home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A BMW első robogói
Berta Attila
2017.11.14.
LXXII. évf. 45. szám
A BMW első robogói

C 600 Sport és C 650 GT

A BMW C 600 Sportot 2011-ben mutatták be a milánói motorkerékpár-kiállításon. Ugyanakkor került a nyilvánosság elé az ikertestvére, a C 650 GT is, és ezek voltak a BMW első, igazi robogói (scooterjei). Azért igazi, mert előtte csak a C1 létezett, mely egy fedeles motorkerékpár.

A BMW már bejelentette az új, második generációs robogóit a következő évre. Ezért most szeretnénk visszapillantani az első modellre, mert a gyár számára egy új szegmens kapuit nyitotta meg. Bár egy robogóról beszélünk, valójában két típusról van szó, a C 600S-ről és a C 650 GT-ről. Ezek csak külsőleg különböznek, a motorok egyformák. A motor kéthengeres, V alakban, 90 fokos szögben elhelyezett hengerek találhatóak benne, 647 köbcentis, és 60 lóerő leadására képes 7500-as fordulattal.

A C 600S keskenyebb, magasabb és sportosabb a testvérénél, a gyár tervezőinek kézjegye is látszik rajta. A keskeny megjelenés és a vékony hátsó rész a német tervezőket egy szokatlan megoldásra késztette. A Flex Case nevű rendszer lehetővé teszi, hogy két fejvédőt is elhelyezzünk oly módon, hogy egy mozdulattal leereszthető az alja, ezáltal nagyobb teret kapunk. Ez csak kikapcsolt motorral valósítható meg. A műszerek és a kapcsolók beosztása az aktuális filozófiának felel meg — mint a többi BMW motornál —, néhány pillanat alatt hozzá lehet szokni, minden világos és átlátható lesz.

A felszereltségen nem spóroltak, van itt LED elöl és hátul is, ABS- és ESP-rendszer, ülés- és kormánymelegítő, minden, ami a BMW-től elvárható. Az ülés széles és kényelmes, lehet, hogy egy kicsit magas, de egy átlagos magasságú embernek megfelel. A vezető helye ergonómiailag jól be van állítva, majdnem olyan, mintha motoron ülnénk, és nem robogón. Az S jelzés nem csak egy betű, a C 600S valóban egy sportoló. Bár 250 kg a súlya (az Aprilia SRV850 ugyanennyi, a YAMAHA T-MAX 530 pedig 217), gond nélkül veszi a városi akadályokat.

Nyílt úton és az autópályán könnyedén eléri a megengedett sebességet, és még marad is benne erő a hirtelen kigyorsításra. Kitűnő a fordulása, könnyen dönthető, azonnal reagál a gázra és a fékezésre. Ha valami hibát is szeretnénk találni, akkor az a nem átlátható visszapillantó tükör, de ezt már más modelleknél is megjegyeztük ebben az osztályban. Érdekes, hogy amikor bemutatták, a gyár célcsoportja nemcsak japán és olasz robogótulajdonosokból állt, hanem BMW-felhasználókból is, akiknek szükségük volt egy egyszerűbb, de ugyanolyan luxusjárműre.

Az első fedett motorkerékpárt, mely a BMW márkajelet viselte, a Bertone gyártotta 2000 és 2002 között, C1 néven. Az első évben 100 000 példányt adtak el, a következőben viszont ötször kevesebbet. Két változatból lehetett választani, 125 és 250 köbcentis motorokkal. Volt benne audiorendszer, ülés- és kormánymelegítő, valamint panorámatető. Ezen belül is három verzió létezett attól függően, mit rejtett a tető. Lehetett választani koffert, poggyásztartót vagy egy pótülést, mely fedetlen volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..