home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A Pierre Dubajból indult el világhódító útjára
Kartali Róbert
2021.12.04.
LXXVI. évf. 48. szám
A Pierre Dubajból indult el világhódító útjára

A világ legnagyobb kereskedelmi vásárán, a dubaji expón mutatkozott be a Pierre, az okosépületi megoldásokat tömörítő projektum. A szabadkai székhelyű Studio Present digitális szolgáltatásokat nyújtó ügynökség saját fejlesztésű komplex terméke egy egyszerű épületből okosépületet varázsol. Persze nem egy csapásra, hiszen magát a rendszert az objektum megépítése vagy teljes körű felújítása előtt kell betervezni, de miután bekerült, szinte mindent vezérelhetünk vele, ami elektromossággal működik. A szabadkai fejlesztésről és a világkiállításon való részvételről a cég illetékesei beszéltek lapunknak.

* Milyen fejlesztést tártatok Dubajban a világ elé?

— Maga a termék nem csupán egy szoftveres megoldás, hardvert is fejlesztettünk hozzá. A szoftver maga egy applikáció, vele történik mindennek a vezérlése. A termékhez tartozó hardver egy általunk kifejlesztett vezérlőegység, melyet be kell építeni az épület villamossági áramkörébe. Az applikáció révén így lehet vezérelni és automatizálni a különböző funkciókat — magyarázta Plahi Csongor, a termék projektmenedzsere.

* Mitől lesz okos egy ház?

— A beépítés után a felhasználó telefonról vezérelheti, automatizálhatja saját épületét. Így a ház helyettünk dolgozik, automatikusan működik a világítás, a ház aktiválja és deaktiválja a riasztót, helyettünk intézi a fűtést és a hűtést, mégpedig az előre definiált rutinmunka és automatizációk alapján. Ezzel pénzt, időt és energiát spórolva. A rendszerhez kapcsolható érzékelőknek köszönhetően pedig a felhasználó biztonságos közegben tudhatja magát és családját — világított rá Koza Andor, a Studio Present társtulajdonosa.


Plahi Csongor, Čočović Vladimir, Boros Gyevi Aleksandar, Koza Andor és Szenci Attila

* Mi mindent lehet így irányítani?

— Több mint negyven funkciót tudunk vezérelni. Ilyen a világítás, árnyékolás, fűtés, hűtés, riasztórendszer, locsolórendszer, interfon. Ezek mind olyan funkciók, amelyeket beintegrálhatunk a rendszerbe. Például előre megtervezett időpontban kezdi meg és fejezi be a locsolást, de ha a beépített nedvességérzékelő észleli az esőt, akkor elhalasztja. Szóval a ház tele van szenzorokkal, a rendszer ezekkel kommunikálva tud reagálni, hogy bizonyos dolgokat elindítson, bekapcsoljon vagy kikapcsoljon. Ha kezd sötétedni, akkor az alkonyatszenzor bekapcsolja a kinti világítást, ha a füstszenzor füstöt érzékel, akkor az okosház lekapcsolja az áramot. Továbbá ha a fürdőszobába telepített árvízszenzor vizet érzékel, akkor lekapcsolja a vizet. Emellett a bejárati kapukat és a garázsajtókat is lehet vele vezérelni vagy az ajtókba szerelt központi zárakat irányítani — magyarázta Csongor.

Andor hozzátette, mindennek az a lényege, hogy sok dolgot meg tudjanak csinálni a rendszerrel.

