltság és a visszafogottság határait meglehetősen feszegetve tette is ezt. Viszont amíg a többiek az eklektikus, kihívó, színes és provokatívabb darabokat kedvelték, ő arra emlékeztetett bennünket, hogy a kevesebb néha még mindig több.

Buffalo cipők

A Buffalo platformsportcipők újbóli térhódítása kétségtelenül a ’90-es évekből visszatérő trendek egyik legmegosztóbb eseménye. Lehet őket imádni vagy utálni, viszont szinte senki sem semleges ebben a kérdésben. A Spice Girls elsőként szavazott bizalmat az addig szokatlan magasságokba emelő sportcipőknek. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a pletykák szerint Victoria Beckham kevésbé szerette őket — ami az általa képviselt stílust tekintve érthető is.

Kicsi napszemüvegek

Habár az elmúlt évtizedben úgy háttérbe szorultak, hogy szinte meg is feledkezhettünk a létjogosultságukról, az idei szezonban Gigi és Bella Hadid, valamint Selena Gomez és Rihanna hatására elárasztották a boltok polcait. Az apró, funkciójukat tekintve szinte haszontalan napszemüvegek ismét trendik — azt pedig nem árt hangsúlyozni, hogy ezt Victoria Beckham már húsz évvel ezelőtt is pontosan tudta.

Csúnya sportcipők

Legutóbb a Balenciaga szivárogtatta be őket a közízlésbe, azóta pedig más brandeknél is láthatjuk ezeket a hangsúlyos, termetes, futurisztikus fazonú darabokat. Persze a replikákban sincs hiány. Az viszont biztos, hogy aki egy ilyen cipő mellett dönt, az vagy a szakmában dolgozik, vagy kétségbeesetten szeretne bekerülni oda. Mel C volt az első, aki megmutatta, hogyan is kell az ilyen lábbelit jól viselni, és bizony kellett egy kis idő, amíg a divatipar felsőbb köreiben is elfogadták.

A bikinifelsők

Habár számos menő dolgot társíthatunk a lánycsapathoz, sok olyan is van, amely kevésbé vált be — erre példa a bikinifelső, mellyel Victoria Beckham próbálkozott. Persze, a színpadon minden mutathat jól, sőt, működhet is, az utcán azonban már kevésbé. A bikinifelső pedig ilyen. Jobb meghagyni a strandra vagy legfeljebb a fesztiválokra.

Union Jack

A Union Jack, vagyis az Egyesült Királyság zászlajával díszített ruhadarabok nem néhány évvel ezelőtt robbantak be a mainstream ízlésbe és kultúrába, hanem már a ’90-es években is óriási trendnek számítottak. Ezt Geri Halliwellnek köszönhetjük, akin elsőként láttuk az ország zászlaját, egy szűk mini formájában. Azt azért meg kell említeni, hogy a trend egy kissé már megkopott, és jelenleg nemcsak az idő múlása, hanem a Brexit miatt sem a legkedveltebb minta a régióban.

Angliai focimezek

A ’90-es években a fiús stílusú lányok alapdarabjai voltak, viszont bármennyire kényelmesek is, sajnos be kell ismernünk, hogy lejárt az idejük. Vagy legalábbis most éppen nem hódítanak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..