home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Škodák földjén
Berta Attila
2017.06.04.
LXXII. évf. 21. szám
A Škodák földjén

​​​​​​​Trekka, az első terepjáró — Škoda Octavia —

Trekka, az első terepjáró

A Škoda első terepjárója, a Trekka 1966-ban született meg. Értékes volt a gyártónak, mivel közvetlenül az Octavia első generációja után jelent meg, és nem véletlenül hasonlít a Land Roverre. Még érdekesebb az az adat, hogy valószínűleg a Škoda Trekka volt az első olyan autómodell, amelyet Új-Zélandon raktak össze. A megállapodás az volt, hogy a terepjárót a Mladá Boleslav cégből darabokban szállítják Új-Zélandra az olcsóbb vám és adó miatt, és ott szerelik össze. Noha a kinézete olyan volt, mint a Land Roveré, nagyon kevés közös volt bennük.

A Trekka az Octavia Combi módosított alapjára lett építve, rövidített tengelytávval. Hasmagassága a talajtól 190 mm volt. Opciós differenciálzár azzal a céllal került bele, hogy javítsa a terepen való közlekedést. A Trekkát 1,2 literes, négyhengeres, benzines motor hajtotta meg (34 kW, 47 LE, 87 Nm). Az erőátvitel a hátsó kerekekre négysebességes kézi váltóval történt. A kocsi 920-980 kilogrammot nyomott, modelltől függően. Átlagfogyasztása 11 l/100 km, maximális sebessége 110 km/h volt. A kínálatban több karosszériaváltozat is megtalálható volt, beleértve a két- vagy nyolcüléses pickup is. A vevők kedvükre válogathattak, hogy kemény vagy puha tetős modellt szeretnének. 1966-tól 1972-ig az új-zélandi Motor Holdings összesen 3000 darabot rakott össze a Trekkából. Új-Zélandon egyébként nem Škoda-emblémával árusították. Egészen a ’70-es évek elejéig egyike volt a legolcsóbb modelleknek. Ekkor a behozatali vámok alacsonyabbak lettek, a kínálat pedig gazdagabb, többnyire japán modellekkel bővült.

Škoda Octavia

Három és fél év telt el a harmadik Škoda Octavia generációjának bemutatásától. A Škoda újított a legfontosabb és legeladottabb modelljén. Márciusban közzétette, hogy az Octavia eladása az elmúlt két évtizedben meghaladta az 5 milliót. Csak az elmúlt három évben a vevőknek világszerte 1 000 000 járművet szállítottak ki. Ezek a számok a legjobb mutatói annak, hogy mekkora üzleti jelentősége van az Octaviának a Škodánál. Hogy versenyképes maradjon a következő három-négy évben, a rendeléseknek továbbra is változatlan tempóban kell érkezniük, ezért az autón kisebb korrekciókat, újításokat hajtottak végre. A különbség más brandekhez képest a VW-csoportban, melyhez a Škoda is tartozik, már első pillantásra tisztán látszik, míg a többieknél nehezen lehet észrevenni a különbséget a régi és az újrastilizált modellek között. Valószínűleg az új fényszórók okozzák a legtöbb vitát az Octavia szerelmesei körében.

A Škoda úgy döntött, hogy a fényszórókat két külön részre osztja, melyek eltérő alakot kaptak. Így az autó vizuálisan is megújul. A hűtőrácsot is kicserélték, mely kiegészíti az új fénycsoportot, a Škoda logója pedig valamennyivel nagyobb és hangsúlyosabb lett. A jármű hátsó részén is vannak minimális különbségek, kisebb beavatkozások a féklámpákon. Az autó mérete nem változott, a raktér is megmaradt 590 liter felállított ülésekkel, illetve 1580 liter lehajtott ülésekkel. Az újrastilizált kombi modell is Octavia Combi, az újdonságok egyike az opciós elektromos mechanizmus a raktér nyitásához. A Škoda a beltérbe egy multimediális rendszert épített, 9,2 inches képernyővel.

A biztonsági rendszeren is javítottak, a Front Assist technológiának az a célja, hogy megakadályozza az ütközéseket kis sebességen, a módosított változata pedig „észreveszi” a gyalogosokat az úton. Ezenkívül úgy optimalizálták a rendszert, hogy a parkolást is segítse. A hátsó radarnak köszönhetően az olyan rendszerek, mint a Blind Spot Detection és a Rear Traffic Alert garantálják a biztonságos manőverezést, amikor a jármű sávot vált. A radar emellett természetesen a hátraparkolásban is segít. A Škoda a Simply Clever funkción is javított, így a felhasználók igényei szerint programozható az „autókulcs”, mely bizonyos beállításokat is memorizál, attól függően, hogy ki használja a járművet. A kormánymelegítő funkció is elérhető. Az új Octavia öt benzin- és négy dízelmotorral lesz elérhető (1.0-tól 2.0-ig, 86 LE — 63 kW-tól, 184 LE — 135 kW-ig). A legtöbb modellben standard kézi váltó lesz, és majdnem minden változatot lehet majd DSG duplakuplungos automata váltóval rendelni, 6 vagy 7 fokozattal. Az 1.8 TSI és a 2.0 TDI motorokkal felszerelt modellek 4 x 4–es meghajtással lesznek elérhetőek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..