home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Kárpát-medencét átszövő módszer
Tóth Lívia
2020.03.19.
LXXV. évf. 11. szám
A Kárpát-medencét átszövő módszer

Zentán tartották meg A Kárpát-medencei magyarok konduktív fejlesztési projektjei című konferenciát, melynek célja az összegzés és az előretekintés volt: az elmúlt évek eredményeinek, pozitív tapasztalatainak a bemutatása, egymás megismerése, a további lehetőségek, illetve a közös célok megfogalmazása.

„Ha olyannak látjuk az embereket, amilyenek, akkor rosszabbá tesszük őket; ha viszont úgy kezeljük őket, mintha azok lennének, aminek lenniük kellene, akkor segítjük őket azzá válni, amivé képesek” — írta egykor Goethe. A mások segítésére, felemelésére irányuló akarat kötötte össze azokat az embereket is, akik részt vettek az összejövetelen, és talán éppen ez a szándék vezérelte a neves orvost és gyógypedagógust, Pető Andrást, hogy kifejlessze módszerét, melyet ma már a világ számos országában sikeresen alkalmaznak a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek állapotának és életminőségének a javítása érdekében. Az anyaország támogatásának és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően ez a komplex személyiségfejlesztő program az elmúlt öt évben az érintett vajdasági magyaroknak — gyermekeknek és felnőtteknek — is elérhetővé vált.

Kiss-Rigó László, a Szeged—Csanádi Egyházmegye püspöke a többi közt ezekkel a mondatokkal fordult a jelenlevőkhöz: „Amikor az idén Trianon százéves évfordulójára emlékezünk, akkor nem a sebeinket kell nyalogatnunk, hanem pozitív módon arra gondolni, hogy az új helyzet, a körülmények milyen csodálatos lehetőséget biztosítanak a határokon átívelő együttműködésre, összefogásra a Kárpát-medencei magyarságnak.” Hangsúlyozta, a megjelentek szolgálata segíti azt, hogy a társadalom, adott esetben a Kárpát-medencei magyarság ne tömeggé silányuljon, hanem közösséggé nemesedjen.


Kiss-Rigó László püspök és Kató Béla püspök (a szerző felvételei)

Czegledi Rudolf zentai polgármester üdvözlő szavai után Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium orvos- és egészségtudományi felsőoktatási fejlesztés stratégiájáért felelős miniszteri biztosa a következőkre mutatott rá: „Felelősek vagyunk a teljes magyar nemzettestért, felelősek vagyunk azért, hogy a külhoni magyarok ebből a tudományból úgy részesüljenek, hogy az megtartóerő tudjon lenni. Azt ünnepeljük ma itt, hogy a Pető-módszer átszövi a Kárpát-medencét.”


Hankó Balázs miniszteri biztos

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke kiemelte, a magyar nemzet nincs abban a helyzetben, hogy lemondhatna egy emberről is. Az embernek azonban nemcsak alamizsnát kell adni, hanem fel is kell emelni, egésszé kell tenni.

Dr. Zsebe Andrea, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának dékánja elmondta, a magyar kormány pénzt, időt és támogatást nem kímélve, töretlenül segíti a programot, melynek köszönhetően 22 helyszínt sikerült bekapcsolniuk a Kárpát-medencében. 

— 2014-ben alapcélként fogalmaztuk meg, hogy Kárpát-medence-szerte elindítjuk és elérhetővé tesszük a konduktív fejlesztést az arra rászorulók számára, szülői csoportokat, tájékoztatókat, szakmai továbbképzéseket szervezünk, valamint felsőfokú diplomát adó képzést nyújtunk a szakemberek helyben maradása és munkálkodása érdekében. A lendvai fejlesztőcsoport megalakításával ezeket a céljainkat elértük, hiszen tizenhárom helyszínen visszatérően indítunk csoportokat, két helyszínen rendszeresen szervezünk szülői csoportot, az összes csoportunkban megvalósítjuk a családedukációt, mindegyik helyszínen készek vagyunk tájékoztatni a közvéleményt a helyi média segítségével, és két olyan felsőfokú képzést indítottunk, amelyen a szakemberek biztosítékai lehetnek a hosszú távú fennmaradásnak.

Elhangzott, hogy a közeljövőben szeretnék megkezdeni a szűrést és a tanácsadást, majd a fejlesztést Horvátország magyarlakta területén, Eszéken is, amivel a történelmi Magyarország minden elcsatolt területén elérhetővé válna a konduktív fejlesztés. A következő öt év legfontosabb célja olyan fejlesztőközpontok létrehozása lenne, amelyekben szavatolni tudnák a programba bevont családoknak a szakemberek állandó jelenlétét, a szakmai tanácsadást, a fejlesztést, a segédeszközök elérhetőségét, a legújabb műtéti eljárások és megoldások megismertetését.


Dr. Zsebe Andrea és Kató Ibolya

Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora, BA-szakfelelős, a konduktív pedagógiai központ igazgatója a szakemberképzés jelentőségét vázolta. A téma ismertetése előtt örömét fejezte ki, hogy miután fél évszázad alatt 2178 konduktort képeztek ki, akikkel a konduktív nevelés bejárta a nagyvilágot, a program végre hazaérkezett, és amit öt évvel ezelőtt elterveztek, azt meg is valósíthatták.

— Nyilvánvaló, hogy nem tudunk mindenhova állandó konduktort küldeni, tehát el kellett gondolkodnunk azon, hogy legyen valaki a konduktor mellett, aki a konduktív nevelést megismerve segíteni tudja a tevékenységét. Ezt vezettük be Szabadkán, a székelyföldi Illyefalván pedig a kihelyezett konduktori alapszakos képzésünk valósul meg, vagyis többféle modellben gondolkodunk. 


Feketéné dr. Szabó Éva

Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Kárpát-medencei programvezetője számos adatot ismertetett: 2014 decembere óta 247 konduktor 3960 napot töltött el a Kárpát-medencében, ahol 1472 gyermekkel és felnőttel foglalkoztak. Mivel a konduktív pedagógia akkor igazi, ha a hozzátartozókat is bevonják, 550 családtagot sikerült bekapcsolniuk, vagyis a programnak eddig összesen 2022 résztvevője volt.

A jelenlevőknek egy halmozottan sérült fiatalember édesapja és egy hölgy számolt be a tapasztalatairól, aki három éve vesz részt a Pető-terápián, majd a régiók képviselői következtek. Kassáról Géresi Róbert református püspökhelyettes, Beregszászról Makuk János, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Illyefalváról Kató Ibolya, a Keresztény Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány vezetője, Szatmárnémetiből Király Lajos református esperes, Székelyudvarhelyről Sarkadi Zoltán polgármesteri referens és Mezei Ödön baptista lelkész, valamint Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a program vajdasági felelőse ismertette az eddigi munkát.

Az eseményt a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata támogatta.


Csuka Pál

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..