— Például tudunk rutinokat készíteni. Mondjuk, a reggeli rutinra be tudjuk állítani, hogy egy bizonyos időben — vagy gombnyomásra — kikapcsolódjanak az éjjeli fények a házban, és a rendszer felhúzza az összes rolót. Ugyanígy egy éjszakai rutint is be lehet állítani — melyet akár hangvezérléssel is aktiválhatunk —, amikor a rendszer lekapcsolja az összes fényt, bekapcsolja az éjszakai fényeket és lehúzza a rolókat. Tehát az a lényeg, hogy ne nekünk kelljen kapcsolgatni a dolgokat, hanem a ház mindent automatikusan elvégezzen helyettünk. Ez a termék nem csupán egy applikáció és vezérlőegység, hanem egy felhasználói élmény is — mondta Andor. Hozzátette, a kényelem mellett a rendszer biztonságot is nyújt a felhasználónak. Bele lehet integrálni a kamerarendszert, mely riasztórendszer is lehet egyúttal. A riasztó nem csupán szirénázhat, az applikáció értesíti a felhasználót, ha riasztás van. Lehet akár többféle riasztást, esetleg figyelmeztetést is beállítani. Ha például a gyerek kóddal vagy egy RFID-kártyával kinyitotta az ajtót, akkor a rendszer ezt jelezheti, hogy a felhasználó tudja, a személy hazaért. Ennek más előnye is van: távolról is be lehet valakit engedni. Az okos-kaputelefon csöröghet a felhasználó telefonján, a rendszerrel ellenőrizhető, hogy az ajtók, ablakok nyitva vannak-e, ha nincsenek, akkor tud informálni. Ha be van építve egy időjárás-megfigyelő állomás, és túl nagy szél jön, akkor a rendszer le tudja engedni a rolókat és bezárni a zsalukat, valamint még számos dolog beállítható.

* Ha valaki szeretné megkönnyíteni az életét egy ilyen rendszerrel, akkor mi a könnyebb: egy új házat építeni a rendszer köré, vagy a régi, meglévő házat átalakítani? Lehet-e ezt integrálni egy már meglévő ingatlanba?

— Csak akkor, ha valaki teljes körű felújítást végez, de ez attól is függ persze, hol vannak az épületen belül a kábelek, és mit terveztek előzetesen. Mi mindig azt mondjuk, hogy ez a rendszer annak való, aki teljes felújítást végez, vagy építkezik.

* A dubaji expón a Pierre nyilvánvalóan megcélozta a világpiacot, előtte mekkora érdeklődés övezte?

— Az első projektumaink Szerbiában voltak, most már a környező országokból is érdeklődnek. Ki lehet emelni, mondjuk, egy horvát tengerparti luxusszállodát vagy egy szlovéniai irodaházat, melyet szintén most fejeztünk be, illetve már Magyarországon és más környező országokban is megvalósultak projektumaink. De a célunk nyilván az egész világ meghódítása, és mostanra több megkeresés is érkezett, melyeknek nagyon örülünk. A megrendelés után legyártjuk a rendszert, leszállítjuk, a megrendelő kivitelezője pedig a sémáink alapján beépíti.


Képek: A Studio Present felvételei

* Milyen volt a dubaji expó?

— Hatalmas, 192 ország képviseltette magát. Szinte egy egész várost építettek fel az expó megrendezésére a sivatagban, metróvonalakkal és sétálóutcákkal. Szóval a szervezés remeknek bizonyult — mutatott rá Csongor.

— Az volt az érdekesség, hogy három fő irányvonal alapján készítették el az országok a pavilonok témáit. Volt a Mobility, az Opportunity és a Sustainability, tehát a mobilitás, a lehetőségek és a fenntarthatóság. Szét voltak osztva az országok ezeken a területen, és aki a Mobility körzetbe került, annak ahhoz a témához kötődően kellett kialakítania a standját. Nagyon kevés cég mutatkozott be, inkább az országok prezentálták magukat vagy egy-két kiemelt projektumot, céget. Ez inkább egy turistalátványosság volt, de az egész mögött egy networking, egy business event húzódik meg, melyből a Szerb Gazdasági Kamara is szépen kivette a részét. A kamarából szervezték az utat és a köztes programokat is akár a szerbiai, akár más országok pavilonjában, illetve próbáltak minél több meetinget beiktatni, mert azon a héten, amikor mi is ott jártunk, leginkább az építészethez kötődő tematikával foglalkozó cégek látogattak ki — tette hozzá Andor.

— Négy állammal szerveztek kapcsolatépítést, a négy S-es országnak nevezték őket, tehát itt volt Svédország, Szlovénia, Szlovákia és Szerbia. Elég sok céggel sikerült kapcsolatba lépnünk, illetve kiemelném az amerikai pavilonban való meetingünket, és egy helyi építtető céggel is sikerült találkoznunk, mely Dubajban szinte a legnagyobb felhőkarcolókat építi — hangsúlyozta Csongor, amihez Andor még annyit fűzött hozzá, hogy a szerbiai delegáció többi tagját is megismerték, akik között rengeteg építészmérnök és kivitelező volt jelen, vagyis nekik valójában mindenki potenciális üzleti partnerük lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..